Skip to content


Jöjjenek a bolgárok!

Hogy milyen a bolgár borhelyzet, nem tudom, de a szűk minta alapján, melyet Rossen Tkatchenko hobbista borimportőr jóvoltából megkóstoltam, egyelőre inkább az újvilági sémák érvényesülését véltem érezni. Vannak azonban rejtett kincsek is. Tkatchenko szerint Bulgáriában a kézműves borászatok száma elenyésző, és azok a termelésüket könnyen értékesítik helyben – és jó áron. Persze a nagyok, azaz a több száz hektáron gazdálkodók is fejlődnek a külföldi befektetők (angolok, németek, olaszok) pénzéből, és egyre szebb borokkal rukkolnak elő: vörösekkel és fehérekkel. (Állítólag – a forrásom e kérdésben is Rossen Tkatchenko – Bulgáriában a bor vörös és száraz, a fehérnek nincs hagyománya, és nem is nagyon szeretik a borozók.)

Tehát a rejtett kincs. Az Enira Reserva 2006 a Bessa Valley nevű, 140 hektáron termelő pincészetnek a csúcsküvéje. A borászatnál igencsak törekednek a jóra. 5000 tőke/ha tőkesűrűségű ültetvényeiken kb. 50 mázsa szőlőt termelnek hektáronként: szép bolgár hagyományként egyelőre csak kékszőlőt és természetesen csupa francia fajtát. Legnagyobb arányban, nagyjából a terület felén van merlot, negyedén syrah, a maradék negyeden pedig petit verdot és cabernet sauvignon osztozik megközelítőleg egyenlő arányban. A franciás irányvonal nem véletlen, a pincészet egyik tulajdonosának, a német Stephan von Neipperg grófnak jelentős érdekeltségei vannak Bordeaux-ban, és a családja több száz éve utazik a borbizniszben.

Az Enira Reserva a birtok minden fajtáját tartalmazza: az alap a merlot (73%), amit 12% syrah, 10% cabernet sauvignon és 5% petit verdot segít. Gazdag és meleg illatában érezhetően a merlot simogató melegsége dominál, kis animalitása pikánsabbá teszi az érett gyümölcsöket (sorrendben: vadszeder, szilva, meggy), a végében határozott csokoládé és csilis fűszeresség. Komplexitása a kortyban is érvényesül, telt és érett tanninjai kitöltik a szánkat, savai bírják a testtel az iramot, nem lankadnak a korty végéig. Bár 18 hónapig érlelték barrique-ban (35%-át új francia hordókban, 65%-át pedig második töltésűben), a fa nem zavar. Nincs penetráns vanília és pörkölt mogyoró, a hordó inkább kiemeli, édesíti a gyümölcsöket, kerekíti a kortyot és integrálja a 14,7% alkoholt. Jó bor, szép bor, mestermunka, csak egy kicsit több izgalom, az kellene bele! De így is minden tekintetben vastag 6 pont, már-már hét.

(A fotók a pincészet honlapjáról származnak.)

Címkék: vörös bulgária 6 pont bessa valley

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr261261309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása