Skip to content


Nem bíborban született

Nem tudom, hogy a maszter of vájn diplomáért 2003 óta vívott küzdelme okán sokat ekézett Romsics László szelleme elér-e Pázmándig, pontosabban a Hungarovin Szent István koronájáról elnevezett üzem- (gazdasági?) egységéig, de mindenképpen dicséretes dolog egy tömegborok gyártására felesküdött profitgépezettől, hogy bizonyos kompromisszumokat már nem tart elfogadhatónak. Legalábbis bizonyos termékeinél. (Meglehet, ezt a kívülálló naivitása mondatja velem, bár ez talán lényegtelen is .) Én mindenesetre ezt a korlátozott elkötelezettséget véltem kiolvasni a Szent István Korona 2008-as cabernet sauvignon rozéból, melyet amúgy pázmándinak titulálnak, én pedig piacra kerülése óta besztbájnak gondolok.

A Szent István Korona borairól nyilván nem kell elmélkedni, 6-7 darab százas környékén kapható borok esetében amúgy is joggal merül fel a kérdés, hogy milyen messziről látták a szőlőt. A Szent István még szentebb koronája pedig ezen a szinte mozog – bár láttam már olyan helyet, ahol nem átallottak nyolcszáz forint kérni érte. Szóval épp erről a rozéról írnék, már ha lenne mit azon kívül, hogy kellemes inni: felpattintom a 38 mm-es, olcsó natúr parafa dugóval zárt palackot, és nagy kortyokban nyelem, barátaimnak szívesen kínálom tisztán és fröccsben. (Előtte persze megkóstolom, mert a natúr szemléletnek köszönhetően megfelelő százalékban futok bele dugósba – ó, szent trichloranisol! A megvásárolt 5 palackból egy dugóssal találkoztam, ami 20 százalék, csak éppen a minta nem megfelelően nagy.)

A cabernet sauvignon fajtajellegét nem keresem. Megiszom, aztán elfelejtem a részleteket: kellemes, de viszonylag egysíkú, epres, málnás illatvilág, remekül balanszírozott savak, 12% alkohol – tipikus technobor, amiről nem kell gondolkodni, nem keresek benne sem fajtát, sem terroirt, sem alázatot, mégis maradéktalanul kielégíti üdítő kortyra vágyó alkoholista énemet. És ebben a minőségében 4 pontot bármikor kiosztok neki: bárki csinálta, jól csinálta – és ne feledjük, Frittmannékat is sokan épp az ilyen stílusú borok miatt kedvelik.

Címkék: cabernet sauvignon rozé hungarovin etyek buda 4 pont szent istván korona

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr451229167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2009.07.06. 13:38:13

Igen. És Frittmannéknál vásárolva ugyanaz az árszint. Csak kevesebb a dugós tétel.
Ha olcsóbban szeretnéd, akkor Font (de mára már csak egy hangyányival), kb. 1,5 km-el Frittmannéktól.

lackó 2009.07.06. 15:11:52

Szerintem Fontéké szebb mindkettőnél...nem leszólva Frittmannékat sem, abszolút...csak ez az én véleményem...

Weér Yvó: megszólíttattál a kékésnarancssárgával kapcsolatban a borravalón...kavarodik...

hárslevelű 2009.07.08. 21:52:59

Hogy, hogynem, a D betűs bormagazin rozés versenyét ez a bor nyerte meg, megelőzve Dúzsit, Sauskát és a többieket...

süti beállítások módosítása