Skip to content


Megmaradt Egedről

A címben nem ismétlem, aki olvas, amúgy is tudja: felszámolom a kamrát. Egy kevésbé ismert kis pincészet küvéjét markoltam le a kupac tetejéről. Negyedik tétel: Aegidius Castrum 2006. Az Aegidius Bormanufaktúra nevét Lóska Zoltán tulajdonos az Nagy-Eged névadójától, Szent Egyedtől (aki a képen épp egy szarvastehenet simogat) kölcsönözte: a hegyet még a 18. században is mons Sancti Aegidii formában emlegették az oklevelek. A borász nem műkedvelő, és nem ma kezdte a szakmát: a kertészeti egyetem elvégzése után az Egri Korona Borháznál irányította a borászati munkát, éppen a cég legjobb időszakában, az új évezred első éveiben, amikor még úgy látszott, történik is ott valami. Jelenleg az Egervin pincemestere, és jó ideig a cég muzeális borkészleteinek felmérésével foglalkozott: tudom, szar munka, de valakinek azt is csinálni kell. A főállás mellett van egy kis családi birtoka a Nagy-Egeden a Barackos dűlőben, egyelőre pár hektáron, de komoly tervekkel. Egyelőre kevesen ismerik a pincét, bár Lóska Zoltán igyekszik nagyon, 2006-es kékfrankos rozéját például Heves megye borának választották 2007-ben – ha jól emlékszem, joggal: a fahordós rozék legszebb hagyományait követte az a bor. Annak idején magával ragadónak találtam egyediségét: telt, krémes struktúrájú, de gyümölcsös és üde savú. El is pusztítottam belőle két kis kartonnal. Kellemes emlékeket őrzök az egri leánykájáról is. Castrum nevű, kékfrankosból és cabernet sauvignonból készített küvéje kevésbé izgalmas: tiszta illatában sok gyümölcs, főleg meggy és ribizli, kis ánizs, zöld fűszer, csipetnyi vegeta meg némi virág. Szájban karcsú, de jó savú, a csereket nem sikerült elkapni az áztatáskor, a cabernet sauvignon sem tudja testesebbé tenni. Mintha az alapanyag nem érett volna be tökéletesen, és az alkohol is kikandikál kicsit. A ribizli pikáns fanyarsága egy kis leveszöldséggel párosul. Sem robusztus, sem hosszú, de a markáns gyümölcsök miatt kedves. A kortyot végigkísérő cseresznyemagos kesernyésség és a leveszöldségek nélkül persze szebb lenne. Könnyed, kicsit faragatlan, de tisztes munka: 4 pont. Valószínűleg érdemes próbálkozni az újabb évjáratokkal, és ha szerencsénk van, baráti áron bevásárolhatjuk magunkat a jóba.

Címkék: eger felszámolás 4 pont aegidius bormanufaktúra castrum

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr551434170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása