Skip to content


Várdomb szép kilátással

Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy egy birtok sikeres legyen. Pontosabban: elég-e a sikerhez a jó bor? Az mindenképpen örvendetes, hogy egyre többen készítenek egyre jobb borokat: Villány mellé (ahol már konszolidálódni látszanak a viszonyok, szinte megtelt a borvidék) jön fel Szekszárd és Eger. Ez a két borvidék évről évre szállítja az újdonatúj tehetségeket. Szekszárdon az utóbbi években tűnt fel például Pálos Miklós Borműhelye és a Szeleshát Szőlőbirtok. Kiváló borokat készítenek. Vajon be is tudnak futni?

Hallotta-e valaki a Szeleshát Szőlőbirtok hírét? Először én is csak vagy fél éve, de remélem, egyre többen és egyre többet hallanak róla. Fiatal birtok, amely két család szövetkezésével épült fel: Krajcsovszki László és Góg Aranka elsősorban a szőlészeti munkáért felenek, Szekretár János és felesége, Krajcsovszki Ágnes pedig borászatért. A pince honlapjáról kiderül, hogy 2001-ben kezdtek telepítésekbe Szekszárdtól délre, Várdombon, ahol már mintegy 26 hektárnyi területük van egy tagban a Szeleshát dűlőben, ebből 20 hektárt művelnek. A legöregebb, 2001-es telepítésű ültetvényeken kékfrankos (2,2 ha), merlot (4,3 ha) és cabernet sauvignon (2,6 ha) terem, amihez 2004-ben telepítettek további 1,5 ha kékfrankost, 1,2 ha pinot noirt, tavaly pedig shirazzal (2,3 ha), cabernet franc-nal (3 ha) és egy kis merlot-val (2,2 ha) bővítették a birtokot. Egyelőre vörösekkel próbálkoznak, de majd egyszer lesz fehér is. Borokat 2006-tól készítenek, addig a szőlőt a legjobb szekszárdi pincéknek értékesítették: azaz a borkészítés a szőlőben kezdődik elv náluk kétszeresen is igaz.

Kékfrankos Rosé 2008
Tiszta, de szolidan tartózkodó illatában a cseresznye és az eper viszi a prímet. Szájban sokkal izgalmasabb, élénk savú, sós, zamatos, tetszetős. A korty közepesen hosszú, mineralitása pedig egyedivé teszi. 4 pont

Pinot noir 2007
A pinot noir ültetvény szűz termését nem kényeztette az időjárás. A szemek kicsit betöppedtek, szüret előtt pedig esőt kapott az ültetvény. Illatában piros bogyós gyümölcsök és virágok: meggy és cseresznye némi főttséggel, mellettük bors és fahéj. A kis fahordóban töltött 10 hónap letisztította, a fa gazdagította, nemesítette. Szájban élénk, ropogós savak hátán szárnyal a karcsú test, majd búcsúzóul izgalmas kesernyével és sóval köszön vissza a megy. Csak az a fránya alkohol... Tudjuk, hogy az a lényeg. Itt mégis zavaróan sok (bár csak 13%), de ezzel együtt is az 5 pont teteje, már majdnem hat.

Kékfrankos 2007
Nagyság helyett játékosság, robusztus test helyett hajlékony elegancia. Rozénak indult, kékfrankos lett belőle. Az alapot osztrák klónok biztosítják. Az eredmény: gyümölcs és gyümölcs, majd harmadszor is gyümölcs: meggy és szilva, meg ezek aszalt változata, majd csipetnyi bors. A bor újborosan virgonc, játékos csikó természetes eleganciával, de erő nélkül. Tanninkészlete vékonyka, savai határozottak, már-már szögletesek. Összességében azonban nagyon jó inni, de nem fajsúlyos. 4 pont

K2 (kékfrankos) 2007
Késői szüret és 15 hónap kis fahordóban – a szüreti időpont nem tűnik trendinek. Az eredmény mégis izgalmas: önmagában is, hát még az előző kékfrankoshoz viszonyítva! Koncentrált és meleg illat sok szilvával és meggyel, borssal, erdei gyümölcsökkel, ánizzsal, ibolyával és kevés csokoládéval. Szájban érett és kerek, nem dúskál a tanninokban, mégis vastag, a meglehetős testhez pedig illő savak társulnak. Zamatos és telt, de még borzas. 6 pont, és lesz jobb (szerintem).

Merlot 2007
Perverz dolog, ha az ember kellemesnek érzi a gyümölcsök illatát némi lábszaggal vegyítve? És ha mindehhez egy kis fűszermix is társul? Vadszeder, szilva, túlérett meggy, borsmenta, vajasság, fahéj, szegfű... és ázott bőr. Szájban glicerinesen telt. Tanninjai érettek, savai izmosak, de valami zavaró kormos kesernyésség kíséri a kortyot, ami teljesen háttérbe szorítja a sós ízvonalat, és zavaró az alkoholja is (mennyiségileg is sok: 15%). Így 5 pont.

Merlot 2006
Nem tudom, mennyi idő kell ahhoz, hogy egy adott termőhelyen kikísérletezzék a tőketerhelés és a lombfelület ideális arányát. Ez a merlot egy ilyen kísérlet ereménye – gondolom. 60 deka szőlőt szüreteltek tőkénként. Ebből ered a rendkívül gazdag illat, ami ügyesen egyensúlyoz az avar, a gomba, a bőr és a csokoládé, valamint a gyümölcsök (szeder, áfonya, szilva és ribizli) között. Ezt az illatképet tovább árnyalják a fűszerek, főleg a menta és a vanília. Bár minden cseppje új tölgyben volt, a fa itt valóban szervült. Szájban ugyanez az összetettség, teltség, de a savai csak lihegve próbálják tartani a tempót a tömény, magas extraktú anyaggal. Ha sokat levegőztetjük, gyümölcsei megtáltosodnak, és már inni sem kell, csak szagolni. 6 pont

Háromfiú 2007
A pince csúcsküvéjét, amit merlot-ból (55%) kékfrankosból (30%) és cabernet sauvignon-ból (15%) készítettek, nem a legjobb állapotában kóstoltam, pár héttel a palackozás után. 9 hónapot töltött újhordóban, és egyelőre mind az illatát, mind a zamatait a fa határozza meg. Illatában van sok gyümölcs, de nehezen bontakozik ki, van ázott avar, ami nehézkessé teszi, van sok fa, szegfűszeg, egy kis (romlott?) vanília, gazdag tartalom, sok alkohol, szép tanninok, punnyadt savak, káosz. Azóta kiderült: rendezte a sorait. Gratulálok, bár akkor és ott a bizonytalan ígérvényeket is beleszámoltam az 5 pontba.

Ha valakit érdekelnek a borok, megvásárolhatja jó áron többek között a Winebarban vagy a Colour WineWorldnél.

Címkék: szekszárd merlot pinot noir kékfrankos rozé 6 pont 4 pont 5 pont szeleshát

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr211251590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brake 2009.07.18. 09:09:41

Egy pontosítás: Várdomb egy Szekszárdól délre eső település, nincs szekszárdi Várdomb. Idézet a honlapról: "A Szekszárdi borvidéken elhelyezkedő Szeleshát Szőlőbirtok Várdomb mellett, 26 hektáron terül el.Alsónyékhez tartozó Szeleshát dűlőben, amelyről a Birtok a nevét is kapta. Az ültetvény az Alsónyéki, a helyiek által Nagyhegynek nevezett szőlőhegy gerincén terül el, ami a Szekszárdi Dombság legdélebbi nyúlványa."

süti beállítások módosítása