Skip to content


Furmint tanulóknak: Tokajicum Darázskő

Az őszi nagy fesztiválok évről évre nagy leértékelési hullámmal párosulnak. Ilyenkor érdemes ellátogatni a Corába vagy a Metro – a mai napig a legátgondoltabb és legrendezettebb borkínálatú két nagy hiperbe. Nem kizárt persze, hogy a többiben is lehet áron alul kínált kincsekre lelni. A Sparban például láttam 2009-es Szeremley Rizlinget 1200-ért, 2010-es Demetrvin Élvezetet 2000-ért vagy az Oremus 2007-es, egészen kiváló édes szamorodnijára 2200-ért – és akkor még csak a fehéreket említettem. Én is akció keretében jutottam a Tokajicum 2009-es Darázskő Furmintjához 961 forintért – a Metróban.


A kép eredetije itt található

Akit a Tokajicum története, eddigi eredményei, tervei, célkitűzései érdekelnek, alaposan tájékozódhat a borászat honlapján. A cég viszonylag fiatal, tulajdonosai outsiderek, mint sokan mások a borszakmában (és nem csak Hegyalján), ám jó érzékkel választottak borászt Fogl János személyében, aki egyrészt világlátott szakember, amire a honlap fel is hívja a figyelmet, másrészt a magáéban is megtapasztalta, hogyan kell megfogni a munka nehezebb végét. A Dörgicsei-medencében épített fel egy kis családi birtokot, és azt hátrahagyva vállalta el a Tokajicum szakmai vezetését. 5 hektár Balaton-felvidéket cserélt 20 hektár Tokaj-Hegyaljára. A 20 hektár jó dűlőkben fekszik (van területük például a tarcali Mandulásban vagy a mádi Betsekben és a Danczkában is), öreg ültetvények, a legfiatalabbak 40 évesek (bár a közelmúltban újratelepítettek néhány területet). Erre épül a kiegyensúlyozott minőséget szolid árakkal párosító birtok kínálata. A Darázskő Furmint a borászat alapbora, ehhez igazodik az árazása is (a pince honlapján 1390 Ft. A „darázskő” jól kitalált fantázianév, mintha dűlőre utalna; valójában a tarcali dűlők talajában található riolittufa darabok népi neve. A bor azonban nem a neve miatt jó, hanem mert – ha kicsiben is – végigveszi azt az erénykatalógust, amiért a furmintot szeretjük: illatában érett körte, alma, birs, naspolya finom citrusokkal (enyhe naracshéj) fűszerezve, épp annyi méz, hogy behízelgő legyen. A test markáns, húsos, zamatos, krémesen telt. Az alkohol ugyan magas, kesernyéssé is teszi a kortyot – annyira nem vastag a bor, hogy integrálja a 14,5%-nyi alkoholt, de szájban sokkal inkább a savak játszanak: kiemelik az ásványos-köves jelleget, izgalmas a finom cseresség, és ezt az élményt az ízléssel adagol hordó sem rontja el. 5 pont, és persze ennyi pénzért az egyik legnagyobb besztbáj!

Címkék: tokaj furmint 5 pont tokajicim borház

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr923239615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása