Skip to content


Rohály „Borkalauz” Gábor – 75!

A rakás restanciától nem látom az erdőt. Egyet gyorsan le is tudnék, mielőtt aktualitása elvész: dr. Rohály Gábor 75 éves. Isten éltesse!


Tekintsünk dr. Rohályra... Nem, nem Canon-reklámként!

Tekintsünk először is dr. Rohályra hídverőként! Az 1995-től megjelenő Borkalauz (először a Kossuth Könyvkiadó, majd a Távlat Kiadó, 1997-től pedig saját cég, az Akó Kiadó gondozásában megjelenő kiadvány) segítségével – vállvetve a Borbarát magazinnal – végre hídat vert a borász szakma és a fogyasztók közé. A Borkalauznak, s emígyen dr. Rohálynak, elévülhetetlenek az érdemei a tekintetben, hogy a szőlőtermesztés ne csak termésátlagról, művelési módokról, klónról és alanyról, a nagyüzemi művelés hatékonyságáról, bor pedig ne csak savakról, nyomelemekről, alkoholról derítési módszerekről, vegyszerekről stb. szóljon. Kiederült, hogy a bor része a napnak (reggel nem, de azonkívül bármikor), hogy vannak illatok és zamatok, és hogy a hedonizmus jó.

Tekintsünk ugyanakkor dr. Rohályra nyelvújítóként! Ma már minden magára adó borfogyasztó olyan könnyedséggel ejti ki száján az animálitást, a floralitást és a mineralitást, mintha tíz deka parizert kérne a boltban. Az iskolázásról hamarabb jut eszébe egy pofás acéltartály vagy egy Stockinger-hordó, mint az alma mater, a templomablakot csuklóból a helyén kezeli, Bordeaux-t álmában sem keveri össze a Burgundiával, a cuvée-t pedig küvének ejti.

Tekintsünk dr.Rohályra organizátorként! Felkutatni és egy asztalhoz ültetett embereket, akik egy kortyban is világokat láttak meg, annak idején nem volt kis dolog. 1999-ben például így alakult a Borkalauz kóstolóinak névsora: dr. Csizmadia András, Debreczeni László, Esterházy Péter, Heimann Zoltán, dr. Mészáros Gabriella, Dr. Nagymarosi András, Niszkács Miklós, Papp Endre, dr. Rohály Gábor, dr. Sáska Géza, dr. Sz. Kis László, Ugray Péter, Vomberg Frigyes. Gasztrofilozófus (jelentsen a szó bármit is), közgazdász, jogász, geológus, séf, író, újságíró... Mindannyian imádnak inni. De nincs itt ellentmondás egy szál sem: a bor munkásai a kultúra munkásai – írta volt a nagy író.

Tekintsünk dr. Rohályra férjként! Nem mellesleg ugyanis ő dr. Mészáros Gabriella férje. Ők ketten a bor által lettek egyek. Ami dicséretes. Vagy irigylendő. Esetleg mindkettő.

Tekintsünk dr. Rohályra lélekvezetőként! Ne tekintsük!

A pálya röviden. Született 1935. június 18-án. Felnőtt. Fogorvos lett. Meg elegáns. Amolyan úriember. Szerette a bort. Ezért itta. Amúgy úriasan. Aztán meg tanulta. Ausztriában. Majd tanította. Ausztriában. Meg itthon. Most is tanít. Bort. 1995-től borkalauzol. Évente újra és újra. Meg újságot írt. Most is ír. Meg egy ideje kereskedik. Dolgozott fontos művekben. Kapott elismeréseket. Nagyokat. Voltak nagy dobásai. Voltak nagy tévedései. Ma már a Borkalauz sem a régi. De ettől dr. Rohály már nem lesz kevesebb. Az én szememben semmiképpen. Mert így vagy úgy, vele vagy ellene, minden borfirkász egy kicsit az ő köpönyegéből bújt elő. De nem a zsebéből.

A kép eminnen származik.

Címkék: rohály gábor laudáció

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr242096917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2010.06.21. 10:07:28

Isten éltessen, Gábor!
És köszönjük a méltatást :-)

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.07.05. 17:57:37

Biztos csak a késői időpont miatt volt, hogy nem írtad oda, hogy Az ihatóbb Magyarországért fotóját használtad fel e nemes célra!
üdv: Gábriel

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2010.07.05. 22:16:31

@Borkandúr: azt valóban nem írtam oda, amiért ez úton is elnézést kérek az érintettektől, ám hibámat enyhíti, hogy a forrás megadtam egy link formájában a poszt végén.

süti beállítások módosítása