Fiatalabb koromban én talán az autót választottam volna – és Budapestet... Már ha csajozni szerettem volna. Bolyki János ellenben a szőlőt és Egert – ezért eladta az autóját, leköltözött Egerbe, szőlőt vett, pincét épített, hordókat szerzett be. Persze egyrészt jó borral is lehet csajozni, különösen azokkal, amiket a közelmúltban kóstoltam tőle – másrészt ilyen névvel sehol máshol, csakis Egerben lehet bort készíteni (vö: Egri csillagok).
Egri Sauvignon Blanc 2008
Bár titokban olaszrizlingpárti vagyok, az egyelőre marad titkos favoritnak, a sauvignon blanc ellenben nálam szinte mindig biztos befutó: szeretem fröccsborosan könnyeden, szeretem sűrűbben, érleltebben, bár a fahordósak néha elbizonytalanítanak. Bolyki fahordóban erjesztett és érlelt sauvignon blanc-jával szemben azonban nincsenek kételyek. Kedvesen magabiztos. Illata hozza a fajtától elvártakat, de nem harsog, nem tolakszik, hanem árnyalt és sokrétű, a füves, friss csalános vonala erősebb, a bodza visszafogottabb, és van némi citrusos, trópusi gyümölcsös, fűszeres jellege is. Szájban telt, izgalmas, harmonikus, érett savai lendületesek. Rendkívül zamatos, szájban is érvényesül a citrusossága. Hosszú, lecsengését egy kis keserűség és alkoholosság zavarja. Igazi egyéniség, amely a legjobbak között van, és 1400 forintért kiváló vétel. Vaskos 6-os, de talán a hét pont sem lenne túlzás.
Egri Indián Nyár Kékfrankos 2006
Kékfrankos küvé: egyrészt különböző hordókban érlelt kékfrankosok célzatos összeválogatása, másrészt került bele egy kis merlot, cabernet franc és portugieser is – ez utóbbiak aránya azonban elhanyagolható. (A házasításba amúgy Kovács Antal keze is belelógott.) 28 hónapos érlelést kapott: az alapanyag negyedik töltésű 10 hektós, 5 hektós és harmadik töltésű 225 literes hordókban formálódott.
Illatában a fa épp csak jelzi, hogy ott van, a gyümölcsök határoznak meg mindent: főleg ribizli és meggy. Ezt egészíti ki a csipetnyi ibolya és étcsokoládé. Harmonikus savai érett, bársonyos tanninokkal párosulnak – de nem tanninbomba. Karcsú, de jó struktúrájú, könnyed és elegáns, nagyon kellemes kortyolgatni. Talán kicsit rövidke. A szárazpróbája kellemesen csokis. 5 pontot bármikor megér, cirka 1500-ért meg különösen. Bár Bolyki szerint még érlelhető, én inkább most innám, akár minden este.
Egri Cabernet Franc 2006
Ha cabernet, akkor fanc – erre tanítottak Malatinszky franc-jai. És most ezt a tudást vési be Bolykié is. Illata kerek rengeteg piros bogyós erdei gyümölccsel, kis ribizlivel, de van benne ánizs, bors, chilli, aztán csokoládé, frissen kaszált fű és az az ásványosság, amit a legjobb mali plavacok jellegzetessége. Telt, összetett és játékos. Szájban ugyanez a komplexitás: harmonikus savak, érett tanninok, köves-ásványos jelleg. Minden porcikája kidolgozott és eleven. Elegancia és erő. Lecsengésében felbukkanó kesernyésség inkább izgalmas, mint zavaró. A kiürült pohár hosszan őrzi a szegfűszeggel és vaníliával ízesített cseresznyebefőtt illatát. Izmos konkurense a legjobb Malatinszky franc-oknak, melyek számomra eddig az etalont jelentették. Így is erős 7 pont, és talán még lesz szebb is. Erényei számát szaporítja az ára is: 3300-ért nagyon jó vétel.