Skip to content


Negyed korty tenger

A dalmát borászok nem viccelnek, amikor az árcédulát dizájnolják, így tapasztaltam régebben én is, és hasonló élményeiről számolt be nemrégiben Albert gazda is. A jó dalmát bor cefetül drága, mert 1. nehéz is megtermelni, 2. kevés is terem. Szóval fáj, fáj, de megértem: fizessen, akinek arra támadt gusztusa, hogy egzotikus dalmát fajtákkal kísérletezzen. Amit most megírok – a kamra felszámolása keretében –, ajándékba kaptam, ám ha jól emlékszem, 40 kuna körüli összeget, azaz majd' 1500 forintot kérnek érte Horvátországban. Mivel nagyjából ismerem a kínálatot, sokat nem vártam – s íme, nem is csalódtam.

A šibeniki székhelyű Vinoplod Vinarija Közép-Dalmácia Szőlőskert Zrt.-je: egyrészt gazdálkodik a több mint 600 hektár saját tulajdonú területén, másrészt integrál még jó néhány termelőt. Csúcsboraik babićból készülnek, mely fajtát egykoron reményteljesebbnek (elegánsabbnak, árnyaltabbnak, összetettebbnek stb.) gondoltam, mint a dalmát fajták jelenlegi sztárját, a plavac malit. Csak aztán jött egy másik sztár, az 1976-os párizsi kóstoló egyik sikerembere, Miljenko Grgić, aki kicsit átalakította ezt a képet korčulai borászatával, és szerencsére csatlakoztak hozzá jónéhányan. (Aki bírja kicsit a délszláv nyelvet, például ide kattintva csemegézhet déli szomszédaink legjobbjainak kínálatából.)
A Vinoplod Vinarija minőségi bornak titulált 2005-ös babića azonban egyelőre nem ezt a viszonylag új vonalat követi: burgundi palack, klasszikusan ízléstelen címkedizájn és meglehetősen ócska csavarzár – nem éppen szerencsés trió. Illatában a gyümölcsök rendben vannak, sok meggy, ribizli, némi szilva, kevés fűszer; kávét, csokoládét és ásványosságot azonban ne keressünk – leginkább ez utóbbi hiánya zavar. Szájban élénk savérzet, vékonyka tanninok, egyszerű struktúra, ikea kivitel. Az persze akár figyelemre méltó is lehetne, hogy 2005-ös létére és szerény beltartalma ellenére is fiatalos. A fajta egyedi, egzotikusan fűszerezett, ásványos ízvilágából, és annak a területnek a különleges adottságaiból, ahol a szőlőt megtermelték, azonban semmi sem látszik. Híján van mindannak, amiért a dalmát borokat kedvelem, ezért is vagyok szigorú: 3 pont.

Címkék: horvátország felszámolás 3 pont dalmácia babic vinoplod vinarija

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr711449141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.10.15. 09:32:14

Hát a babić nehéz műfaj, kevés jót kóstoltam én ebből a fajtából. Ugyanezen Vinarija Vinoplodos alapbornak egy évvel későbbi változatát teszteltük még pár éve (www.adrianet.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=237&Itemid=99999999), no meg a 80 kunával drágább, csúcsbabićot (www.adrianet.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=238&Itemid=99999999) is. Egyiket sem értékeltük sokkal többre nálad. A babić nekem jobban bejön házasításokban, a zágrábi egyetem kutatóintézetének van egy nagyon jó, babić alapú házasítása, vagy a Bibich pincészetnek van az R6 nevű házasítása (www.pecsiborozo.hu/blog/r5_r6). Önállóan a plavac malit én többre tartom, kvázi nagyobb borok készíthetőek belőle, ennek persze a terroirhoz is köze van. A babić viszont ivósabb, jobb kortyú bor lehetne, csak hát Közép-Dalmáciában még kevés a külföldi borász-befektető, hogy stílust lehessen váltani.

Kabagyöngye 2009.10.15. 23:20:04

Őszintén megvallom, hogy Babic vertikálist még sosem tartottam, de Horvátországi nyaralások alatt kitartóan kísérleteztem a műfajban. Az örök és megbonthatatlan horvát-magyar barátságra való tekintettel most csak annyit, hogy nekem továbbra is inkább Babits!

süti beállítások módosítása