Skip to content


Az első legjobb PN

Szubjektív, de masszív a benyomás: a magyar pinot noirok úgy vágnak át, ahogy a közmondásos exkrementum átkerül a palánk túlsó oldalára. Miközben teli tüdőből harsogják, hogy pinot noir, hol cabernet-ként, hol kadarkaként, hol shirazként álcázzák magukat, én meg kapkodom a fejemet. Jancis Robinson úgy fogalmaz, hogy a pinonoár az a fajta, amelyik megmutatja a termőhely jellegzetességeit, mintegy a terroir lakmuszpapírja; meg a borászok királyvíze – gondolom én –: a terroirral hadilábon álló honi fogyasztóknak ez a fajta lehet a borász ízlésének a mércéje.

St. Andreáék terroirbőségben szenvednek, mutogatják is annak rendje s módja szerint, pinot noirból például 2006-ban ezért készült mindjárt három dűlőből négy tétel: a Hangács dűlőből származó némi Kondor Béla-utánérzéssel repül át angyalként a város felett (bár a sokoldalú művész vodkapárti volt), a Ferenchegyről származó meg a csodálatos álmomat őrzi; aztán van/volt a Paptag önmagát ír története; valamint készült egy birtokborok pinot is, a Csakegyszóval 2006. Egyszer már említettem volt, hogy nehezen igazodom el Lőrincz György hol bővülő, hol szűkölő, de folyamatosan változó kínálatának kanyaraiban és kereszteződéseiben. A bonyodalmak (és olykor az árak) miatt időnként el is veszítem az érdeklődésemet a pince borai iránt, pedig alapvető élményem, hogy dr. Lőrincz borai jók, olykor elképesztő áron ad kiváló borokat.

A poposan költői Őrzöm csodálatos álmodat nevű 2006-os pinot noirhoz is voltaképpen egy véletlen vezetett: egy vakkóstoló. Akkor, egy tizenhárom tételből álló kostolósor kellős közepén, csak arra volt érkezésem, hogy gyorsan feljegyezzem: nagyon jó, ilyennek képzelem a magyar pinót, másrészt... Igen, másrészt fogalmam sincs továbbra sem, hogy milyennek kell lennie egy jó/izgalmas stb. burgundinak. Például a kóstolón mellé tett 2006-os Dufouleur – Beaune 1er Cru Cent Vignes Pinot Noirban nem tudtam különösebb értékeket felfedezni, egyéniséget meg pláne nem a majd' háromszoros árért cserébe! Banálisnak éreztem minden mozzanatát. A Ferenchegyi PN ellenben, amikor már magában kóstoltam (a felszámolás szellemében), még inkább kitárult: annál, hogy nagyon jó, akkor sem nem mutatott többet – kell egyáltalán többet mutatni? –, de a „nagyon jó”nak a bonyolultságáról is ki lehetett deríteni valamit, meg az arányairól: hogy a gyümölcsök, a fahordóból származó érlelési aromák, a cikázó savak és a tannin (amiből ezt sem áldotta meg túl sokkal az ég, de annyival mindenképpen, hogy azt mondhassuk: elég, bőven elég...) hogyan is épít fel egy remek bort. Miközben kristálytiszta illata félreismerhetetlenül a pinot noiré, nem ragad meg a bevált kliséknél. A kerek, már-már édesen érett gyümölcsökbe, fűszerek (bors, fahéj, szegfűszeg, egészen finoman adagolt vanília) és ásványok vibrálnak. Savai elevenek, a struktúrája elegáns, de masszív, alkoholja példásan visszafogott. Hosszú, izgalmas, és talán az egyik legszebb pinot noir, amit ittam a honi kínálatból: 8 pont. Mostanság akcióban lehet hozzájutni: márpedig 3650 forintért besztbáj.

Címkék: st. andrea eger pinot noir 8 pont felszámolás

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr981475510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muslica 2009.10.26. 11:57:46

Egyetértek.
ENNYIÉRT a legjobb. Kicsit többért vannak jobbak is, valamivel 5000 fölött fellelhető még Gál Tibor 2003-as dűlőszelekciói is (Síkhegy, Grőber, Pajados) - na, nálam a Síkhegy az etalon.
(egyébként meg első...?)

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.10.26. 13:08:10

@Muslica: "első legjobb" – egyszerűen a "nagyon jó" szinonimája. A kifejezés Punksnotdead Miklós (Pálinkás Szűts Róbert) egykori estfm-es, majd klub rádiós műsorvezetőtől származik.

süti beállítások módosítása