Skip to content


Drága Boxim...

Bock József megkéri Bock József árát. De jól van ez így, ha a kecske is jóllakik és a káposzta sem sír a végén. Bock Józsefet tisztelem, néhány borát szeretem; a Boxi-szortimnet mégsem vált boros mindennapjaim részévé. Olcsóbb borai nem jöttek/jönnek be, bár időnként okoznak meglepetéseket (legutóbb az alap merlot-ja, és az egyik legemlékezetesebb honi CS-t is tőle ittam, ha jól emlékszem, 2003-ból), a felsőbb kategóriához ellenben mászógéppel sem jut fel a pénztárcám. Mindazonáltal nem állítanám, hogy Bock Józsefet elvakította Mammon. Ismeri az ökölszabályt: mindenért annyit lehet kérni, amennyit a vevő kifizet – ebben meg nem én vagyok a mérvadó, nyilván. De vissza a fősodorba, a 2006-os Bock Syrah-hoz, melyért nagyjából 8 és 9 ezer forint közötti összeget kell legombolni.

Elöljáróban: mélyen meghajolok Bock József arányérzéke (megkockáztatom: zsenialitása) előtt, amellyel megtalálja (vagy kidolgozza?) egy fajta villányi sztenderdje és a saját egyénisége között az összhangot – már ha ez jelent valamit másnak is. 2006-os syrah-ja egyfelől minden ízében villányi, másfelől semmilyen skatulyát nem tűrő egyéniség. Sötét, feketés-lilás színe, illatának simogató édessége lehengerlő. (Ilyennek képzelhetném a nektárt, ha vörösben álmodnám.) A kitartó forgatás-levegőzés hatására aztán virágba szökken száz virág, ami jelen esetben: kellemes illatorgia. Rengeteg fűszer, élükön a zöld borssal és a borsmentával, de érezni egy kis kávét, olvasztott csokoládét, cukrozott, kortynyi konyakkal nyakon öntött cseresznyét, csokoládéba mártott meggyet, ásványokat néminemű tűzkővel kísérve. Szájban kicsit szárít a tannin, bár érett, már-már édes, finom szemcséjű, és a leheletnyi harapóssága elhanyagolható a zamatok sokszínűsége, a korty lendülete, hosszúsága, kereksége mellett. Tartalmas és húsos, déliesen ásványos leheletnyi bőrrel és istállóval fűszerezve. Pikáns, a fűszerességet erősítő kesernyésséggel búcsúzik, meg az égető alkohollal. Hiába vastag a bor, hiába gazdag és sokrétű, az alkoholtól határozottan eltolódik a pálinkás lekvár irányába. Csípem az alkoholt, de 15 százalék többnyire nekem is sok. Vacilláltam egy hetesen, de végül megállapodtam a 6 pontnál.

Címkék: villány bock syrah 6 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr651740883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása