Skip to content


Hírmondó Macedóniából

A kamra már-már úgy érezhette: megmenekül. De nem! Bár egyéb teendőim miatt (Ön már beküldte a megfejetését?) rövid időre fel kellett függesztenem a felszámolást, most folytatom, mégpedig egy ritkasággal: Ezimit Vino Vranec Barrique 2000. Ritkaság, mert Macedóniából származik (ajándékba kaptam valamikor), és ritkaság a szőlőfajta, a vranac is. A fajtát montenegróinak tartják, de származása rejtélyes. Olvastam olyan vélekedéseket, hogy a zinfandel leszármazottja és a plavac mali montenegrói változata, mások meg arról írnak, hogy voltaképpen azonos a Stájerországban a 19. század végén leírt vranek nevű fajtával. Egy biztos, vranacot manapság szinte kizárólag a volt Jugoszlávia területén, ott is elsősorban Montenegróban és Macedóniában ihatunk. Van egy különleges, szívgyógyszerként is fogyasztott változat, a Vranac Pro Corde, melyet a Skadari tó környékén termel a montenegrói Plantaž borászat. A fajta magas tannintartalmú, mélyvörös színű bort ad, és nagyon jól tűri a barrique-ot. Szikár fajta. Ez a vranac, amit Macedóniában vranecnek hívnak, a Vardar folyótól keletre, egy Stip nevű kisváros mellől, az Ovce Pole régióból származik. Az Ezimit Vino 440 hektáron gazdálkodik a régióban, van modern feldolgozója, ISO 9001:2000 minősítése és HACCP rendszere. Valami azonban mégis hibádzik. A bor illata kezdetben zárkózott, ha azonban hagyunk neki időt, leszüretelhetjük a türelem gyümölcseit: elsősorban málnát, de van némi vadszeder és meggy is, sőt a erdei szamóca sem idegen kiegészítve egy kis lekváros töménységgel, kávéval és csokoládéval. Vártam még az illatban az ásványos jelleget, de hiába. Szájban először üres, a savak és a bőséges tanninkészlet mellett nem nagyon érezni mást, kétségtelen, hogy a cserek érettek, de a test még ahhoz sem nem elég izmos, hogy elfedje a 13%-nyi alkoholt, és nagyon hiányoltam az ásványosságot is. Mindazonáltal alkalmas arra, hogy ismerkedjünk a fajtával: 4 pont.

Címkék: felszámolás macedónia 4 pont ovce pole ezimit vino vranac

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr331576695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e_easy 2009.12.07. 11:10:17

Igy kapjak valaszt minden kerdesemre. Tegnap vendegsegben macedon ajandek bor kerult asztalra, probaltam megfejteni mi lehet, de semmi. Mondom magamnak na akkor maradjunk annyiban hogy vranek aztan meglatjuk. Az is 13 alkohollal jott, de szepen lekerekitve. Elmerulesre nem jutott ido, mert gyorsan elparolgott - meg a boraszat neve sem maradt meg bennem sajna

süti beállítások módosítása