Skip to content


Majdnem rajnai stílben

A családi tanács döntött: hétvégén fesztiválozunk Erdőbényén.. Én pedig gyorsan körülnéztem a kamrában, hogy felkészüljek. A felkészülést az új erdőbényeivel, dr. Ungváry Krisztiánnal kezdtem, aki főállásban történész (legutóbb egy érdekes Bibó-elemzését olvastam), másodállásban borász, harmadállásban borbíra, hobbija pedig a rajnai borok gyűjtése – ért is hozzájuk rendesen. (Ahogy egy volt kolléga szokta volt mondani: az ember legalább a hobbijához értsen.) Borbírálói szakmáját olykor a történészivel is vegyíti: a HVG legutóbbi Bor Plusz kiadványában az itt is megénekelt muzeális aszúkról írt értőn.

Borászként Olaszliszka és Tolcsva között, a Vayi dűlőben művel 2,5 hektár szőlőt. A birtok egy részén száz éves tőkék, még a Vay bárók idejéből, más részén új ültetés: a birtok fele furmint, mellette van elég nagy arányban (30 százalék) sárga muskotály, valamint hárslevelű és egy kis oremus. Mivel a gazda szinte mindent egyedül csinál a birtokon – bár a kapálást azért másra hagyja –, meg a mennyiség sem eget rengető – 8000 palack évente –, akár kézműves borásznak is nevezhetjük. Ungváry borászati filozófiájáról annyit tudok, hogy némileg idegenkedik a fahordóktól, és nem nagyon érdeklik a csontszáraz borok. Leginkább a maradékcukros rajnaik harmóniája lebeg a szeme előtt: alacsonyabb alkohol, lendületes savak, telt, olajos-krémes struktúra. A 2009-es, Novemberi szüret nevű bora többé-kevésbé meg is felelne ennek a célkitűzésnek. Bár inkább kevésbé...

A címke szerint furmint és hárslevelű házasítása, bár a hárslevelűt nem nagyon bírtam felfedezni benne. Cukortartalma alapján félédes (én 25 gramm körülire saccoltam a cukortartalmát). Illatában a barackos üdeség és a virágos-mézes teltség sárgadinnyével, mandarinnal vegyítve kifejezetten kellemes. A korty alapvetően zamatos, üde. A cukor és a sav meg nem támadási szerződést kötött egymással, de a konverzáció hiányzik közöttük: előbbi glicerines simaságot ad a kortynak, amit a sav próbál lendíteni, de ez még a maradék erjedési szénsavval is lagymatag próbálkozásnak tűnik. A szénsav engem kifejezetten zavar, amellett, hogy stílusidegennek érzem, az ásványos vonalat is elnyomja. Nem a buborékoktól várnám a bizsergető érzést. A bor mindezzel együtt kerek, de a spontenaitás, a játék, a meglepő fordulatok hiányoznak. 4 pont, de szénsav nélkül meglenne az ötös is. 1500-ért mindenesetre nem rossz vétel. A bor a hétvégén Erdőbényén is kóstolható lesz a Vayi Birtok jövőbeni központjában, a Kossuth utca 49-es számú házában.

A borász fotóját itt leltem.

Címkék: tokaj furmint hárslevelű ungváry krisztián 4 pont vayi borászat

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr513144174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása