Skip to content


Bormámoros fesztiválszezon

Minden hétre jut az ország valamelyik szegletében egy borfesztivál, de legalább egy fesztiválocska. Azaz, Albert gazdát plagizálva: fogják a poharukat... és tegyék be a csomagba a ruhák mellé, amikor nyaralni indulnak.

Egerben a bikavér tiszteletére rendeznek ünnepségsorozatot július 10-12-én. A XIII. Egri Bikavér Ünnepet Eger Város hegyközsége rendezi a Dobó téren. Mindenki ott lesz, aki Egerben és a bikavér fronton számít. Figyelemre méltó, hogy az ásványvizet mindössze 100 magyar forintért adják – a víz pedig jól fog jönni a húsosabb tételek között.

Július 25-26-án csak egy órácskát kell autózni Budapesttől, hogy megkóstolhassuk a felvidéki borászok és vendégeik borai a Kürti Pincefesztiválon. A 24 helyi pincészet (köztük a Strekov 1075) borai mellett érdekes vendégek érkeznek Szlovákia más településeiről, Ausztriából, Csehországból, Magyarországról, Szerbiából és Szlovéniából, sőt egy bolgár pincészet, a Terra Tangra is képviselteti magát. A bor mellett lesz tánc, muzsika, ének és számtalan gyerekprogram, hogy a szülők zavartalanabbul kóstolhassanak.

Új kezdeményezés az Erdőbénye Fesztivál, melyet augusztus 15-én rendeznek, és aminek a szervezésében, népszerűsítésében aktív szerepet vállalt a borkritikusoktól a kritizálandókhoz igazolt egykori kolléga, Csite is. Bár a fesztivál középpontjában a bor áll, a szervezők nem az erdőbényei borászatokat szeretnék bemutatni, hanem annak a helynek a szellemét is, melytől nem függetlenül készülnek a borok: a kádároktól a helyi gasztronómiai érdekességekig mindent – ezért is időzítették a Zempléni Fesztivál idejére. A rendezvényt „azért álmodtunk meg – írják a szervezők –, hogy bemutassuk Tokaj-Hegyalja talán legvarázslatosabb települését, Erdőbényét, borászataival, mezőgazdasági termelőivel, gasztronómiájával, kézműves mestereivel. Nem pusztán fesztivált kínálunk az idelátogatóknak, azt szeretnénk, ha átéreznék e csodálatos történelmi borvidék varázslatos hangulatát.” Persze a borkínálat elsőrangú lesz, amit akár Csitével is lehet kóstolni, meg lehet látogatni az impozáns Béres Birtokot, bele lehet pillantani, hogyan faggatja a terroirt Homonna Attila, el lehet látogatni a Karádi-Berger Pincészethez, hogy csak az ismertebb neveket említsem.

Az erdőbényei laza hétvége után augusztus 22-én elautózhatunk Neszmélyre, a Hilltop Borünnepre, ahol Kamocsay Ákos a házigazda. Nemcsak neszmélyi borokat kóstolhatunk: meghívták az ország 14 jeles borászát is a közös ünneplésre. Lesz pincelátogatás, légi bemutató, gyerekprogramok, koncertek, vattacukor és kürtöskalács... Kell még valami?

A Balatont akár körbe is lehet biciklizni, szinte minden településen lesz valamilyen boros rendezvény. Én legjobban a füredi rendezvényt szeretem: kellemes a környezet, udvariasak és felkészültek a kiszolgálók, jók a borok. Balatongyörökön július 16-19-én fesztiválozhatunk, a móló melletti sétányon, majd augusztus 7-9-én ugyanitt lesz egy Bor-Dal-Fesztivál is. A Badacsonyi Borhetek július 18-tól augusztus 2-ig tartanak.

A déli parton, Balatonbogláron július 15-19-én rendezik a X. Jazz és a Bor Fesztivált, pár kilométerrel arrébb, Balatonföldváron borfalu lesz július 10. és 19. között, Lellén pedig borhetet tartanak július 31. és augusztus 9. között, És hogy egy kicsit haza is beszéljek, szeptember 4-5-én Nagykanizsára is érdemes elnézni dödöllét enni, majd jó borokkal leöblíteni a 6. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztiválon.

Rengeteg alkalom az ivásra, és nyilván nem az összes...

Címkék: fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr501234273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jajjnemár 2009.07.08. 15:34:33

szia!

Kihagytad a balatonfüredi borfesztivált, pedig az elsők között indult, már vagy 15 éve. A legeslegelső pedig 1932-ben volt, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy évről évre nagyobb, és sikeresebb, és rengeteg embert vonzanak nem csak a kiváló borok ( Figula, Koczor, Jásdi, Hudák, és még jónéhány kitűnő pincészetből minden évben), hanem a fesztivál kulturális programjai.

Tagore sétány , Kisfaludy színpad

Időpont:
2009-08-08 - 2009-08-30

bébarabás 2009.07.08. 15:37:09

"számtalan gyerekprogram, hogy a szülők zavartalanabbul kóstolhassanak" háháháh! (sátáni kacaj) pont a gyerekprogramok miatt nem lehet kóstolgatni, pláne nem zavartalanul, mert a büdösgyerek mindenhol ott akar lenni és folyton utána kell koslatni.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.07.08. 15:40:47

@jajjnemár: kihagytam, de te szerencsére kiegészítettél :-) Köszönöm. Nem mellesleg: a balatoniak közül a füredi rendezvény az egyik kedvencem.

loading 2009.07.08. 17:10:03

Hogy ne legyen lyukas az augusztus :) Borfalu Budapest - Felvonulási tér: 2009.08.19-23.

Kila 2009.07.08. 17:59:03

Tolcsvai borfesztivál (aug. 7-9) is kimaradt! Talán még Erdőbénye is tőlük lopta az ötletet! ;)

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.07.08. 18:17:57

Az egyik legfantasztikusabb fesztivál Balatonbogláron van szerintem. Nagyon igényes, nagyon szép környezetben van, és jazz muzsika szól. Én tavaly voltam, idén sajnos nem jutok el oda. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
www.utazzitthon.hu/html/program_leiras.php?program_id=1873&tajegyseg=1

Örvendetes, hogy Egerben 100 HUF lesz az ásványvíz (decije?).
Az egyik legdrágább borünnep. Egy jó tanács: érdemes elhozni a régebbi poharakat, mert évek óta ugyanazok a poharak vannak. Mégiscsak spórol vele az ember, és emellett még eggyel több bort tud megkóstolni. :)

Cukker 2009.07.08. 19:41:56

@loading: A Borfalut honnan vetted? Elvileg nem lesz belőle semmi?!

loading 2009.07.09. 10:12:20

@Cukker: Június elején, amikor összeállítottuk az idei fesztiválok listáját, még úgy volt lesz. Ha nem lesz, annak kevésbé örülnék, mert itt zártam volna a fesztiválszezont. És még külföldől is ígérték magukat.
Biztosat mikor lehet tudni?

Borcica (törölt) 2009.07.15. 13:10:47

Sziasztok!

Mivel (egyik) nagy szívügyem a Nagy-Somlói borvidék:
Július 15-től 18-ig Somló Hangja Összművészeti Fesztivál a Somló-hegyen a dobai kastély parkjában.
Táncházak, világzenei-népzenei koncertek, borudvar, bortermelők vására, a többit pedig itt:
www.somlohangja.hu

süti beállítások módosítása