Skip to content


Zöldveltelini-érzés – Bernhard Ott

Nyilván közhely, hogy Ausztria borászainak aranyfedezete a Duna völgyében termelt zöldveltelini – és nem csak a wachaui. Az az etalon, ott találták ki ezt a jó kis écát, de azt is egyértelművé tették, hogy nincs titok egy szál sem: kell egy olyan fajta, amely maximálisan illeszkedik az adott terület talajához és klimatikus viszonyaihoz, majd kell egy jól követhető szabályrendszer, amely garantálja, hogy vállalhatatlan borok nem készülnek a vidéken. Ez a szabályrendszer a sokak által emlegetett wachaui eredetvédelmi rendszer, a Codex Wachau, ami 730 szóban, mintegy 5500 betűben foglalja össze a lényeget. A csúcsokhoz persze több kell: tudás, kifinomult ízlés, érzék a fajtához – és egy jó adag szerencse a körülményekhez. Végül is úgy lesz kerek a világ, ha nem tudunk mindent pontosan kiszámítani.

Nekem az osztrák borok, pontosítok: a jó osztrák borok, származzanak bárhonnan, egy kicsit mindig Wachaut jelentik. Egyszerű, átlátható, szigorúan betartott szabályok hatására a legrosszabb esetben is unalmas borok készülnek. Hangsúlyozom: a legrosszabb esetben! Ha meg jó eset van, akkor szárnyalhatnak ízlelőszerveink, szálazhatják a szálazhatatlant. Ezért is örültem, hogy végre hivatalosan is eljutott a Lajtától keletre Bernhard Ott, aki nem wachaui, hanem Wagram borvidéken, Feuersbrunnban dolgozik, de szintén a zöldveltelinire esküszik. (A kötelező tudnivalókat megírtam 2008-ban, amikor a Falstaff az év bortermelőjének választotta.) Egyelőre a 2010-es alap zöld veltelinijét (Ott Am Berg) és a szintén 2010-es, de már középkategóriás, szintén zöldveltelini Fass 4-et kóstolhatjuk. De Ott esetében nehéz mellényúlni. Borai a Veltliner Grand Prix-n, a Falstaff alsó-ausztriai zöldvelteliniket összemérő versenyén is rendre az élbolyban végez (2011-ben a 2010-es Grüner Veltliner Feuersbrunner Spiegellel is dobogós lett).

Ha valaki meg akar ismerkedni az osztrák veltelinik erényeivel, a vastagabb tétellel kell kezdenie. Nem mintha az Ott Am Berg (kb. 2800 Ft, Bortársaság) rossz bor lenne, de a biodinamikus művelés követelményeként a beavatkozás nélkül készített borban annyi sav maradt, amennyit a természet adott – és 2010-ben ebbe sokat adott. A fantasztikusan gazdag, tiszta, virágos, gyümölcsös illat után olyan intenzív savak szántják végig a nyelvünket és a szájpadlásunkat, hogy egyből elfelejtjük a gyümölcsöket (így is simán 4 pont). A Fass 4 (4350 Ft), ami több Feuersbrunn környéki dűlő terméséből áll össze, azonban egészen más világ. Az elnevezése abba a korba nyúlik vissza, amikor még számozott nagy fahordókban érlelődtek a borok. Ma már a fahordókat leváltották az acéltartályok, de ez a bornak egyáltalán nem ártott. Komplex illat, amit a friss gyümölcsök uralnak, citrusok trópusi felhanggal és virágokkal. A savak zamatosak, a korty kellően hosszú, krémes, az élvezet hibátlan. Az évjárat nehézségeit erénnyé varázsolta: 7 pont. Ha valaki most ismerekedik az osztrák zöldveltelini-érzéssel, ez a bor az alapozó kurzus kihagyhatatlan része.


Bernhard Ott 11 és fél percben


 

Címkék: ausztria zöldveltelini 7 pont 4 pont wagram bernhard ott

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr773098722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása