Skip to content


Démétér vörös gyermeke

A németeknél a természet nagy becsben áll: óvják, simogatják, a biodinamikus mezőgazdákat kalaplengetve tisztelik – minőségellenőrző szerevezetük, a Demeter szövetség az egyik legbefolyásosabb/legelismertebb egyesület a hasonló európai szervezetek között. Németországban a szőlészek-borászok között is sok követője van Rudolf Steinernek, de amolyan németes módon: kicsit racionálisabban, átláthatóbban, kevesebb misztikummal közelítenek a gazdálkodás kérdéseihez, mint például Nicolas Joly leírta Az ég és föld szülte bor c. könyvében. A német biodinamikusok munkamódszereikben, az alkalmazott növényvédelmi anyagaikban nagyon közel állnak a kevésbé ortodox biogazdálkodáshoz. Baráti forrásból jutottam hozzá egy Harteneck biodinamikus pinot-hoz a badeni borvidékről. Thomas Harteneckék a Markogräflerland körzetben gazdálkodnak egy Schliengen nevű kis településen, Baseltől mintegy 30 kilométerre északra.

A badeni borvidék Németország harmadik legnagyobb borvidéke: közel 500 km hosszan húzódik észak-déli irányban Mannheimtől Baselig – ennek megfelelően klimatikus viszonyai és talajszerkezete is roppant változatos (lösz, barna erdőtalaj, vulkanikus eredetű talajok, gránit stb.). Mivel az egyik legdélibb borvidék, és védett a hideg északi és keleti szelektől, nagyon jól megélnek például a burgundiai fajták, különösen a pinot noir (spätburgunderként) és a pinot blanc (weißer burgunder néven), valamint a svájciak által is kedvelt gutedel (azaz chasselas). Harteneckék (képünkön Thomas) igazodnak ehhez a kínálathoz: gutedel, grauer burgunder (szürkebarát), weißer burgunder, és spätburgunder adja a kínálat gerincét, de a borok mellett készítenek sektet és párlatokat is. Technológiában teljesen a modern trendeket követik: acéltartályos erjesztés, és ha a bor megérdemli, jöhet egy kis fahordós érlelés.

Van egy válogatás sorozatuk, melyet SH-val jelölnek (Selection Harteneck). Ebből a sorozatból kóstoltam egy 2007-es spätburgunder SH-t. Illatában határozott bors és borsmenta, csak utána jönnek a gyümölcsök, némi levegőzés után egyre intenzívebben: meggylé, amiben áztattak egy kis meggymagot, fekete áfonya, szeder, aszalt szilva. A fa visszafogott és elegáns, vanília, mogyoró és olvasztott vaj formájában van jelen, amit leheletnyi avar, gomba és bőr egészít ki. Tanninjai kifejezetten bársonyosak, érettek, finomak, a savak lehetnének élénkebbek, így kicsit kurtán-furcsán vége szakad a kortynak. Elegáns, kiegyensúlyozott szerkezet, harmonikus, kellemes, jól iható. Elevenebb savakkal, kevesebb lekvárossággal még szebb lenne, de így sem érzem érdemtelennek a 6 pontra.

Címkék: pinot noir biodinamika németország baden 6 pont harteneck

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr471897076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása