Skip to content


Rizling van babám, Olaszrizling!

Káli-medencei vendégszöveg. Történt, hogy kaptam egy meghívást. „Március 27-én . tartjuk az első Káli-medencei borversenyünket (…) Az utóbbi években az itteni falvak, hegyközségek önállóan rendeztek borversenyeket, bemutatókat. Az idei lesz az első olyan borverseny ahol a régió (mikro térség) borai együtt kóstolhatók. Elképzelésünk szerint ezek a (főleg) kézműves borokat előállító kis borászatok így együtt hatékonyabban tudnak bemutatkozni a szakmának és a bort értő, szerető közönségnek. (…) A borverseny aktualitását jelzi az is, hogy borainkra nemrég „Káli királyi borok” névvel eredetvédettséget kaptunk.” – írta Pálffy Gyula. Nem tudtam menni, de eljutott helyettem egy tapasztalt ítész, Cseh Gábor, aki röviden számot is ad élményeiről. Fogadják szeretettel a beszámolóját.

Borászok és ítészek egy asztalnál
Káli királyi borok. Hallott már valaki erről a fogalomról? Bevallom engem felvillanyozott, hogy e névvel eredetvédettséget kapott e legendás történelmi borvidék, megbecsülve borászait, borászatait, borait. Az elmúlt években olyan kézműves borászokat ismertünk meg e tájról, mint „a nagy öreg” Tóth Sándor (Scheller birtok), Fodor Gyula, Tombor István (Ódon pince ), Veszprémi Püspökség pincészete, Istvándy Jenő, Győrffy Szabolcs, Pálffy Gyula, Trombitás Tamás (Trombitás borház) – többek között. Most először ültek egy versenyasztalhoz a medence településein serénykedő borászok, amiben ebben nem kis része volt Pállfy Gyula kiforrott szervezőképességének, kedvesen kiegyensúlyozott stílusának. Közel száz minta érkezett a verseny előtti estéig, amelyek közül csak néhányat kellett a szervezőknek az előválogatás során „kizsűrizniük”. Összességében néhány nagyon szép, pár kevéssé sikeredett, félrekezelt bort és nagyon sok igazi, kellemes házi bort kóstolnunk. Ennek a kategóriának a felemelésében, szakmai színvonalának javításában az ilyen közösségépítő versenyeknek óriási a szerepe és felelőssége.


Összeült a zsűri (fotó: CsG)

Nézzük hát kedvenceimet a vidékről a verseny tükrében!

Tóth Sándor – Scheller Szőlőbirtok Főbor 2003: ehhez a borhoz az est könnyedebb időszakában többször vissza kellett térnem. Nem hagyott nyugodni félelmetes mélysége, higgadt bölcsessége, rezzenéstelen tekintete. Sándor eredményhirdetést követő, megrázó monológja a káli- és a magyar borok helyzetéről hosszú csendre intette a hallgatóit.
Molnár Károly Olaszrizling 2009: szinte egy friss sherry tüzessége jellemzi. A remek évjárat forró nyarának emlékét idézi magas alkoholja.
Cséri István Olaszrizling 2008: a második legmagasabb pontszámot elért bort még vakon többször becsillagoztam magamnak. Rajnai, rheingaui iskola, komoly savat kísérő meglepő virágosság és érett bitter. Dombornyomott mélyzöld palack, ónkapszula, 50-es natúr dugó – ha értik mire gondolok.
Szabó Gyula Olaszrizling 2007:igazi érett arc, finoman rétegzett szerkezet, régi-régi, igazmondó fahordó bölcs ráncossága és a zöldmandula kesernyés selymessége.
Győrffy Szabolcs Furmint 2009: noha „csak” ezüstöt kapott, cool technológiai stílust képvisel, az évjárat ellenére éles savaival nem bánja a frigyet szikvízzel sem egy elegáns fröccshöz.
Kál-Vin Pincészet Kéknyelű 2009: fél ponttal az aranytól az este egyik legvibrálóbb bora volt. Zöld virágok, zöld füvek, fűszeres saláták kísérik a bíztatóan hosszan izgató keserűséget. Élvezetes!
Szeremley Csaba késői szüretelésű Olaszrizling 2008: a második ezüst. Hihetetlen önuralmú bor. Nem ereszt közel magához, visszafogott és kimért, már-már gőgösen arisztokratikus. Egy csipetnyit mintha le is nézne, de ne hagyjuk magunkat – kortyoljunk bele vastagon!
Birkás Bálint Pinot noir 2009: egy megosztóan friss és megosztóan nem pinot-stílus. Éjfekete, kissé még törött is. Halovány, almasav-bomlás eredetű szénsav, pörkölt fa, kakaó vezeti az illatot. Kócos, de tömör, vadcseresznyés, de a friss fa vaníliája is kerekíti. Ez a táj is megérdemelne már egy-két jobb vöröset, ebben és saját jövőjében bízva kerítettünk a nyakába ezüstös érmet.

Utószó: Üknagyapám baltája
Istvándy Jenő Ausbruch Olaszrizling 1964: 18.98 pont! A pohárba töltött csoda. Öt bíráló hétszer kérdezett vissza, hogy nem elírás-e a ’64-es évjárat. Az 46 büszke év – máig fahordóban! Elegáns olasz marhabőr lakkcipő színével nyit, illatában a folytatja a bőr vonalat, bagarol, pörkölt kávé és dióolaj sűrű illata kényeztet. Kóstolva a legnemesebb madeirák, évtizedes portóik minden erénye hömpölyög, zuhog végig szájüregünket elkápráztatva és mesebeli álomba ringatva. Percekig zsibbadt minden érzékszerv. Bár arról, hogy a hordóból évente elcsipegetett mennyiséget néhány éves „újborral” töltik fel, üknagyapám baltája jut eszembe, aminek a nyelét kétévente, fejét ötévente cserélték – de „az” attól még az üknagyapám baltája! Aki nem hiszi, járjon utána itt.

Az aranyérmesek

TERMELŐ

BORFAJTA

ÉVJÁRAT

ÁTLAG

Istvándy Jenő

Ausbruch

1964

18,98

Cséri István

Olaszrizling

2008

18,76

Győrffy Szabolcs

Olaszrizling

2009

18,76

Scheller szőlőbirtok

Főbor

2003

18,72

Scheller szőlőbirtok

Zenit-Chardonnay-Zöldveltelíni

2003

18,72

Fodorvin Pince

Olasz rizling

2009

18,64

Fodorvin Pince

Chardonnay

2009

18,64

Molnár Károly

Olasz rizling

2009

18,60

Kovács Sándor

Cabernet sauvignon

2009

18,60

Káli Kövek Pince

Olaszrizling

2009

18,59

Szabó Gyula

Olaszrizling

2007

18,56

Káli Kövek Pince

Olaszrizling

2008

18,50

Címkék: borverseny balaton felvidék káli medence vendégszöveg

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr771883519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.04.01. 10:05:38

Hát sorry, de ezek nem borleírások. A kóstolt tételekről semmit sem tudtunk meg. Remélem a zsűriben voltak olyanok is, akik a szép "saját benyomások" mellé az objektív, értékelendő tényezőket is tudták pontozni.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.04.02. 00:21:49

Na, nekem meg kimondottan tetszik a cikk! Nem száraz és pontosan el tudom képzelni, hogy milyen volt a hangulata az egésznek. és nekem nem hiányzik a "illatában féléves lószőr, heves vágta után"-jellegű borleírás ;)

borpancsoló 2010.04.17. 22:53:27

Kedves Weér Yvo!

Először is köszönöm azt a szép értékelést és leírást, amit a borunkról itt a blogon közzé tettél.
Külön köszönöm az üknagyapám baltája hasonlatot, helyes és találó, ha nem haragszol meg érte, használni is fogom :)
Annyi kiegészítés csak, hogy az a töltögetőbor nem annyira új, a '64-est az 1973-as olaszrizlingből, a '73-ast pedig az 1983-as Rizling házasításból töltögetjük. :)
(Igyekszünk betartani azt a saját magunk által állított szabályt, hogy egy évben max 10% lehet a feltöltés) Sajnálnám kiüríteni a hordót, ezért van ez az eljárás, de ez a fairplay szellemében nem titok, bárkinek elmondjuk, úgyse hinné el senki hogy nem így van. :)

Ha egyszer felénk vezet az utad, szívesen megmutatnám a töltögetőket is, hátha azok is tetszenek majd, nem is annyira a büszkeség, mint inkább a köszönetünk jeléül.

Üdvözlettel:
Istvándi Tamás - Istvándy Jenő Pincészete

borpancsoló 2010.04.17. 23:06:40

@borpancsoló >>:

Természetesen sikerült csak a bloggazdának címezni a hozzászólást Cseh Gábor kihagyásával, akinek magát a leírást köszönhetem; elnézést a figyelmetlenségért. A helyes kezdés tehát:
Kedves Weér Yvo!
Kedves Cseh Gábor!
...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.18. 22:17:18

Az aki így tud írni a közvetlen szomszédságunk borairól, értékeli a mandulás kesernyét és a komoly alkoholt: igen-igen kedvemre való ítélőmester!

süti beállítások módosítása