Skip to content


Borászok választanak

Van az évnek bortermelője (2009-ben Lőrincz György), van az évnek pincészete (legutóbb a Szöllősi Pincészet), és van egy különleges díj 2007-től Rókusfalvy Pál jóvoltából: a borászok borásza. Tavaly tavasszal Etyeken Szepsy Istvánt emelték pajzsra borásztársai. A kiválasztás metódusa egyszerű: van egy kuratórium, melynek elnöke Kató András, tagja Alkonyi László, Bányai Gábor Botond, Csapody Balázs, Romsics László és Zwack Izabella. Ők választanak ki minden évben ötven kiváló borászt, akik aztán egyszerű szavazással megválasztják maguk közül a legkiválóbbat, azaz a borászok borászát. Április első napjáig adhatják le a voksaikat, április 23-án pedig mi, földi halandók is színről színre láthatjuk a legkiválóbbat. Emellett a kuratórium kiad két különdíjat is, egyet az év felfedezettjének, az ötven borász közül annak, aki „az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg;” valamint a Magyar Borért díjat egy olyan személynek, aki szerintük „a legtöbbet tette a hazai szőlőfajtákért, az azokból készült borok minőségéért.”

A listáról bővebben a lapozás után.

A listát böngészve szembeszökő Tokaj túlsúlya, 12 tokaji borász szerepel a listán (24%), ami részben talán indokolt. Más szempontból meg talán nem annyira. Villánnyal (7 borász, 14%) máris a 40 százalék felé közelednek. Szembeszökő az is, hogy ismeretlen név sem nagyon tűnik fel: bejáratott brandek szerepelnek minden borvidékről, sehol egy meglepetésnév, egy most berobbanó ifjú titán. Ugyanakkor van néhány olyan név is, melynek talán nem kellett volna a listára kerülnie, mert például a kurátorokkal ilyen-olyan üzleti kapcsolatban állnak – de hát ilyen a magyar virtus, megszokhattuk. A díjak csábereje simán lenyomja a józan észt bárhol, bármikor. Ezzel együtt is impozáns a névsor, amit a lapozás után olvashatnak borvidékenként csoportosítva (van néhány bizonytalanság: Laposáék Somlón is érdekeltek, én itt beskatulyáztam őket badacsonyiaknak, Németh Attila Gábor Tokajban is működget, én azonban visszaszorítottam a Mátrába. Már csak egy kérdés maradt: ki lesz a borászok borásza?

Az idei jelöltlista borvidékenként

Badacsony
Laposa József (Laposa Pincészet)
Szászi Endre (Szászi Pince)

Balaton-mellék
Bussay László (Bussay Szőlő és Bortermelő Kft.)

Balatonfüred-Csopak
ifj. Figula Mihály (Figula Wines)
Jásdi István (Jásdi Pince)
Tamás Ervin (Tamás Pince)

Dél-Balaton
Konyári János (Konyári Pincészet)
Légli Ottó (Légli Szőlő- és Bortermelő Gazdaság)

Eger
Bolyki János (Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet)
Bukolyi László (Gróf Buttler Borászat)
Kaló Imre (Kaló Imre Pincészete)
dr. Lőrincz György (St. Andrea)
Tarnóczi Zoltán (Orsolya Pince)

Etyek-Buda
Matolcsy Sára (Etyeki Kúria)

Határon túlról
Bott Frigyes (Bott Frigyes Pincészete)
Maurer Oszkár (Maurer Pincészet)

Mátra
Karner Gábor (Karner Gábor Kézműves Borászat)
Losonci Bálint (Losonci Pince)
Németh Attila Gábor (N.A.G. Kézműves Szőlőbirtok és Borászat)

Pannonhalma Sokoróalja
Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet)

Somló
Baráth Sándor (Kreinbacher Birtok)
Fekete Béla (Fekete Pince)
Györgykovács Imre (Györgykovács Kispincészet)
Takács Lajos (Hollóvár Pincészet)

Sopron
Horváth József (Ráspi Borászat)
Luka Enikő (Luka Pincészet)
ifj. Weninger, Franz (Weninger Pincészet)

Szekszárd
Dúzsi Tamás (Dúzsi Tamás Pincéje)
Heimann Zoltán (Heimann Családi Birtok)
Takler Ferenc (Takler Pince)
Vida Péter (Vida Péter Pincészete)

Tokaj
Bacsó András (Tokaj Oremus)
Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis)
Berecz Stephanie (Tokaj Kikelet)
Bodó Judit (Bott Pince)
Demeter Zoltán (Demeter Zoltán Tokaji Pincészet)
Domokos Attila (Dobogó Pincészet)
Homonna Attila (Homonna Attila Pincészete)
Hwang, Anthony (Királyudvar Szőlőbirtok)
Mészáros László (Disznókő)
Molnár Péter (Patricius Borház)
Szepsy István (Szepsy Birtok)
Zöldi-Kovács Árpád (Béres Szőlőbirtok és Pincészet)

Villány
Bock József (Bock Pince)
Gere Attila (Gere Attila Pincészete)
Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet)
Kiss Gábor (Kiss Gábor Szőlőbirtoka és Pincészete)
Latorczai László (Sauska Pincészet)
Malatinszky Csaba (Malatinszky Kúria)
Tiffán Ede (Tiffán Ede és Zsolt Pincészete)

Címkék: borászok borásza

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr261809977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2010.03.06. 09:22:52

Én leginkább Takács Lajosnak és Jásdi Istvánnak szurkolok!

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.03.06. 09:49:34

És a fidesz - a tagság által nem támogatott - jelöltje Tiffán Zsolt.

Hajrá Zsóti, kell a borod az orbáni népnek, ingyé!

vargánya 2010.03.06. 09:59:28

@Bokros - Orbán tv vita mikor lesz Orbán elvtárs?: Erről az a vicc jut eszembe amelynek az a poénja, hogy : "húsz centi, de hogy jön ez ide"? Mit keres az - amúgy már megszokott - balos gyűlölködés egy borblogon?

Rókakígyó 2010.03.06. 10:23:01

Én arra szavaznék, aki normális minőségű, elérhető árú bort, ehhez pedig nekem szóló marketinget és nem hókuszpókuszt, sznobizmust és lesajnálást árulna.

Ezt a sznob dióizű, savas, telt aroma feelinget erősítik sajna az ilyen blogok is, ahelyett, hogy érthetően mondanák el miért igyak inkább tokajit vagy bármilyen magyart, mint olasz, görög, chilei bort 5-ödannyiért rendes minőségben.

A Fidesz szívéhez természetesen rendkívül közel állnak az elitista érthetetlen szöveggekkel operáló zseniális borászok. Csak igyad, majd mi elmagyarázzuk miért jó a szar. Ezért van értelme itt (is) a politikának.

fiatalborivo 2010.03.06. 10:37:42

@Rókakígyó: Ez és az ehhez hasonló blogok, amikből van néhány tanítanak. Ha Te ide jössz és nem érted amit írnak az nem azt jelenti feltétlenül hogy buta vagy hanem azt hogy még nem ismered a szakszavakat. De,,,, ha veszel egy üveg bort amiről írnak valahol akkor lehet megérted miért azt írják amit éppen írnak, felfigyelsz olyan ízekre amiket eddig is ismertél csak nem tudtad megnevezni. Lehet Neked is több mondanivalód lesz 2-3 ilyen bor elfogyasztása után a jó-nem jó kategóriánál. És hogy miért igyál magyar bort? Hát azért mert ezzel itthon tartod a pénzed, magyarokat támogatsz.

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2010.03.06. 10:46:36

"Szembeszökő az is, hogy ismeretlen név sem nagyon tűnik fel: bejáratott brandek szerepelnek minden borvidékről, sehol egy meglepetésnév, egy most berobbanó ifjú titán. Ugyanakkor van néhány olyan név is, melynek talán nem kellett volna a listára kerülnie, mert például a kurátorokkal ilyen-olyan üzleti kapcsolatban állnak – de hát ilyen a magyar virtus, megszokhattuk."

Ezzel pontosan mire akarsz utalni? Véleményem szerint a hazai borász szakma kicsit belterjes, ami a szabályozásból is adódik, ide csak akkor tud berobbanni valami ifjú titán, ha szőllőst vesz (ha jól emlékszem - persze javítsatok, ha tévednék -, szőllőt csak akkor lehet ültetni, ha előtte kivágnak valahol egy másikat). Persze ez csak egy vélemény, nem betonból kiöntött smaragd tábla.
Mondjuk a pajti-rendszer nekem sincs ínyemre...

Egyébként meg hajrá Figula, hajrá Konyári!

Rókakígyó 2010.03.06. 11:22:00

@fiatalborivo: Egész meglepődtem a hozzászólásodon. Általában el szoktak küldeni a sunyiba, mert mindig ilyen hozzászólásaim vannak.:) Az viszont sajna kevés, hogy a bor magyar. Lásd Vincze Béla. De sajna én másokat is ismerek, akik hajlanak a trükközésre. Alapvetően elfogadható áru és jó mínőségű borokra lenne szükség és a fogyasztók megszólítására. Az ő nyelvükön.

borász22 2010.03.06. 11:37:29

Ha már hiányolta a szerző és néhány kommentelő a fiatal borászokat akkor segítek egy kicsit Tokaj- hegyaljáról. Sokkal több ismertséget érdemelnének mint kapnak vagy egyáltalán nem kapnak. Ugyanis minden borszakíró csak az ismert neveket látogatja, de ha ezekhez a borászokhoz is ellátogatna és még néhány jó tanácsal segítenék is azt aki becsületesen és tiszteségesen készít bort és főleg iható finom bororkat , akkor talán többen megismernék az új generációt. Íme néhány név:

Rakaczki Gábor (Sauska pincészet -Tokaj)
Szilágyi László (Gizzela pincészet - Tokaj)
Balassa István ( Balassa pincészet - Tokaj)
Krimin Attila (Pannon pincészet - Tolcsva)
Takács Andrea (Takács pincészet - Mád)
Kancler András (Hétszőlő pincészet - Tokaj)
Ducsai János (Chateau Cloche pincészet - Szerencs)
Budányi testvérek (Budányi pincészet - Tállya)

Pár év múlva ezeknek az embereknek a vállán lesz Tokaj hírneve ha fel nem adják a szélmalom harcot!!!

Ha Tokajban jártok látogassátok őket, nem fogtok csalódni

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2010.03.06. 12:21:01

@Repülő Majom: arra próbáltam utalni, hogy sokkal többen termelnek szőlőt-bort, mint ahányan ezzel a tevékenységükkel ismertté válnak. Persze ezeknek az ismeretleneknek a többsége olyan bort készít, ami a nem üti meg a piacra hozatalhoz minimálisan szükséges minőségi szintet. De biztosan van sok olyan is, aki jó bort készít, mégsem került be valamilyen okból a mainstreambe. Az "év felfedezettje" díj viszont épp arra lenne alkalmas, hogy beemeljen a köztudatba új neveket.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2010.03.06. 12:26:15

@borász22: a felsoroltak között több név is jól ismert a hazai borszakmában: Szilágyi László, Balassa István, Kanczler András (aki ráadásul már második generációs szőlész-borász).

Kenedy1 2010.03.06. 14:02:50

@Rókakígyó:
Azért trükköznek mert különben nem tudnának életben maradni. Ez ma magyarországon mindenre jellemző, az egész ország ugye leépült és csak így lehet érvényesülni. Ha olyan jogszabályok lennének a borászatban is mint egy normális országban akkor nem lennének ilyenek.

öcsi55 2010.03.06. 14:47:58

Nevetséges már a bor is politika!!
-Gere Attila
-Tiffán Ede
-Bock József

G_P 2010.03.06. 14:49:44

Szepsy István, Szepsy István, Szepsy István... Más borász nincs is Magyarországon, legalábbis az elitisták szerint. Ez is vicc azért, és nem irigységből mondom, mert nem ez a szakmám.

egri Fehér 2010.03.06. 14:54:52

őszintén sajnálom az index-címlapot

egri Fehér 2010.03.06. 14:58:01

@Repülő Majom: valójában marha sok eladó szőlő van, aki akar, elmehet borásznak.
@Rókakígyó: a felsorolt borászok között szép számmal akad olyan, aki viszonylag alacsony áron jó minőségű borokat készít. Ne légy rest megtalálni őket. Amúgy az ötödár marhára nem igaz.

winston w/o weight 2010.03.06. 15:30:21

Kiss Gábor. Árban és minőségben a Cabernet Franc-ja nagyon ott van.
Most kezdem majd kóstolgatni a többit is tőle.
Egyébként árakról meg külföldről szólva, pár hónapja egy vakkóstoláson a magyar pinot noir-ok közé bekeveredett egy kaliforniai, a szaksajtóban magasztalt bor, amely 8 ezer forintjával magasan vert árban minden más hazai bort.
Egy tucat ember véleménye alapján a 12 borból nagyjából a 2-3. helyezést érte el.
HÁTULRÓL!!!

süti beállítások módosítása