Skip to content


Szőlő és bor

A családi tanács tehát döntött: hétvégén fesztiválozunk Erdőbényén. Én pedig gyorsan körülnéztem a kamrában, hogy felkészüljek. A felkészülést az egzotikus nevű H. Bardon borászattal folytatom, ráadásul egy olyan, szintén egzotikus nevű borral, ami egy éve, futólagos bényei kóstolómon maximálisan elnyerte a szimpátiámat – a bort készítő borásszal egyetemben.

Amit akkor leírtam a fiatal és kicsi, jelenleg 8,5 hektáros pincéről, sokkal nem tudnám kiegészíteni. Az élményt annál inkább. A pincészet továbbra is kicsi, úgy tudom, tulajdonosváltás sem volt, a borok pedig minimum ígéretesek. A felkészülés második lépéseként egy feles (50 cl) kiszerelésű 2008-as Menont bontottam: kíváncsi voltam, hogyan változott egy év alatt (a névadást most nem elemezném bővebben, mindenesetre perverz gondolat Platónra építeni a marketinget). Az már az első pillanatban kiderült, hogy változott, talán többet a kelleténél, és nem egyértelműen pozitív irányba. A bor furmint és hárslevelű házasítása, de nem egy dűlőből származnak. A furmintot az agyagos Meszes dűlőben található ősöreg, ám mintaszerűen felújított, ültetvény adta (ez is a Vay báróké volt, akárcsak dr. Ungváry birtoka, de azt gyanítom, hogy ezekről a tőkékről származott egyik örök kedvencemnek, a Karádi-Berger Borászat 2004-es furmintjának egyik alkotórésze is). A hárslevelűt a Lapisban szüretelték (riolit tufán szürke és barna agyag). Nem véletlenül említettem a Karádi-Bergert. A Menon ugyanis sok szempontból emlékeztet az ő 2004-es furmintjukra: erőteljes vonások, hatalmas tehetség, sok kidolgozatlan részlet. Ez a helyzet a Kovács Gabriella birtokigazgató készítette borral is. Röviden: az egy évvel korábbi állapothoz képest többnek éreztem a fát, kevesebbnek a savat, és ugyanolyan magasnak az alkoholt. Részletesebben: 10 °C alatt nem is érdemes foglalkozni vele, illata bezáródik. Ha kicsit átmelegedett, először a markáns fa jelenik meg, aztán a birses, könnyedebb sherryikre emlékeztető vonások, a friss, virágos elemek mintha elillantak volna – gondolhatnánk akár egy vékonyabb szamorodninak is. A korty telt, krémes; különös, finom keserűsége kifejezetten elegáns. Ha melegebb, sajnos az alkohol is intenzívebben érvényesül. Mindezzel együtt mégis nagyon izgalmas, mert épp azt a pillanatot ragadja meg, ahol a gyümölcsös-könnyedebb karakter eltűnik, és megszületik a komoly, testes bor. 6 pont. És természetesen lehet a leírtakat ellenőrizni a hétvégén Erdőbényén, a Kossuth utca 39-ben!

Címkék: tokaj furmint hárslevelű lapis 6 pont bardon menon meszes major

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr283147156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása