Skip to content


A 12 merlot – I.

Merlóztam egyet Tompa Imrénél jeles társaságban, vakon. Nem vagyok a vakság híve; egyszerűen szeretem tudni, mit iszom. Úgy vélem azonban, hogy jó időről időre kipróbálni magunkat ebben a versenyszámban, mert szerénységre nevel. Amikor azzal kérkedünk magunk előtt, hogy világosan látjuk, mi jó és mi rossz, a zsákba/zacskóba/alufóliába rejtett palackok gyorsan megmutatják a korlátainkat. Persze magának a szembekötősdinek is vannak korlátai: a sötétben ugyanis ösztönösen kapunk valami biztosnak tűnő pont után. Más közvetlen mérce híján például gyakran az első bor lesz a relatív nulla, amelyhez képest elhelyezzük a többi bort egy képzeletbeli n dimenziós térben. Könnyen belátható tehát, hogy ebben a rendszerben bármely bor értéke ettől a relatív nulla ponttól függ. Ezért is tartom különösen magvasnak a „világ tíz/száz/stb. legjobb bora/zeneműve/regénye/focistája/stb.” típusú mondatokat. És ebből következik az is, hogy a borhoz, a focihoz, a zenéhez és az irodalomhoz mindenki ért – és ehhez még csak franciának sem kell lenni.

A kóstoló egyik részvevője, Albert gazda, nálam szorgalmasabb volt, már megírta élményeit két részletben; az elsőben dicsérte alaposan a faját – ajánlanám mindenkinek a figyelmébe, de a három nyolcpontost felvonultató második rész is csak egy kattintásnyira van innen. Legfeljebb annyit fűznék hozzá az ott leírtakhoz, hogy a bordói fajták közül talán a merlot a legkönnyebben szerethető: édes, gyümölcsös illata, teltsége, simulékonysága, tanninjai alapkiépítésben populárisabbá tehetik, mint a franc-t vagy a a sauvignont. Ugyanakkor ez nehézség is lehet – szerintem: a borásznak ki kell találnia, hogyan lehet átlépni a közhelyeken. És néha sikerül kitalálni.
Volt 13 tétel (köztük egy dugós), lett belőle 12 jó bor. Élménybeszámoló két felvonásban. Minden borhoz kerestem árat. Nem sokat bíbelődtem ezzel, de fontosnak véltem, mert az ár felől élesebb fény esik a pontszámokra. Akit a legolcsóbb beszerzési helyek érdekelnek, forduljon mr. google-höz, segít, biztosan segít.

Figula Tihanyi Merlot 2007
Intenzív és friss illatú gyümölcsbomba – egészen halvány penészességgel, ami aztán elillan. Szájban majdnem édes és teljesen sima, de az illat után teltebb kortyot vártam volna. Gazdag, van benne élet – meg rengeteg fa. Lecsengésében korom és vanília keveredik. Fás és rendezetlen, de érdekes: 5 pont. (Budapest Bortársaság, azaz BBT, 3750 Ft)

Heimann Szekszárdi Merlot 2007
Finom és összetett gyümölcsillat, főleg friss málna, aztán kávé, csokoládé kis ásványossággal, konyakmeggyel és fűszerekkel. A korty lendületből csúszna lefelé, tanninjai finomak, minden porcikája arányosan kidolgozott. Könnyeden elegáns: 6 pont. (BBT, 2190 Ft)

Dúzsi Tamás Szekszárdi Merlot 2006
A ropogósan friss gyümölcsök illatát kis illó színesíti, meg persze ribizli, hűvös ánizs és csipetnyi fanyarság. Szájban azonban kifejezetten savanyú, kesernyés, mintha tannin éretlen lenne. Némi levegőzés után újrakóstolva az illatból is eltűnik a frissesség, öregség szagot áraszt. A végén színről színre újrakóstoltam. Sem a levegőzés, sem a címke nem javított rajta. Jóindulatú 4 pont. (BBT, 2905 Ft, most akcióban 2100 Ft)

Vina Requingua Puerto Viejo Merlot Reserve 2006 (Chile)
A Vina Requingua chilei nagybirtok 400 hektár szőlővel. Merlot-juk először csokoládébomba, aztán inkább csokoládéba mártott meggy. Vastag illata azonban az árnyalatok rovására megy. Szájban lekvárosan tömör, húsos. Hibátlan, a fa is pont annyi, amennyi kell, az alkoholt azonban a sűrűség sem tudja elfedni. Legfőbb erénye a hibátlansága. De mind orrban, mint szájban egy tömb, hiányoznak belőle az árnyalatok, a játékos kanyarok. 5 pont. (Wine&Arts Decanter, 2590 Ft)

Terra Gallos Merlot Barrique 2007
A Terra Galos a Kéthelyen is érdekelt Achs család burgenlandi borászata. Merlot-juk mintha a mediterráneumból érkezett volna, illata a plavac malikat idézi: kicsit tintás, túlérett gyümölcsök, csipetnyi bőrösség, gombával és fűszeres támogatással. Szájban érett, koncentrált, mégis üresnek hat. Tanácstalanul forgattam a számban, majd maradtam az 5 pontnál. (Terra Galos, 20 euró)

Szeleshát Nomád (Merlot Válogatás) 2007
A Szeleshát szép reményű szekszárdi birtok, ígéretes borokkal, dicsértem is őket korábban. Ez a tételük, amely várhatóan novemberben kerül piacra, egyelőre orrbaverően fás: alkoholba áztatott égetett tölgyfa. A gyümölcsök csak halványan sejlenek fel mögüle. levegőztetve konyakmeggyes, fűszeres. Meleg és nagy test sok alkohollal, az a benyomásom, hogy épp az alkohol nem engedi érvényesülni a tartalmait. Lecsengésében is marad a kesernyés, kormos-fás jelleg. Nagy erők feszülnek benne, de egyelőre nem látni, merre törnek ki. Itt és most 5 pont. (Ára 5000 Ft körül lesz.) (A társaságnak sokkal jobban tetszett, többen ezt értékelték a mezőny első felének legárnyaltabb boraként, azaz lehet, hogy én szám került holtpontra a kóstolón.)

Holnap folyt. köv.

Címkék: chile ausztria szekszárd dúzsi merlot figula heimann balatonfüred csopak 6 pont 4 pont 5 pont terra galos szeleshát vina requingua

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr351480663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása