Skip to content


Somló illata – másodszor

Amit manapság fontosnak gondolok Somlóról, az előző posztban összefoglaltam. Arról azonban nem beszéltem, hogy akár tetszettek egy borászat borai, akár nem, egyre inkább felfedezni véltem a legjobb somlói borokban egy olyan stílusjegyet, ami messziről jött embernek is elárulja a közös gyökerüket. Ha lenne egy olyan erős ember Somlón, mint amilyen Tokaj-Hegyalján Szepsy István, aki Mádot fél kézzel is könnyedén felemeli, és közben csinál tíz guggolást, Somló évekkel előzné be mind a többi huszonegy borvidéket. De ez most mellékszál ahhoz képest, hogy jönnek a második rész főszereplői: a Kreinbacher Birtok, a Laposa Borpince, a Somlói Apátsági Pince, a Spiegelberg Borpince, a Szabóvári Családi Borpince és a Tornai Pincészet.

Kreinbacherék komoly előnnyel indultak nálam a portfólióbemutatón: a belépő tétel ugyanis egy kellemes savú, 6 gramm maradékcukrot tartalmazó pezsgő volt. Az alapbort Somlón, magát a pezsgőt Ausztriában, a Szigeti Pezsgőpincészetnél készítették – Baráth Sándor azonban megsúgta, hogy már épül a saját pezsgőpincészet. Kellett is ez a pozitív élmény, mert tompította előítéleteimet: korábban ugyanis többnyire az volt a benyomásom a Kreinbacher-borokról, hogy nem a bort, hanem a hordót iszom. De most kóstolt tételekből azt szűrtem le, hogy valószínűleg megtalálták a helyüket a fahordók a pincében. A 2007-es Nagy-Somlói küvé (50% tramini, 40% hárslevelű, 10% juhfark) hibátlan, tiszta illatvilágú, jó savú, de egyszerű. A 2007-es juhfark sokkal izgalmasabb: illata alapvetően neutrális, bár némi virágosságot fel lehetett fedezni benne. Szájban érvényesül a nagy test, amely olajosan simogató, sok izgalmat ígér, ám a vége ellaposodik. A 2007-es Öreg tőkék (olaszrizling–furmint–hárs) azonban már le sem tagadhatná származását – leginkább ebben éreztem helyénvalónak a fa diszkrét jelenlétét. Kerek, lendületes, tartalmas bor. Még jobban tetszett a 2007-es Kőkonyha a sokféle virággal és citrusokkal, elegáns savaival, hosszúságával.

Laposáék borain nem lehet fogást találni, lehetnek könnyedek vagy vastagok, stílusuk egységes: mestermunka mindegyik. A 2008-as juhfark nem fajsúlyos, de virágos illata, a testtel egyensúlyban lévő savai, áttetsző tisztasága vonzó. A 2008-as olaszrizling letisztult és elegáns, illatában nyári alma, virágok és citrusok, savai lendületesek, de ugyanez jellemzi a szintén 2008-as hárslevelűt és a Rizling2-et (2/3 olaszrizling – 1/3 rajnai) is. A legjobban azonban a 2007-es olaszrizling tetszett: krémes struktúrájú, virágos, marcipános, mézes illata, arányos savai és alkoholja nagy fehérbort ígérnek, egyszer talán alaposabban is analizálom majd.

A Somlói Apátsági Pince hozta a szokásosan jó formáját. A 2008-as hárslevelűt talán a botrytis is megcsípte. A bor még életpályája elején tart. Intenzív és összetett illatába virágok és gyümölcsök határozott édességérzettel. Másik kedvencem a 2007-es juhfark, amely elképesztően koncentrált, vastag, mégis elegáns. Egyetlen kifogásolható benne a rettenetesen magas alkohol, amit még az olajos sűrűségű test, az összetett beltartalom sem tud elfedni. De ezzel együtt is nagyon nagy bor, melynek nem nehéz hosszú életet jósolni. A 2007-es Hilla cuvée-vel, bár minden adottsága megvan ahhoz, hogy nagy bor legyen, nem tudtam megbarátkozni: a maradékcukor sehogy sem illett az összképbe. (Az Albert gazda által említett olaszrizlingről sajnos lecsúsztam.)

A Spiegelberg Borpincére tavaly figyeltem fel, bár akkor még koncentrált alapanyagokat brutálisan direkt fával rongálta Spiegelberg István. A fát egy ideje mintha rövid kantáron tartaná, miáltal a borok is megszelídültek, és a zamatok ritmusosabban ügetnek. A 2008-as juhfarkban egyszerre éreztem a mineralitást, a citrusos frissességet és az olajos teltséget. A 2008-as furmintból még hiányoznak az árnyalatok és az elegancia. De nagyon tartalmas, és van ideje finomodni. A Spiegelberg-csúcs nekem a 2008-as olaszrizling volt: kompakt, de gazdag illat, elegáns test, intelligens savak, hosszú lecsengés – egy korty felhőtlen öröm.

Igazi „old school” borászat a Szabóvári Családi Borpince a standard somlói szortimenttel: juhfark, furmint, olaszrizling, hárslevelű. A technológia hagyományos: nagyobb méretű fahordókban történik az erjesztés-érlelés. Bár ezen az iskolán nőttem fel, most már zavart az oxidáltságnak az a foka, ami a borokat enyhén kesernyéssé teszi. A 2004-es olaszrizling azonban még így is rengeteg szépséget megőrzött, de a stílusból adódóan a fajtajellege már háttérbe szorult.

A végére maradt, de csak a betűrend miatt, a Tornai Pincészet a Top Selection sorával. Mintegy két éve kóstoltam először ezt a sorozatot – akkor még mintha máshol tartott volna a pincészet. A Festetics Palotában kínált öt 2007-es bor (küvé, olaszrizling, furmint, hárslevelű) és a két 2008-as tartályminta (Aranyhegy juhfark, Grófi dűlő hárslevelű) egytől egyig hibátlan, tartalmas, izgalmas, egyedi bor. Nálam a 2007-es hárslevelű volt a nyerő. Jellegzetes virágos illatát ezernyi árnyalat színesíti, tömény és mégis elegáns. A sav némileg nagyobb hangsúlyt kap a számomra ideálisnál, de az ízléses hordóhasználat, a csipetnyi botrytiszesség, a gazdag zamatok bőven ellensúlyozzák. Közel hasonló kvalitású volt a 2007-es juhfark.

(A Tornai Top Selection sajnos nemcsak minőségben, hanem árban is felvette a versenyt Somló csúcstermelőivel.)

Ha valaki módszeresen végigkóstolta a portfóliót, egyetérthetett Takács Lajossal: sok jó bor készül – Somlón is.


NYEREMÉNYJÁTÉK

A fotó ismét Scheffer János munkája. És ehhez kapcsolódik feladványunk: soroljon fel 2 fontos különbséget az előző posztot illusztráló fotó és a fentebb látható kép között. A helyes megfejtők között kisorsolok 1, azaz egy palack
2004-es Karádi és Berger Tokaji Furminot,
amely 2008-ban Pannon csúcsbor minősítést kapott, de ennél is fontosabb,
hogy egyik nagy kedvencem Tokaj-Hegyaljáról.
A válaszokat e-mailben kérem a weer.yvo kukac gmail.com címre.
És mivel egy játék akkor komoly, ha van határideje, ez legyen
2009. december 6. éjfél.
A nyertest e-mailben értesítem, hogy mikor és hol veheti át a bort.


 

Címkék: játék somló laposa bazaltbor somlói apátsági pince tornai pincészet kreinbacher birtok somlói tavasz egyesület spiegelberg borpince szabóvári családi borpince

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr141572684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pancsi 2009.12.04. 16:14:45

Hmm, a címet olvasva még örmmel kiáltottam fel, hogy "VÉGRE !". Somlónak messze illene fénylenie a magyar borok egén, elhalványítva minden mást.
Tovább olvasva viszont csalódtam, mert te is a nagy neveken lovagolsz, mint az összes többi, tőkét és kapát nem látott sznobboros posztoló más blogokról, akik vegyészkednek meg hajnalban szüretelt papayákat vízionálnak. Bár ha már nagyokról beszélsz, akkor kihagytad Csordás-Fodorékat (bocs, ha az első posztban már említetted volna őket). Nekik a 2002-es hárslevelűjük tündérmese volt. Nem tudom, fellelhető-e még belőle.
Somlón nehéz nyitott pincéket találni. Ennek ellenére érdemes elindulni a dűlőkben és bepofátlankodni kicsi kézműves termelőkhöz. Nyilván nem vegyészetet és agyament ízbelemagyarázásokat kell várni az ilyen helyeken, de Somló nem is erről szól. Vannak remek, tisztes, kézműves borok (igenis) fahordóban, amik szintén gyümölcsösek és hozzák a tipikus somlói karaktert. Egyik ilyen kedvencem Hajas Pista barátom a dobai oldalon.
Egyébként egyetértünk, hogy valóban hiányzik egy somlói Szepsy.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.12.04. 16:32:15

Én eléggé szeretem a Kreinbacher borokat, ezzel együtt azt gondolom, hogy a Nagy Somlói küvé név nagyon béna választás. Ugyanis a somlói nagy küvé összetétele (azt hiszem, hét vagy hány fajta volt) teljesen más, mint ami a Kreinbacher féle küvében van. Ráadásul a somlói kis küvé (amely kevesebb fajtából állt) is más fajtaösszetételű. Talán nem lenne hülyeség tiszteletben tartani a neveket, főleg, ha azok a múltban mást jelentettek.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.12.04. 22:03:04

@pancsi: Ha már ennyire szíveden viseled Somló sorsát, egyet talán kattinthattál volna (borboy.blog.hu/2009/12/02/somlo_illata), hogy legalább megnézd, kikről volt szó az első részben. Annak a posztnak az első mondataiból azt is megtudhattad volna, , hogy miért pont róluk.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.05. 06:34:26

A portfóliókóstoló látogatóit a szervezők megszavaztatták a rendezvény borairól. Minden szavazó megjelölhetett egy-egy olyan bort ami pozitív illetve negatív élményt adott ott és akkor.
Sajnos még nem tudom, hogy ennek a játéknak (mert azért ez csak játék) az eredménye mennyire publikus, de érdekes, hogy a 10 legtöbb szavazatot kapott borból 6 tétel volt ami 5 olyan termelő pincéjéből került ki akiknek az összterülete 12-15 hektár körül van.
Ezen 5 termelő borairól gyakorlatilag minden a rendezvényről beszámoló újsághír és blogbejegyzés írt.

Szóval nem mondanám, hogy akár a rendezvényen akár az arról beszámoló írásokban a kisebb termelők nem kaptak volna megfelelő figyelmet.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.12.07. 17:02:14

Az egyik kedvenc borvidékem! Talán borok vannak máshol jobbak is, de a táj az páratlanul szép!

borsics_aa · http://minerva-szki.hu/ 2009.12.08. 18:49:30

Azért Magyarországon van egy-két jobb borvidék!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.08. 20:20:18

@borsics_aa: Jobb? Ez miért fontos? Nem elég az, hogy Magyarországon van több piszok jó borvidék?

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.12.08. 21:54:06

@borsics_aa: Sajnos én még nem ismerem a borvidék jóságának a mértékegységét. Felvilágosíthatnál. Ha ismersz objektív mérőszámot erre, ne habozz megosztani a világgal: sokkal egyszerűbbé válna borász, borkereskedő és borfogyasztó élete.

süti beállítások módosítása