Skip to content


Bozsolé liba mellé, elé, után

Jó kis bozsolés meg rozés év az idei, lesz mit inni a libacomb mellé – bár az ez évi libatermésről nincsenek megbízható információim. Volt tavasszal megkésett virágzás, amire rásegített a hűvös nyár, és persze esőben sem szűkölködtünk... Akárhonnan is nézzük, általában nem így formálódik a csúcs évjárat. Ettől még nyilván lesznek jobb, akár izgalmas tételek is a jobb adottságú területekről, ahogy ezt Losonci Bálint szépen elmagyarázta, de a napsütést még az esőket kivédő, ideális vízháztartású talajok sem tudják pótolni. A savgerinc például az idén elég sok vidéken megmutathatja, mire képes. Nem valószínű, hogy csalódnunk kellene majd a könnyed rozékban, a vaskosabb sillerekben és lazán elegáns fehérekben – ezek valószínűleg számolatlanul kerülnek majd piacra. Dúzsi Tamás éve lesz ez, ha jól gazdálkodik a forrásaival – és az újborai azt mutatják, idén is példamutató beosztással él.

Egykor, néhány nap híján épp 4 éve az első posztjaim egyikének témája volt Dúzsi bozsolé-szortimentje (az eredeti helye itt volt és van). Akkor nagyon dicséretem a borokat, de az idei változatokról sem nyilatkozhatok másképp. A Fürtike 2010-es kiadása kedves, illatos, dinamikus. Egyéniség, ha nem is súlyos. Illata sokat ígér, a korty meg igyekszik a nyomában maradni nagyon, hogy ne okozzon csalódást. Jó savú, könnyített alkoholtartalmú (11%), enyhén krémes-vajas érzetű, istenien csúszó borocs(ka), benne az ezerfürtű minden fiatalon megmutatkozó erénye. Figyelemre méltó technológiai magabiztosság van a bor mögött, ebből eredeztetem ezt a natúr gyümölcslés könnyedséget (vitaminozott szőlőlé helyette azért nem ajánlanám). A verdikt: 4 pont, azaz oké, nagyon is oké.

A 2010-es Marci ízig-vérig vörös újbor: Tannin alig, gyümölcsök doszt, illatban szilva, friss cseresznye- és meggylé, enyhe fűszeresség, hűvös ánizs, a korty kisimítva, olajozva – csúszik észrevétlenül. Ha nem figyelünk oda, sem veszítünk: a friss, hersegő gyümölcsök maguktól értetődően maradnak velünk egy kicsinykét. Húsos, amennyire kell, zamatos, de nem hosszú, nem nehéz, és a legkevésbé sem bonyolult. Ám egyszerűsége nagyon is vonzó, ráadásul itt sem kell rettegnünk az alkoholtól: 4 pont. A költővel szólva: iszom, mint marci hevesen.

Címkék: szekszárd dúzsi marci fürtike 4 pont ezerfürtű

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr512434917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trendo+ 2010.11.09. 17:41:31

A hajamat bezseléztem
és egy frankót bozsoléztam :)

süti beállítások módosítása