Skip to content


Csajozni – Bolyki-borral

Fiatalabb koromban én talán az autót választottam volna – és Budapestet... Már ha csajozni szerettem volna. Bolyki János ellenben a szőlőt és Egert – ezért eladta az autóját, leköltözött Egerbe, szőlőt vett, pincét épített, hordókat szerzett be. Persze egyrészt jó borral is lehet csajozni, különösen azokkal, amiket a közelmúltban kóstoltam tőle – másrészt ilyen névvel sehol máshol, csakis Egerben lehet bort készíteni (vö: Egri csillagok).

Egri Sauvignon Blanc 2008

Bár titokban olaszrizlingpárti vagyok, az egyelőre marad titkos favoritnak, a sauvignon blanc ellenben nálam szinte mindig biztos befutó: szeretem fröccsborosan könnyeden, szeretem sűrűbben, érleltebben, bár a fahordósak néha elbizonytalanítanak. Bolyki fahordóban erjesztett és érlelt sauvignon blanc-jával szemben azonban nincsenek kételyek. Kedvesen magabiztos. Illata hozza a fajtától elvártakat, de nem harsog, nem tolakszik, hanem árnyalt és sokrétű, a füves, friss csalános vonala erősebb, a bodza visszafogottabb, és van némi citrusos, trópusi gyümölcsös, fűszeres jellege is. Szájban telt, izgalmas, harmonikus, érett savai lendületesek. Rendkívül zamatos, szájban is érvényesül a citrusossága. Hosszú, lecsengését egy kis keserűség és alkoholosság zavarja. Igazi egyéniség, amely a legjobbak között van, és 1400 forintért kiváló vétel. Vaskos 6-os, de talán a hét pont sem lenne túlzás.

Egri Indián Nyár Kékfrankos 2006

Kékfrankos küvé: egyrészt különböző hordókban érlelt kékfrankosok célzatos összeválogatása, másrészt került bele egy kis merlot, cabernet franc és portugieser is – ez utóbbiak aránya azonban elhanyagolható. (A házasításba amúgy Kovács Antal keze is belelógott.) 28 hónapos érlelést kapott: az alapanyag negyedik töltésű 10 hektós, 5 hektós és harmadik töltésű 225 literes hordókban formálódott.

Illatában a fa épp csak jelzi, hogy ott van, a gyümölcsök határoznak meg mindent: főleg ribizli és meggy. Ezt egészíti ki a csipetnyi ibolya és étcsokoládé. Harmonikus savai érett, bársonyos tanninokkal párosulnak – de nem tanninbomba. Karcsú, de jó struktúrájú, könnyed és elegáns, nagyon kellemes kortyolgatni. Talán kicsit rövidke. A szárazpróbája kellemesen csokis. 5 pontot bármikor megér, cirka 1500-ért meg különösen. Bár Bolyki szerint még érlelhető, én inkább most innám, akár minden este.

Egri Cabernet Franc 2006

Ha cabernet, akkor fanc – erre tanítottak Malatinszky franc-jai. És most ezt a tudást vési be Bolykié is. Illata kerek rengeteg piros bogyós erdei gyümölccsel, kis ribizlivel, de van benne ánizs, bors, chilli, aztán csokoládé, frissen kaszált fű és az az ásványosság, amit a legjobb mali plavacok jellegzetessége. Telt, összetett és játékos. Szájban ugyanez a komplexitás: harmonikus savak, érett tanninok, köves-ásványos jelleg. Minden porcikája kidolgozott és eleven. Elegancia és erő. Lecsengésében felbukkanó kesernyésség inkább izgalmas, mint zavaró. A kiürült pohár hosszan őrzi a szegfűszeggel és vaníliával ízesített cseresznyebefőtt illatát. Izmos konkurense a legjobb Malatinszky franc-oknak, melyek számomra eddig az etalont jelentették. Így is erős 7 pont, és talán még lesz szebb is. Erényei számát szaporítja az ára is: 3300-ért nagyon jó vétel.

Címkék: eger kékfrankos cabernet franc sauvignon blanc 6 pont 7 pont 5 pont bolyki jános

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr311203410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoFä 2009.06.23. 16:46:56

A bikaverje is nagyon finom. Hoztam is belole Kinaba... Meg van egy uveg Zorroek cuvee is, arra is kivancsi leszek.

Dagobert MegCsíp 2009.06.23. 17:43:48

Jól vitézkedett Bordeaux-ban is: 2008 Királyleányka (ezüst), 2007 Metha Thema Hárslevelű (bronz) - ezek sem rosszak! Bár talán kicsit komolyabbak a csajozáshoz...vagy ki tudja, nőtől függ.
Dübörög az új nemzedék:)

Kopi3.14 2009.06.23. 18:19:28

Hát, azért a borral csajozni elég szűk körben működik. Tapasztalataim szerint a csaj kategóriába tartozó egyedek a bort vagy nem kedvelik, vagy a Dankó Pista megegyezik a legfinomabb, legtestesebb borokkal számukra, mert vörös, fehér, vagy rozé. De különbséget tenni nem tudnak, egyetlen ismérve igényüknek a vörös édes.
Azok a hölgyek, nők, akik értik, s becsülik a jó bort meg vannak annyiora intelligensek, hogy csak borral le lehessen venni őket a lábukról.

DownQ · http://letoltes.freebase.hu 2009.06.23. 19:35:33

Én jobban bírom a töményet, mint a bort! :S

freesleep 2009.06.23. 19:38:37

én szerettem a zorróékat de a nemlátnemhallnembeszél olyan semmilyen volt - tán csak mert bolyki annyira divatos, hogy túl sokat vártam tőle.
a zorróék feleannyiba kerül, annyit meg megér, simán.

freesleep 2009.06.23. 19:39:41

@Kopi3.14:
azért remélem ez nem igaz, mármint dankó és a nők feloldhatatlan kapcsolata

lápi lidérc 2009.06.23. 19:54:11

Mikor ettél te ibolyát? Én már igen, és bármennyire szeretem is az illatát, pocsék íze van.
Mondjál a somon kívül piros bogyós erdei gyümölcsöket.
Olaszrizlingpárti meg egybe.

Amúgy Bolyki borai tényleg jók, de ennyiért drágák. Maga Bolyki meg jó arcnak tűnik, tavaly beszélgettem vele, mondta, hogy tudtával semmi köze az egri vár bástyájának névadójához, aki Tamás volt.

lápi lidérc 2009.06.23. 19:57:10

@Kopi3.14:
Ismerek én olyan nőt, aki csak száraz vöröset iszik, és folyót abból sem, de ha meg akarod dugni, nem kell nagyon kapacitálni. Szóval nem hiszem, hogy összefügg.

Lehet, hogy nem a megfelelő nőket ismered. :-)

Don Eszkóbár · http://egriugyek.hu 2009.06.23. 21:32:59

Na jó. Királyleányka '08 + körítés = leányka és pont.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.06.24. 00:43:59

@lápi lidérc: a borok szerintem nem drágák.
SB: Béla és Bandi 1600, Nyakas 1600, Maurus 2100
KF: Konyári János-hegyi 2800, Szőke M. 1400, Jandl 1300, Heimann 1600
CF: Gál Tibor 3000, Sike Tamás 3000, Thummerer 4500, Csányi Teleki 3000, Malatinszky 9000

piros termésű gyümölcs pl.: csipkebogyó, vadszeder (bár éretten feketébe hajló), erdei szamóca, vörös áfonya és az általad is említett som - hirtelenjében ennyi jutott eszembe. (Talán ide sorolható a vadmeggy és a cigánymeggy is.)

ibolya íze-illata: természetesen az illatos ibolyára (viola odorata) és az illatára gondoltam, de ez mintha egyértelmű lenne a szövegből. (Mellesleg van az ibolyaféléknek olyan faja - viola verucunda -, amelynek a leveleiből főzeléket készítettek.)

egybeírás-különírás: igazad van, javítottam

lápi lidérc 2009.06.24. 19:19:11

@Weér Yvo:
Nézd meg mondjuk a Szent Gaál-borokat, nem rosszabbak, mint a Bolyki-borok, és kb. 3/4 áron vannak (vagy még olcsóbban).
Persze, más borvidék, fehérboruk meg - tudtommal - nincs. Nyakas SB a Bországgyűlésen 1400 Ft volt.

A szeder akkor piros, amikor még zöld. :-)
Mellesleg felsorolt piros bogyós gyümölcsöket mikor szagoltad (mondjuk a piros áfonyát - vagy a vadszamócát, ami egyébként nem erdei, hanem mezei -, hogy azokhoz hasonlítod az illatot? (Arról nem is beszélve, hogy ezek illata mennyire eltérő; vagy tutti frutti? :-)
A cigánymeggy már nemesített fajta, erdőben jellemzően nem terem, ezért nem is erdei gyümölcs.

Na jó, az ibolyafélék teljes családját talán hagyjuk, magyarul ibolyának a lila szagos (szerintem, és nem illatos) ibolyát és ennek fehér alfaját nevezik, az árvácska például árvácska, hiába ibolyaféle.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.06.24. 22:56:36

@lápi lidérc: bár nem vagyok szamócatudor, ezzel kapcsolatban többé-kevésbé képben vagyok: van erdei szamóca, és van olyan, amely főleg mezőn terem, ha jól emlékszem, hivatalosan csattogó szamócának hívják.

Az illatok: az a megfigyelésem, hogy a vadon termő gyümölcsöknek lényegesen összetettebb az illata, mint a nemesítetteknek, ráadásul kevésbé intenzív, és lényegesen harmonikusabb, finomabban árnyalt. Emellett egy kis ásványos-köves hatást is érzek rajtuk. Amikor erdei gyümölcsöket vagy vadon termő gyümölcsöket emlegetek, akkor erre a visszafogott-árnylat jellegre gondolok. Egyébként a felsorolt gyümölcsöknek az illatát-ízét viszonylag jól ismerem.

Te amúgy milyennek tartod a Bolyki-borokat? És miért gondolod, hogy drágák?

Szebb jövőt... 2009.07.03. 22:09:13

Tyűha,van még mit tanulnunk kötözködésügyileg.Sebaj.A borral(CF) kapcsolatban az a véleményem,hogy kicsit fiatalkán került piacra.Nagy,komplex és harmónikus alapanyag,kellő eleganciával(ez nem zárja ki a "nagy" jelzőt),de egy egész kicsit zavartka még.Kóstolása egy palack Indián Nyár elfogyasztása után (2 személyre),lassan emelkedő hőmérsékleten történt,mely miatt előfordulhat,hogy az ideális hőmérséklet elérésekor már nem voltunk biztos itészek.Mindkét bor rendkívüli,az "INY"igen jó ár-érték arányú,klasszikus EGRI cuvé.Az ibolya nekem inkább viola és titokban mindig azt várom,hogy vki.azt mondja tettem bele egy kis medoc-ot is,attól ilyen.Egyébként köszönjük az fajtaösszetételt,a palack szűkszavúbb.A CF pedig kevés hónap múlva igazi finomság lesz.Illata összetett,a sorolt illatokon kívül nekem szépen jött a Bolyki pince hordóinak cédrusossága.Nem került említésre,hogy a tétel szűretlen ami szintén emeli az értékét.Szerintem a helyén van,árban is...

süti beállítások módosítása