Skip to content


Bort pici kortyokban

Igen! Megtaláltam! Ez az! – kiálthatnék lelkesen, de egyrészt nem találtam meg, ugyanis az egyik tulajdonos szólt, hogy nyitottak, másrészt nem pontosan ez az. Ami a képzeletemben él, kicsit ódivatúbb, rusztikusabb, családiasabb, egyszerűbb. Tehát következik két hely: egyik az álmaimból, a másik pedig az 5. kerületből.

Van egy barátom, aki keresztül-kasul szaladt (futott) Európán a legnemesebb távú szakaszokban, közben gourmet-kodott, ahol csak tehette, élményeit pedig lelkesen mesélte. Elcsukló hangon számolt be például Velence egyik nevezetességéről, ahová Szent Márk tértől jövet, dózse-palotába menet délutánonként-esténként betért, hogy bekapjon pár falatot, és igyon hozzá valami jót (olcsó, drága, még drágább stb. olasz bort). Azóta is egy pesti/budai Cantine del Vino Gia Schiaviáról (a képeken) álmodom.

Hogy aszongya... Ha nekem borboltom lenne, az egyben borozó is lenne, de semmiképpen sem borbár. Már a nagyapám is ezt a boltot csinálta volna, a sajtot, a füstölt halat ugyanonnan szerezném be, ahonnan az apám, a borkorcsolyákat a nagyanyám készítené vagy a feleségem, a szállítást a fiam intézné, a vendégek többségét pedig személyesen ismerném. A bolt fölött laknék, és rugalmas lenne a nyitva tartás, vendégnek, amíg jól érzi magát, nem tenném ki a szűrét. Bejönne a szomszéd boltos, az üveges a túloldalról, a környéken lakó öltönyös menedzser, a házban dolgozó szobafestő (szigorúan munka után), sőt a rendőr is (szolgálat után), meg persze sok turista – de a borozót nem turistalátványosságnak csinálnám, hanem azoknak, akik ott élnek. Aki részeg, azt finoman kitessékelném, hogy jöjjön vissza másnap, de a szalonspicc nem lenne probléma, ahogy a vaskosabb viccek sem. Nem lenne kötelező a decens viselkedés... És persze ha még ott lennék, zárás után sem küldeném el a borra vágyókat.

Budapesten a Winebar után ismét nyílt egy ilyen hely: a DropShop. Bár álmaim boltjánál kicsit modernebb, kicsit trendibb, és mindössze öt hete üzemel a Balassi utcában, a 2-es villamos végállomásától 10 méterre. A berendezés visszafogott, ízléses, a székek kényelmesek, lehet ücsörögni a bárpultnál, a bejárat előtt pedig kis kiülő is van az utcán (ami errefelé csendes. legföljebb a körút zaja szűrődik be). A polcokon jó ízlést tükröző, egyedi kínálat közepesen szolid árakkal. Borok jó áron és csúcsborok drágán, pezsgők, habzóborok, pálinkák: átfogó metszete a hazai minőségi borkínálatnak, amit biztos kézzel összerakott külföldi szortiment egészít ki. De ez csak az alap. A lényeg most jön: bármit meg lehet kóstolni. Naponta van egy 50-60 tételes alapkínálat, melynek gerincét heti-kétheti váltásban egy tematikus összeállítás adja. Ha lehet ilyent mondani: az árak így még szolidabbak: polci árhoz képest 25 százalék felárat kell fizetni a felszolgálásért (prémium kategóriában – 15 ezer fölött – még ez a felár sincs, van ellenben más megkötés). A bor mellé egyszerű harapnivalókat, sonkát, sajtokat, szendvicsek kérhetünk. A nyitva tartás nincs kőbe vésve: amíg van vendég, kiszolgálás is van. Lehet tanácsot kérni, meg mehetünk a saját fejünk után is – kinek ahogyan tetszik. A bolt/borozó honlapján lehet tájékozódni a kínálatról, de vannak alkalmilag megkóstolható tételek is. Pöpec, jól kitalált hely, és remélem, tíz-tizenöt év múlva is jó lesz, vagy még jobb! Például akkor, ha asztalonként kitesznek majd egy vagy két köpőt/kiöntőt, meg talán az is emelné a vendégek komfortérzetét, ha az asztalon kancsóban állna a hideg szűrt csapvíz – csak úgy, hogy a vendég öblíthessen a poharát, száját, amikor csak akarja.

Címkék: hely dropshop

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr722184536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörös és fehér 2010.07.29. 15:33:55

ajjaj, kiöntőt meg ne lássak. velencében szerinted van? illik egy ilyen helyhez? én inkább a féldecis mnnyiségek felé mozdulnék el, no nem úgy persze, hogy mindenből legyen az is, hanem 6-8-10 elemű kóstolósorkat raknék össze, ha már úgyis fajtákra vannak kihegyezve az aktuális sorok, akkor akár abból is, 10 pinot, 8000 forint, benne francia, magyar, újzélandi, ilyesmi.
szóval kiöntőt ne, kérlek.

vörös és fehér 2010.07.29. 17:54:32

@Weér Yvo: hát szerintem is inkább az utolsó deci felton roadon vesszünk :)

mossberg operator 2010.07.30. 00:22:19

Nekem kicsit mas a velemenyem. Nem vitatkozni szeretnek.
En nem szoktam kopni, csak ha vizsgan kostolok, vagy annyira sok a tetel, mint pl mult oktoberben volt 90 boros napom, de szerintem a kopo/kiontonek van letjogosultsaga. Kell, ahogy a hideg viz is. Szvsz.

süti beállítások módosítása