Skip to content


Északi szélesség 48°10’, keleti hosszúság 21°20’

Ez is egyik adósságom: megígértem, és most teljesítem: leírom benyomásaimat a Tokaj Hétszőlő 5 puttonyos aszújának kilenc évjáratáról. Azt nem tudom, hogy üzletileg sikeres-e a Hétszőlő. Azt gondolom, hogy egyrészt nem, bár ezzel valószínűleg nincs egyedül a különleges édesekre felesküdött borászatok között ebben a cukormentes ízlésterror gyötörte világban. (Az aszú valóban hízlal, hiszen van benne szénhidrát doszt... átlagban 14-15 deka is literenként.) Másrészt meg a Hétszőlő páratlan sikertörténet: olyan lehetőség, amely kevés adatott meg bárkinek is az elmúlt 20 évben Magyarországon. Mit Magyarországon?! A világban! Örüljünk, hogy a benne rejlő lehetőségeket nem csak mi látjuk, hanem például az a francia borászatban is érdekelt cég is, amely megvásárolta a Hétszőlő többségi tulajdonát.

Egy több száz éves múltra visszatekintő birtokot kellett újraépíteni a semmiből. Volt név, meg voltak hagyományok (rosszak és jók). Ebből és külföldi befektetők pénzéből lett egy mintabirtok. Kovács Tibor, aki ha jól tudom szabad kezet kapott a birtok felépítéséhez, tíz pontban foglalta össze, hogy mit is tart fontosnak ebben a borászatban: 1. alacsonyművelés (Royat kordon, bakművelés) rövid csapos metszéssel; 2. a szőlőkben teljes talajművelés, a gyomirtó szerek mellőzése; 3. négyévenkénti istállótrágyázás, a mûtrágyák mellőzése; 4. zöldmunkák (rügyválogatás, hónaljhajtások eltávolítása, levelezés) és fürtválogatás alkalmazása; 5. a biológiai növényvédelem és a hagyományos növényvédő szerek (réz, kén) fokozott alkalmazása; 6. késői szüretelés, az aszúborok készítésének elsődlegessége; 7. a saját termés kizárólagos használata, aszúszemek esetében is; 8. az aszúszemek kizárólag mustban történő áztatása; 9. kétéves fahordós aszúérlelés hagyományos pincékben; 10. kizárólag saját palackozás. Akit érdekel a birtok története, olvashat róla részletesen, és tanulságos a Kovács Tiborral készített videót is. (Zárójelben említsük meg azonban a birtokigazgató segítőjének, a birtok borászának, Kanczler Andrásnak a nevét, akinek a keze szintén benne volt a kóstolt borokban.)

Az alábbiakban ennek a nagyívű történetnek egy kis szeletéről lesz szó: az 5 puttonyos aszúk legutóbbi kilenc évéről. Elöljáróban csupán annyit: az aszúk furmintból készültek. A birtokigazgató ugyanis ebben a fajtában látja azt a lehetőséget, amely a nagy édes borokhoz kell. Az 5 puttonyos aszúnál a cukortartalmat általában 140-160 gramm közöttire állítják be.

2008 értelemszerűen hordós tétel. Ennek megfelelően nyers, a fa hatása durva, koncentrált illatában szarvasgomba, fa és sokféle aszalt gyümölcs, amibe kellemetlen fenolos, kinines keserűség vegyül. Édessége nem szirupos, hanem kedves, gyümölcsös, a savaktól pedig megkapja a kellő eleganciát. Egyelőre még talán túlságosan is karcosak a savai.

2007 nagyon meleg év volt Hegyalján, ami nem kedvezett az aszúsodásnak: a Hétszőlőnél mindössze 125 hl aszúbor készült. Virág és virágméz, nehéz és fűszeres illat, amit a gomba és a fás jelleg tovább bonyolít. Szájban olvasztott méz és rengeteg gyümölcs – bársonyos simasággal csúszik le a torkomon. Erre mondják, hogy nektár? Nagyon tetszett, még a kelleténél csipetnyivel több illó ellenére is.

Egy évvel korábban, 2006-ban hideg volt a tavasz, majd júliustól beköszöntött a mindent letaroló kánikula. Mindössze 145 hl aszú készült a Hétszőlőnél. Zárkózott bor, először minden kevés benne: virágok, gyümölcsök, mazsola, a botrytises jegyek... Szájban kiegyensúlyozatlan, és a végében kifejezetten zavaró kinines íz keveredik a cukorral. Később visszakóstolva talán a legreményteljesebb: sherrys, körtés, virágmézes, sárgadinnyés, mazsolás bonyodalom, a savak pedig feltámadnak. Sajnos a lecsengés kesernyéje marad.

A 2005-ös év sem könnyítette meg a borászok életét. A rengeteg eső és a meleg elvileg jó lett volna a botrytisnek – ősszel, és megfejelve egy jó kis száraz időszakkal. Ez az év azonban nem erről szólt. Az eredmény: 350 hl aszú. Ehhez képest ennek a bornak nagyon ígéretes az illata: mazsola, sárgabarack, virágméz, akác, cseresznyevirág, szárított vargánya. Szájban azonban lapos, sok a fa és kevésnek tűnik a sav.

A 2004-es volt a Hétszőlő legújabb kori történelmének egyik legnagyobb évjárata, bár nehéz év volt. És ez az első kóstolt forgalmi tétel. Illatában markánsan érezni: botrytises szőlőből készült. A gyümölcskosár-koncentrátumot markáns illó kíséri, de ez nem zavaró, inkább segít feltárni az aszalt gyümölcsös, citrusos, szarvasgombás illatmixet. Ráadásként az egész illatképnek van egy kis füstös jellege: mintha kemencében aszalták volna a gyümölcsöket. Szájban harmonikus, a sav és a cukor együtt él – pedig ebben a sor többi borához képest kevesebb a sav (8 g/l), igaz a cukor is (135 g/l). Erős 8 pont.

A 2003-as ehhez képest mindenképpen visszalépés: az aszályos időjárás nem kedvezett az aszúknak. Bár alacsony az alkoholja (10,25% v/v), mégis határozottan sherrys jellegű. Az illat összetettsége, a gyümölcsök karaktere a szájban egyáltalán nem érvényesül. A szép részletek nem kerekedtek eggyé: sovány 7 pont.

A 2002-as sem segítette az aszúvadászok munkáját. Az októberi esőzések rengeteg aszút tettek tönkre. Én azonban ezt a borban nem érzem: élet van benne, sok; lendület van benne, erőteljes. Gazdagabb, mint a 2003-as, de nehézkesebb is, épp annyira, hogy a skálán ez se kússzon 7 pont fölé.

És maradt a végére két rendkívül szép bor: az idő mindkettőben helyére tett minden elemet, és bőven bennük a lehetőség, hogy még évekig élvezhesse gyönyörűségeiket az, aki bespájzolt belőlük kellő mennyiséget. A 2001-es illatában citrusok, aszalt gyümölcsök, virágok, szárított gomba, fűszerek – intenzíven, játékosan, folyamatosan formálódva, átalakulva. Sajnos szájban nem tudja megismételni ezt a bravúrt, a savak nem veszik fel a versenyt a cukorral, így a zamatok elsikkadnak. Ennek ellenére az összetettsége, koncentráltsága vetekszik a 2004-esével, ezért szintúgy 8 pont.

A 2000-es év azért volt érdekes az aszúkészítés szempontjából, mert a meleg miatt a szőlőszemek már korán elkezdtek betöppedni, és a botrytis ezeket a töppedt szemeket támadta meg. Ez az érettség az illatban abszolút érvényesül, de elegáns, fűszeres és gyümölcsös, mézes és diós. Szájban talán kevésbé bonyolult, ám áttetszően tiszta zamatú: 8 pont.

Kovács Zoltán meg is jegyezte a bor kapcsán: egy aszú élete kiszámíthatatlan. A Hétszőlő aszúira például azt a bélyeget akarták ragasztani, hogy fiatalon jó fogyasztani, amit épp e két évjárat cáfol.

Címkék: tokaj hétszőlő aszú 8 pont 7 pont 5 puttonyos domaines reybier

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr731459767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása