Skip to content


Igény lenne rá... Először

Nem is találhattak volna a szervezők megfelelőbb helyszínt az ELTE Kongresszusi Központjánál a Borjour Magnumnak: 50 borász Frittmanntól Lőrincz Györgyig, Bock Józseftől Demeter Zoltánig, délről és északról, keletről és nyugatról, meg mellettük az összes jelentősebb borkereskedelmi cég hódíthatta el a vbk-tól az alkoholra gerjedő egyetemi ifjúságot. A szervezők be is vetettek akit csak lehetett. Állítólag 1300 jegy kelt el. Nem tudom, hány egyetemista volt a látogatók között, de remélem, sok.

Kezdő rendezvény volt, és mint ilyen, nem hibátlan. A felkészületlen versenyzők – ilyen voltam én is – kiöntő nélkül érkeztek, de a szervezők is megfeledkeztek a nagy kóstolók e nélkülözhetetlen kellékéről. Ebből aztán két dolog következhetett: a kóstolók vagy mindent megittak, vagy minden tétel után elzarándokoltak a mosdóba, és ott kiöntötték a fölös bort. Lehet tippelni, hogy a többség melyik módszert választotta.

Kiöntő ide vagy oda, azt tudtam e körülmény előzetes ismerete nélkül is, hogy a felvonultatott kínálatot nem fogom tudni végigkóstolni, ezért előre elterveztem szépen, hogy kinél és mit fogok megkóstolni. Aztán persze a terv dugába dőlt már az első félórában, amikor szemrevételeztem, hogy meghirdetett program egyrészt módosult-e, másrészt ki mivel érkezett. Alapozónak belekortyoltam Miklóscsabi 2008-as Punktumjába (zöldveltelini): tiszta, neutrális illat, ropogós üdeség, karakteres, kemény gerinc, ásványok és só, az eleganciát azonban hiányoltam. A Csakazértis fantázianevű 2008-as ezerjó botrytises jellegével, lendületes savaival, csipetnyi fanyarságával, ásványaival, krémes struktúrájával nagyon ígéretes bor (ám már elfogyott).

A beköszöntő után érdeklődésem Tokaj felé fordult: Homonna Attila 2007-es birtok furmint-hárslevelű küvéje (60-40%) szép példája annak, hogyan kell a hordót használni. Itt kiemeli a bor érettségét, kerekségét: alma, birs, méz, kis virág, kerek savak, krémes struktúra, mégis lendületes, ásványos. Alkoholja példásan alacsony, ezt a szüret elhúzásával sikerült elérni: augusztus végétől november elejéig öt alkalommal szüretelték ehhez a borhoz a szőlőt. A 2007-es Határi Furmint illatában sokkal intenzívebbek, árnyaltabbak, leginkább érett gyümölcsösség jellemzi. A savai ellenben szögletesebbek, mint a birtokboré. Tetszett enyhe birses fanyarsága, teltsége, ásványai. Emlékeztetett a szép chablis-kra.

Homonna Attila mellett Jakab Zoltán kínálta fél hektárnyi törpebirtokának termését. A tulajdonos orvos, egy gyógyszerészeti cégnél keresi a kenyerét meg a borászkodásra valót. A szőlőt erdőbényeiek gondozzák napszámért, a borokat pedig Homonna Attila barátságból. Homonna keze nyoma fel is fedezhető a bor stílusán, különösen a savak játékán: elegáns, férfias bor. A 2007-es Padihegyi Furmintból mindösszesen 560 palack készült. Érdemes kipróbálni, a Pincekulcs nevű intézmény tart belőle néhány palackkal.

Egy újabb oldalsasszéval jutottam Demeter Zoltánhoz, aki két alapborát hozta: a 2008-as Birtokbor Furmint és a szintén 2008-as Birtokbor Édeset. Azzal, hogy ezek a borok a maguk kategóriájában szinte tökéletesek, nem sokat mondanék. A majdnem száraz birtokbor három dűlő (Kakas, Lapis, Újhegy) furmintjainak a házasítása. Könnyed, gyümölcsös, elegáns, és még az a néhány gramm cukor sem zavarja az összképet, ami beleszorult. Az édes birtokbor is nagy kedvence lehetett a közönségnek: az idő alatt, amíg beszélgettem a borásszal, többen visszajöttek repetázni. 117 gramm cukrával nem ajánlanám fogyókúrázóknak, ellenben a habkönnyű elegancia kedvelőinek mindenképpen. Az alapja kövérszőlő (Szerelmi dűlő), amit hárslevelű, sárgamuskotály és bátai (filoxéra előtti fajta) támogat. Megnéztem, a Terroir Clubban 3250-ért kínálják, azaz óriási vétel – szerintem. A kortyolgatás közben megtudtam azt is, hogy Demeter Zoltán kísérletezik két filoxéra előtti fajtával, a bátaival és a gohérral. Arról beszélt ennek kapcsán, hogy jó lenne, ha tudnánk kezdeni valamit azzal az örökséggel, amit nem az utolsó hatvan, de az előtte lévő száz hagyott ránk. Például érdemes lenne megérteni, hogy a filoxéra után miért azt a néhány fajtát választották eleink a szőlők újratelepítésekor. És jó lenne kideríteni, hogy egyáltalán milyenek azok a fajták, melyeket legfeljebb a génbankok őriznek (már ha őriznek). Summa summárum, azt este legtanulságosabb és legokosabb mondatait hallottam Demetertől.

Ez volt az est első felvonása. Következik Szászi Endre, Pálffy Gyula, Bott Frigyes, Gál Lajos, Veszetrgombi Csaba, Kamocsay Ákos, Bodri István és nem utolsósorban Rókusfalvy Pál.

Címkék: rendezvény borjour magnum

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr971783778

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magnum White 2010.03.15. 10:36:00

Úgy indultam el a Borjour-ra, hogy főként fehéreket fogok kóstolni, pillanatnyi érdeklődésemet és ízlésemet kielégítve. Aztán egyszer csak megkívántam egy vöröset, majd a másikat és még vagy harmincat…mégis a fehérek nyertek. Viszonylag keveset járok ehhe…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marvin__42 2010.02.24. 09:01:29

Ez is érdekesen hangzott, meg a következik-lista is kedvcsináló... Hajrá! :-)

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.02.24. 11:59:00

A Demeter Édes Birtokbor teljesen más dimenzió, mint az általam kóstolt többi édes, tényleg nagyon megéri az árát. Homonna Attilával nekem ők ketten voltak a kóstoló csúcspontja!

süti beállítások módosítása