Skip to content


Budget-olasz à la Szászi Endre

Szászi Endre Kabócása legenda – és persze legendásan drága. Szászi urat ezért a boráért a borközbeszéd be is emelte a rizlingguruk szűk körébe. Én azonban azt gondolom, hogy a borászt nem feltétlenül a csak keveseknek elérhető (és kevesek által érthető) borok minősítik, hanem legalább annyira azok, melyeket nagyobb mennyiségben és olcsóbban kínál az illatokra-ízekre kevésbé kihegyezett nagyérdeműnek. Merthogy könnyű két hordó fölött vérszomjas turulként őrködni, mennyivel nagyobb kihívás kétszáz fölött röpködni naphosszat oda s vissza.
Szent György-hegyen, a pincénél szereztem be Szászi Endre 2008-as Szigligeti Olaszrizlingjét kétliteres üveg butykosba palackozva 2 darab ezresért (ez kb. 750 forintos palackárat jelent, ha a palackozás költségeit nem számoljuk). Minden tekintetben mesteri munka: épp annyira súlyos, amennyire elvárja, aki ilyen palackban bort vásárol; és tagadhatatlanul olasz. Illatában mindenféle vadvirág, sok gyümölcs, legfőképpen barack, a jó fehér húsú, harapnivalóan üde mariska, meg egy kis fűszer. Szájban kerek és harmonikus, nem nehéz, túlságosan nem is hosszú, de krémes, a korty közepe ásványos, a végében ott a keserűmandula. A savai finomak és lendületesek, élvezetesen bizserget és üdít. Az alkohol (12%) szinte észrevehetetlenül belesimul. Lehet belőle fajtát tanulni, Szigligetet vagy vulkánt kiolvasni, és persze minden korty után Szászi Endrét dicsérni. Vastag 5 pont, és persze besztbáj meg minden...

Címkék: olaszrizling badacsony szigliget szászi endre 5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr881286599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taltosalmos 2009.08.04. 11:42:39

Szászi Endre és a bora: jó magyar.

süti beállítások módosítása