Skip to content


Borblogok.hu

Van ebben az internetben valami (bár lehet, hogy a vízbül veszi ki, mint Szalacsi a zokszigént), mert egyre-másra jelennek meg a közlési vágytól vezérelt borrajongók, hogy alkoholizmusuk történetét naplószerűen ország-világ elé tárják. Ez aztán szembenézés a függőség problémájával! Hol van ettől az anonim alkoholisták közössége? Körülnéztem a neten, hogy ki miért és hogyan foglalkozik saját alkoholfüggőségével. Találtam sok érdekeset: aki nem ismerné őket, olvassa, nézze, kommentálja bejegyzéseiket.

Az ősök

Kezdetben volt Tannin blogja, legalábbis én őt ismertem először. majdnem pontosan öt éve, 2004. július 5-én született meg az első bejegyzése: „Többé-kevésbé használható információkat szeretnék megosztani a tisztelt közönséggel, még akkor is, ha ezek az információk valójában roppant szubjektív ítéletek. Szóval evés-ivás témakörben garázdálkodnék, szigorúan laikusan (a hivatásos magyar gasztronómiai és borsajtó egy vicc, nyilván, még kell húsz év, de inkább negyven).”

Alig fél év múlva, 2004. november 17-én, szerdán egy másik blog is elindult, a helyszín ugyanaz: a freeblog; a szerző, Alföldi Merlot, azonban a végeken védte a hont és a bort „azzal a nem titkolt reménnyel, hogy hamarosan a magyar Robert Parkerként tartják nyilván, akinek ládaszám küldik a kóstolandó tételeket és a tisztelet-repülőjegyet a legjobb birtokokra.” Én is e két blog hatása alatt coming outoltam (Weér Yvo vagyok, alkoholista...). Mindkét őshöz érdemes időnként visszanézni: friss, fésületlen, szabad szájú, szellemes és kellemes.

Aztán 2005 augusztusának elején jött A Művelt Alkoholista, amit Alföldi Merlot így harangozott be: „Tannin + Alföldi Merlot = A művelt alkoholista. Amiről a világ proletárjai csak álmodtak, mi megvalósítottuk. A cél az egyesülés után is változatlan: úgy inni, hogy másoknak is jó legyen. Hasta la vista, babies A művelt alkoholistában!” Az AMUVA ötlötte ki a tízpontos értékelési rendszert (őstörténeti fejtegetésekbe nem bocsátkoznék), ezt használom én is: egyszerű, jól követhető. tehát nagyszerű.
A blog ma már nagy hatású „intézmény”: olvassa laikus borkedvelő, kereskedő és borász. Fennállása óta több bloggert is becsatlakoztatott szerzői sorába. Említtessen meg a jelenlegi szerzők régi blogja: vörös és fehér keze alatt szökkent szárba a Borvirág, Palack pedig a blog.hu-n gazdagította a boros contentet; Bob korábbi borkritikusi munkássága sajnos az enyészeté lett egy rendszerhiba következtében.
Az AMUVA rendszeresen – olykor naponta többször – frissül, és bár elsősorban élményszerű kóstolási jegyzeteket olvashatunk, foglalkoznak mindennel, ami érdekes lehet a hazai és a nemzetközi borvilágban. Ma már inkább online folyóirat, mint blog, sok-sok alapos, elgondolkodtató, mély és élvezetes írással.

A bandázók

A Borravalót három szerző jegyzi: dr Nemtudomka, Kántorbandi és Stevie Kraft. Bár a Borravaló gasztroblogként hirdeti magát, szinte kizárólag borral foglalkozik; a szerzők próbálnak lazulni a bor által: két hobbista borkedvelő és egy hivatásos borszakíró úgy gondolta, hogy jól elborozgatnak együtt, és élményeiket felteszik a nagy világhálóra, hogy mások is jókat borozhassanak. A blogon született néhány figyelemre méltó írás, nekem például nagyon tetszett ez itten. A blog rendszeresen – olykor naponta – frissül, és a szerzők nemcsak kóstolási jegyzeteiket adják közre, hanem a borászszakma problémáival is foglalkoznak, emellett kísérleteznek a Borravaló TV-vel. Önök eldönthetik, milyen sikerrel.. Arisztokratikusan távolságtartóak, más blogokra nem linkelnek.

Fiatal pécsi borértő és borszerető újságírók alapították Pécsi borozót, amely ma már meghatározó szereplője a dél-pannon borszcénénak. Nem klasszikus blog, hanem magazin (a Pannon Borrégió gasztronómiai és bormagazinja) egy viszonylag rendszeresen frissülő bloggal. A magazin negyedévente jelenik meg nyomtatott formában, emellett tematikus kóstolókat, vakteszteket is szerveznek, egyáltalán: lendítik felfelé a dél-pannon régiót (Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány), mindig magasabbra. A borokat 100 pontos rendszerben értékelik. A nyomtatott Pécsi Borozó ingyenes kiadvány; az eddig megjelent számok pdf formátumban letölthetők az oldalról.

Nem feledkezhetünk meg a Borkémekről sem. Hitvallásuk szimpatikus: „A Borkémek nem mondják meg Neked, hogy milyen bort igyál, de megmondják Neked azt, hogy Ők mit isznak, hol isznak és szerintük mi a jó. A Borkémek megkóstolnak drága és olcsó borokat, hétköznapi borokat és borkülönlegességeket, hazai borokat, külföldi borokat, borokat onnan, ahol tengernyi szőlő éldegél, és borokat onnan, ahol még szőlő is alig van.” Sok borászt meglátogatnak, és szeretik a bort. Kell ennél több?

Dzsungelharcosok

Albert gazda hosszú ideig volt az AMUVA szerkesztője, aztán úgy döntött, egyedül – de nem magányosan – folytatja. Az Albert gazda blog alig pár hetes, de naponta frissül. Rövid, informatív bejegyzéseiből megtudhatjuk: jó érzékkel választ borokat esti borozásaihoz, és az élményeit tömören, de érzékletesen osztja meg velünk. (Egy kollégám így kiáltott fel: Ez az! Ennyit még én is elolvasok egy borról!) Emellett közszolgálati feladatként ismeretterjeszt: például borvételezési helyeket mutat be. Minden reggel érdemes bekukkantani hozzá. Albert gazda blogjának érdekessége, hogy nem lehet kommentelni a bejegyzéseket – persze levélben szívesen fogad minden észrevételt.

Fater a webkettő öreg motorosa: szellemi fejlődése 2005 júniusa óta nyomon követhető a neten. Ma már a kortyban keresi a szellemet. Örvendetesen sokat kóstol, a borok sajátos tízpontos rendszerével értékeli.

Lackó szintén a webkettes borvilág gyermeke. Első két posztja az AMUVA-n jelent meg. Az elsőben Hancsik József lendvai borászért, a másodikban pedig Szekszárdért és az Eszterbauer borászatért lelkesedett. Aztán saját blogot indított: őt tisztelhetjük Szegedi Kadarkában. Szorgalmasan kóstol – tudjuk jól, szar munka, de valakinek ezt is kell csinálni.

Kárpáti Péter blogja alapján – miri.hu – világutazó alkoholista. Irigylem – bár én betegesen rettegek attól, hogy akár tíz centire is eltávolodjak a szent anyaföldről, azaz mégsem irigylem. Weboldalán külön menübe szervezte kóstolásait, ahol adatbázisból választhatjuk ki a minket érdeklő tételeket. Jegyzetei lényegre törőek, informatívak, emellett minden fontosabb adatot megad a borokról. Igazi könyvtáros alkat.

Csorba Gábor kedvenc borkereskedőm a Bortársaság Lánchíd utcai üzletében, tévésztár, bringás és blogger – érthető okokból némi elkötelezettséggel. Honlapján a Bortársaság kínálatából válogatott borokat mutat be röviden, informatívan, beszámol bor- és biciklitúráiról, valamint tévés szerepléseiről. Oldala pont olyan, mint ő: szerény és intelligens. Mostanában kicsit elhanyagolja virtuális kertjét, de reméljük, véglegesen nem hagyja magára.

A hobbiszőlészek

Először Kezdőszőlészre figyeltem fel. Elhatározta, hogy ha már Tökre, azaz majdnem-vidékre költözött, szőlőt telepít, pincét épít, bort készít, és a törpebirtok felvirágoztatását blogján közzéteszi, hátha mások is kedvet kapnak a hobbiszőlészkedésre. Mint minden elhivatott borász, ő is lelkesen kóstol. Értékelésének külön érdekessége, hogy bár az alapja az AMUVA tíz pontja, ő azt továbbgondolta, és ár/érték arányt is megad a borokhoz. Irodakukac lévén sokszor azt sem tudnám, mikor jön a tavasz, ha ez a blog nem volna.

2006 áprilisában indította útjára blogját Rambo szőlősgazda, aki pályaelhagyó agrármérnök. Blogján a szőlőművelésről és a borkészítésről alakuló gondolatait, meg persze az aktuális teendőket követhetjük nyomon. Szakmai felkészültségét és koncepciózusságát amúgy két érdekes poszttal is bizonyította az AMUVA-n: egyik alkalommal a kézműves borászkodásról, egy más alkalommal pedig Nicholas Joly könyvéről írt alaposan. A szőlősgazda egyre jobb bort készít: 2006-ben még csak ilyent, 2008-ban ellenben már ilyent. Ez úton is gratulálunk Rambónak, polgári nevén Pflanzner Sándornak.

Ebben a kategóriában említést érdemel még Samu bogja, a Kezdőborász, és A Tiborok Pince Története.

Fórumok

 

Végül a fórumok. Van egy nagyon népszerű indexes fórum: Bor – az istenek ajándéka. A topicot kereken tíz éve (július 15-én) indította alexandrosz ezzel a szöveggel: "Az élet örömeihez szervesen hozzátartozik a borok fogyasztása, megismerése. Ti milyen bort fogyasztotok szívesen? Van kedvenc márkátok, illetve termelőtök? A tapasztalataitok szerint a magyar borok tényleg világszínvonalúak?" A tíz év alatt e sorok írásáig 45824 bejegyzés született. A rendszeres fórumozók éppen a jubileumi ünnepséget szervezik: alexandroszt nem láttam a készülődők listáján, bár lehet, hogy csak azért nem, mert közben nicket váltott.

Szintén az indexen található a Szőlő topic. Itt szőlőművelési problémákat vitatnak meg a fórumozók. Látszik, hogy inni azért jobban szeretnek az emberek, mint kapálni: itt 5635 született 2003 szeptembere óta.

A lista nem teljes, ha úgy érzik, valaki kimaradt, pedig itt lenne a helye, írják meg.

Címkék: blog recenzió

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr591221247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.07.02. 12:30:00

bocsi a duplázásért, 500-as hibát írt.

vörös és fehér 2009.07.02. 12:35:32

a torz emberes verzió maradjon, ha szabad ilyent kérni a szerkesztőségtől

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.07.02. 13:25:39

@vörös és fehér: kis zavar a moderálásban is:

tehát "uccaszoc" hozzászólása:
uccaszoc · uccaszoc.blog.hu 2009.07.02. 12:27:44
Jó kis katalógus, látszik, hogy a neten is Magyarország a bor hazája. Néha rossz emberek kezébe kerül ugyan, de rá se ránts.
uccaszoc.blog.hu/2009/06/29/bor_rohoges_video

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.07.02. 13:35:46

@Gabenmongya: mint írtam, a lista nem teljes. Egyébként gratulálok a blogodhoz, és további sok olvasót kívánok.

borkősav 2009.07.02. 18:14:39

ajánlanék én is
hordóminta.blog.hu
kicsit más de ez is az

lackó 2009.07.02. 21:35:31

Abszolút lényegtelen, de az első ez volt: alkoholista.blog.hu/2007/11/27/vagott_zsir_tokmagolaj_bor

Ezt el is felejtendő, köszönöm! Újat találtam köztünk :)

IWAS 2009.09.23. 14:06:47

Az index.hu Fórum / Életmód / Konyhaasztal / BOROK fórumban (forum.index.hu/Article/showArticle?t=9121619&la=79478691) olvashatók (másokéval együtt) borleírásaim. Igyekszem képet is feltenni a kóstolt borokról. Pontok adása helyett az ár-érték arányt szoktam jelölni. Meglehetősen részletes jellemzéseket adok a borokról, esetenként jószándékú "népműveléssel" egybekötve (ld. pl. 1410., 1412., 1446. hsz-t). Mivel jelenleg Angliában élek (önkéntes száműzetésben :-)), főleg külföldi borokkal találkozom. Itt az a jó, hogy széles nemzetközi választékból – gyakran árengedménnyel – vehetek borokat (általában átszámítva 1,5-3 eFt-ért veszek 3-5 eFt-os borokat). Úgy látom, hogy két oka van annak, amiért külföldön nem nagyon lehet kapni jó minőségű magyar borokat (sem a hiperekben, sem a borkereskedő hálózatokban): 1. az ár alapján felső kategóriás magyar borokkal a külföldi (ausztrál, dél-amerikai, francia stb.) középkategóriás borok simán versenyben vannak (így érthető, hogy X magyar szuperborász nem fogja Y szuperárú borát külföldre szállítani, hogy olcsón adja el, amíg Mo-on magasabb áron tudja értékesíteni), 2. nem tudnák biztosítani azt a mennyiséget, amit a külföldi partner igényel. Ezzel együtt alsópolcos magyar borok kaphatók a brit hiperekben (főleg Hilltop fehérborok, pl. chardonnay). Mintegy 3 éve kezdtem el behatóbban foglalkozni a minőségi borokkal. A 2003-as Feind Villa Quaiar Selection CF Barrique indított el ezen az úton. (Mai szemmel nézve is nagyszerű bornak tartom, de kissé túl van barrikolva.) Bár manapság talán már nem divat, de nekem továbbra is az ausztrál shiraz és CS-shiraz borok a kedvenceim; ezért lehet elég sok ausztrál bor leírásával találkozni a hivatkozott fórumon. Legutóbb viszont éppen egy magyar bort kóstoltam, egy 1996-os(!) Heimann Szekszárdi Bikavért (1499. hsz.). Meglepően jó volt, gazdag illat- és ízvilággal. A CF is a kedvenceim egyike, az 1477-ben egy "nehéz évjáratból" való szép CF leírása található. A legjobb ár-érték arányú magyar syrah valószínűleg a Garamvári Balatonlellei Syrah 2006 (1457. hsz.). Jó olvasgatást!

spotty 2011.12.16. 13:33:35

Nem blog, de hasznos: minu.me/-vinopedia Nézzétek meg, minden a borokról, borászatról.

süti beállítások módosítása