Skip to content


Miért jobb Bényén, mint a Szigeten?

A Szigetnek arra az időszakára emlékszem legszívesebben, amikor kb. 17 éve a rozzant családi „bakancs” Renault-ba ügyesen bejátszott babakocsival (alig volt kisebb, mint az R4), valamint egy a babakocsiba szervesen illeszkedő gyermekkel és egy baráti házaspárral kikocsiztunk a zöldbe, mármint a Hajógyári szigetre, és a szánkódomb oldalában heverészve hallgattunk valami elviselhetően vagy talán élvezhetően alternatív zenekart. Volt közönség kellemes számosságban, volt sör, ha jól emlékszem, guinness, elfogadható áron. Összességében elviselhető volt a népsűrűség. ergo elviselhető mértékű volt a húgyszag – woodstocki békegalambos életérzés mérsékelt mennyiségű galambszarral. Naná, hogy szívesen emlékszem! Akkor még rám is azt mondták: szemtelenül fiatal. Most meg jó, ha egy napra kilátogatok a Szigetre: a sör vizes, a tömeg elviselhetetlen – ahogy a húgyszag is –, bár a borfelhozatal Albert gazda szerint rendbe lenne, legföljebb a Sziget másodlagos illatjegyei miatt kevésbé élvezhető.

 

Remélem, az erdőbényei boros falunap, a Bor, mámor, Bénye, tíz év múlva is megmarad olyannak, amilyen ma: családi-falusi összefogásban megvalósított, falu-, bor- és borásznépszerűsítő dzsemborinak. Nyilván, mint minden ilyen eseményt a Művészetek Völgyétől az Ördögkatlanig, Erdőbényét is fenyegeti a végzet: elözönlik a flaszteren kiművelődött pesti értelmiségiek, hogy meghatódjanak a fagereblye látványától, még akkor is, ha véletlenül orrba veri őket, és akik emelkedettségükben a következő fél évben naponta bújják a zinternetet bényei házak után kutatva, a szép lelkű lányok-asszonyok pedig elmélyülten tárgyalnak a kozmetikusukkal a szőlőmunka nehézségeiről és a kapanyél okozta bőrkeményedések elkerülésének lehetséges módozatairól. A bényei felsztiválon persze folyik a bor, szól a zene, van játszóház, bohóc, magyarosch táncház, nyilván itt-ott a sarokban lesz egy kis emelkedett kárpát-medencézés, szalontrianonozás. Mindezzel együtt ez a fesztivál-falunap-faluhétvége nem szól másról, csak Erdőbényéről, pontosabban arról, hogy milyen ma Erdőbénye az ott élők szerint, de meg akarják mutatni azt is, hogy milyen volt a múltban, és milyenné szeretnék tenni a jövőben. Például egy olyan eleven településsé, amilyen mondjuk száz éve volt, és amelynek a szervező eleme a bor – valamint a borhoz kapcsolódó gasztronómia. Ez utóbbi persze csak részben helyi: inkább A rendezvény célja ennek a szervező elvnek a bemutatása. A zene, a családias hangulat, a játszóház csak körítés. A legfőbb üzenet: érdemes elmenni Hegyaljára, azon belül Bényére nemcsak most. Bármikor, csak úgy. Nem azért, hogy a néppel borzongató találkozásokat éljünk át, hanem mert jó hely, ahol persze éppúgy van stressz, részegség, rossz szomszédság meg török átok, mint a flaszteren. Mégis érdemes időről időre megnézni, hogy mi van ott, hogyan élnek arrafelé a népek, és legfőképpen hogy milyen bort készítenek. Azt ugyanis lehet zavartalanul élvezni, akkor is, amikor Bor, mármor Bénye van. A levegő tiszta, hogy ne mondjam: illatos. A falu festői (legalábbis a hétkerből nézve), lakói barátságosak, a tömeg nem tömeg. A borok ellenben tömegesen kiválóak.

Aki teheti, menjen a jövő hétvégén, augusztus 12-14-én Erdőbényére, és keresse az ottani borászokat: Csite Norbertet, aki lelkes és szakértő borbloggerből lett hasonlóképpen lelkes borász, Ábrahámékat, a Bardon Borászatot, Homonna Attilát és Jakab Zoltánt, Illés Jánosékat, Berger Zsoltékat, a Béres családot, Kerékgyártó Józseféket, az Olze-vint, Turján Pétert és persze még ott van a Vivamus. A falu borászati palettája egy év alatt is színesedett: Ungváry Krisztián főállású történész Erdőbényére helyezte másodállása, a Vayi Borászat székhelyét. Tetszik, nem tetszik, a fő attrakciót jövő hétvégén, Erdőbényén a borászok szolgáltatják – és persze annál zavartalanabbul, minél jobban sikerülnek a gyerekprogramok. Hívtak gasztronómiai segítőket is, hegyaljai és nem hegyaljai jeles éttermeket meg gasztrobloggereket. Ott lesz az Anyukám Mondta, az Oroszlános Borvendéglő, az Ős Kaján, a Sárga Borház, az Anna Grand Hotel, a Bényei Fogadó, a Carpe Diem, a Dalit, a Gonda, az Ízbolygó, a Mádi Kúria és a Magita.

A zenéről a Kistehén, Dresch Mihály (első legjobb!), Herczku Ágnes és Nikola Parov, Jorg Hegemann, Gryllus Vilmos, az Édes Málé Trió, a Káosz Kapitány, a The Transform Quintet, a Váczi Eszter Quartet, az Escargoz és a Nina Jazz gondoskodik. Természetesen ott lesz a Karádi és Berger romkocsmában – mert ilyen is van Erdőbényén! Ráadásul egész évben nyitva – a világ legjobb klasszikus zenei LP-antikváriuma, a Concerto hanglemezbolt, Tóth Judittal. Az autóval érkező és távozó felnőttek figyelmébe ajánljuk: a falu határában, a 37-es főút felé vezető úton rendőrök is előfordulnak. Barátságosak, de lehet náluk szonda.

Tavaly jó volt. Ha az időjósok engedik, idén még jobb lesz. Aigner Szilárd állítólag támogatja...

Címkék: tokaj rendezvény erdőbénye

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr833130999

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: airplane tickets Madagascar 2019.02.07. 05:14:35

Free download naruto mugen for android - neyrefriabi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.


süti beállítások módosítása