Skip to content


Újbor-mámor

Dúzsi Tamás ismét nagyot alkotott. Három újbort: két kiválót és egy ihatót (Dúzsi Sió Menti Marci 2006). Nem rossz arány. Az újbor manapság divattermék. Egyesek még a versengés lehetőségét is meglátják benne (lásd: ki tudja előbb piacra dobni az év első újborát... Versenybíró Varga Péter.) De vissza Dúzsihoz! És csak röviden, mert félő, hogy közben túlságosan felmelegszik a második palack a meseszép Roséjából!

Szegzárdi Fürtike 2006. Ezerfürtűből készült dél-dunántúli fehér száraz tájbor - áll a címkén a meghatározás. Az ezerfürtű magyar nemesítés: Kurucz András és Kwaysser István állította elő, a Hárslevelű és a Piros tramini keresztezésével, azaz felmenőit tekinte is komoly magyar ősökkel. A fajtából alkoholban gazdag, harmonikus, finom savú bor készíthető. Nem népszerű fajta, de Dúzsi Tamás egy ideje készít belőle újbort (korábban Sió Menti Fürtikeként palackozta). Ne várjunk mélységet, ellenben végtelen könnyedséget, az ízek és illatok tündérjátékát. Alkoholról nem nagyon beszélhetünk (a bor 10 és feles alkohollal bír), amennyi van, az éppen elég. Bár látszik a gondos kezelés, szűrés (és még ki tudja milyen eljárás) mintaszerű művelete, az újborokra jellemző élesztős íze megmaradt, de összességében nem zavaró. Esetleg próbálkozhatunk vele fröccsként. Vétek lenne kihagyni 870 forintért (Bortársaság).

Sokkal nagyobbat alakított hazai pályán a rosémester: a Dúzsi Új Rose jelen esetben cuvée: Zweigelt, Kék medoc, Portugieser vegyítéke, és szintén tájbor minősítésű. De a Fürtikével ellentétben teljesen hibátlan: az enyhe szénsavasság csak erősíti a bor habkönnyűségét. Illatok és gyümölcsízek vad orgiája, amit nyújt a bor: a piros bogyós gyümölcsök (friss málna, eper, csipetnyi meggy - egyesek szerint inkább ribizli - ám én azt a gyümölcsöt nem szeretem...), 11 és feles alkohol. És fantasztikus könnyedség (közben elfogyott a második palack is, legszívesebben nyitnám a harmadikat, de nincs több a hűtőben. Holnap azonban teljes üzemmel működnek a beszerző helyeim. Ezért sem sok 1170 forint (Bortársaság).

Címkék: szekszárd dúzsi újbor marci fürtike primőr ezerfürtű

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr68370155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása