Skip to content


AG megtaláta Szepsy Istvánt

Eltűnt a Borbarát magazin 7×7 kiadványából Tokaj főguruja, Szepsy István, amiből egyesek arra következtettek, hogy végképp elmérgesedett a viszony Alkonyi László és a mádi mester között. Albert gazda utánajárt, és megkérdezte a feleket, akik válaszoltak is szép rendben. Aki még nem olvasta volna, kattintson, mert érdekes. A konfliktus oka a Szepsy vezérelte Mádi Kör és az Alkonyi verbuválta Tokaji Bormívelők Társasága eltérő felfogása a tokaji eredetvédelmi rendszerről.

A két társaság megalakulásáról annak idején A Művelt Alkoholista is beszámolt két alapos dolgozatban itt és itt. Alkonyi László az elképzelésit a Borbarát XII. évfolyamának 3. számában tárta a köz elé. (A cikk első fele a magazin honlapján olvasható.) Olvasásra érdemes a témában Berger Zsolt írásai is – ő amúgy a Bormívelők tagja.

Bár a vita teoretikus, gyanítom, közvetve a pénzről szól, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy kinek az elvei szerint mely területek milyen besorolást kapnak – jól mutatja ezt a francia eredetvédelmi rendszer (lásd a Mouton Rothschild és a Lafite Rothschild konfliktusát, amikor utóbbi meg akarta változtatni az 1855-ös klasszifikációt).

Címkék: tokaj mádi kör eredetvédelem tokaji bormívelők társasága

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr551205926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borkősav 2009.06.24. 21:42:05

Na azert ez ne ilyen egyszerű, Alkonyi új könyve kiverte a biztosítékot egy csomó termelőnél, és ezzel giga öngólt vert magának.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.06.24. 22:24:36

@borkősav: Valóban nem ilyen egyszerű, ahogy az olvasható Albert gazda fentebb belinkelt posztjában, amely szerint Alkonyi könyve volt a szakítás "végleges kiváltó oka".

süti beállítások módosítása