Skip to content


Balatoni malbec

Az argentinoknak bejött, nálunk miért ne lehetne vele próbálkozni? Ez jutott eszembe minap, amikor bánatomban, hogy vége a „monnyon le!” korszaknak, és már gyurcsányozni sem lehet egy jóízűt, ismét a pohárhoz nyúltam: a Cezar Winery 2008-as Premier Malbecje volt az áldozat. A fajta pedigrés: bordeaux-i származék, mégsem nagyon emlegetik, és ha jól tudom, nem is termelnek belőle különösebben nagy mennyiséget. Annál inkább Argentínában! És ha valami újvilági, az a Cezarnak fekszik, nem hiába alkalmaz Kaliforniában iskolázott chilei borászt.

Egykor nagy jövőt jósoltam a nagyradai pincének, (akkor és ott írtam a birtok kialakulásának történetéről is). Jóslatom persze nem vált valóra: a Cezar nem lett második Vylyan. Ennek azonban csak részben a földrajzi elhelyezkedése az oka. Ennél fontosabb talán, hogy a tulajdonost, Császár Istvánt mintha kevéssé érdekelnék a magyar borisszák, borait, pezsgőit az amerikai, az angol és a svéd piacon értékesíti. Kétségtelen, hogy a borok többségének a minősége egyelőre sem éri el a vylyani magasságokat (jelentsen ez itt most bármit), ám határozott és folyamatos a javulás. Ez részben az ültetvények korosodásának köszönhető, részben annak, hogy a hordókon átvonult már néhány évjárat, ezért a barrique-ban érlelt boroktól nem nő bonsai tölgyerdő a gyomromban. (A honlap is fejlődik, bár nekem úgy tűnik, jobban értenek a birtokfejlesztéshez, mint a honlapkészítéshez.)

Ez a malbec például határozottan kedvemre való. Illatában érett gyümölcsök keresik a helyüket a fűszerek között. Egyik felől szilva, vadszeder és ribizli, másik felől meg rózsabors, borsikafű és menta támad. De mégsem vadul be, nem burjánzik, sőt határozottan kimért és távolságtartó, még a kávé, a csokoládé, az ázott földre emlékeztető illat és a délies ásványosság ellenére is. Ez az ásványos-köves jelleg a kortyban is visszaköszön, a savak mozgékonyak, a cserek érettek. Hossza nem tart a végtelenbe, legtovább az extraktédesség marad a számban. Az alkohol mennyisége örvendetesen szerény (12,5%), de sajnos a vázra rakódó hús sem túl sok. Az orrom még hatost szipogott, de miután a korty is leért, garatom ötös hörgött: 5 pont.

Címkék: malbec 5 pont balaton mellék cezar winery

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr31923121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.04.15. 19:23:58

Nahát, egy magyar malbec? Lehet tudni, hogy hol elérhető?

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2010.04.15. 23:43:24

@metszo_ollo: az én palackom közvetlenül Nagyradáról származott. Sajnos a Cezar hazai terjesztési hálójában meglehetősen nagyok a lyukak, de a pincénél be lehet szerezni a borokat, sőt ha jól tudom, meg is lehet rendelni tőlük telefonon. Néhány tételük előfordul a Metróban, és ha jól emlékszem, Pampetrics borkereskedésében (borboy.blog.hu/2009/08/17/lenduletvetel_rozeval ) is láttam Cezar borokat.

Kabagyöngye 2010.04.16. 23:05:05

Ha már kérdeztétek: A bor beszerezhető a DROP SHOP borkereskedésen keresztül!

süti beállítások módosítása