Skip to content


Szűk esztendő sovány bikája

Tóth István kabátlopási ügybe keveredett: 2005-ös Bikavér Superiorja kapcsán újra felmerült bennem: valami nem stimmel ezzel a superior üggyel. Ezer meg egy sebtől vérzik az amúgy jól induló bikavér superior rendszer – szerintem. Ha valaki felidézi, hogy mitől is bikavér az a külhonban is méltó hírünket terjesztő Erlauer Stierblut, amit még mindig legfeljebb a kyphosistól véglegesen hétrét görnyedt alkoholista anyókák kapnak le a hiperekben az alsó polcról, kis agymunkával könnyedén megtalálhatja a szabályozás gyenge pontjait.

Mivel a bikavér küvé, kell bele sokféle bor. Egerben tíz fajtát javasolnak: blauburgert, cabernet franc-t, cabernet sauvignont, kadarkát, kékfrankost, kékmedocot (régebben medoc noir, mostanában menoir), merlot-t, pinot noirt, portugiesert, zweigeltet (Dr. Fritz Zweigelt meg röhög a markába, mert jobb volt mint Eberstein Eckbert ezredes – már ha ez mond még valakinek valamit). A superiorhoz ezekből kell legalább négy fajta. A szőlőt olyan ültetvényről kell szüretelni, amely hektáronként legfeljebb 8 tonna szőlőt terem, majd az elkészült bort szüreteléstől számítva két évig kell fahordóban érlelni.

Egyesek szerint ez a korlátozás még ahhoz is kevés, hogy alap bikavér minőséget állítsanak elő, arról meg végképp megfeledkezik a szabályzás, hogy azt a 8 tonnát vígan le lehet szüretelni 2500 tő/ha-os régi, nagyüzemi ültetvényről éppúgy, mint a dr. Lőrincz által telepített 10 000 tő/ha-os ültetvényről (bár kétségtelen, hogy az új telepítéseknél már megköveteli a 3300 tövet hektáronként). Szóval van egy jó kis kiemelt minőséget jelölni hivatott kategória, ami semmire sem jó, ezért aztán a kétkedő borász inkább megszabadul a bikavér elnevezéstől. Elmegy a bazilikába, áldást kér, majd elmereng, hogy ötletesebbnél ötletesebb neveket ötöljön ki.

Hiába, no. Újra és újra bebizonyosodik, amit rövid kapitalista múltunkból megtanulhattunk: a nyújtózkodás meglehetősen szoros relációban lenne a takaró hosszával. Vérmérsékletétől függően mindenki kidugja kezét-lábát, és ha nem koppintanak rá nádpálcával, nem is húzza vissza.

Tóth István azonban nem trükközik. Ő elkészítette a szabályok szerint a superiorját, és azt fel is tüntette a palackon. A fogyasztó meg majd eldönti, hogy mit talál benne. Előrebocsátom: én nem sokat. Színe friss, bíboros, kék reflexekkel, de közel sem tömény, inkább pinot-san áttetsző. Illata ígéretes: szeder és cseresznye, kis áfonya borsmetával leöntve. Nincs gomba, föld, avar vagy istálló, van ellenben bors, kis ibolya és kakukkfű. Persze talán pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy a sokféle gyümölcsöt összetett fűszeresség kíséri. Szájban élénk. A savai élénkek, a tanninjai - már az a kevés, amit sikerült kivarázsolni a szőlőből - érettnek tűnnek, de az összkép mégis soványka. Rövid látogatás után gyorsan elköszön, és maga után hagy némi savanykás-zöldes ízt. Nem bántó, de nincs benne sem robusztusság, sem elegancia, sem izgalom. Tisztes középszer egy nehéz évjáratból. 5 pont

És itt térnék rá még egy problémára. Kétségtelen, hogy 2005. nem a superiorok éve: hideg tavasz, esős és hűvös nyár után legtöbb borvidékünkön az esős szeptember adta az utolsó bodicseket a borászoknak. Ám senki mögött nem álltak géppisztollyal, hogy márpedig most superior bikavért kell készítenie. Önként ilyent készíteni pedig nem dicsőség. Különösen a Merengő-verő 2000-es Válogatás, valamint a 2002-es válogatás, után. Reméljük, a következő inkább azokhoz hasonlít.

Címkék: eger bikavér tóth istván 5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr551340975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Félédes Zweigelt 2009.08.27. 10:04:54

Lehet, hogy tévedek, de nekem az volt a benyomásom, hogy Tóth István az alapbikájára tette ki a superiort (mert nyilván az is megfelel a 'szigorú' elöírásoknak). Így szerintem egy 2005-östöl teljesen rendben van az 5 pont.
Viszont ebben az esetben nem annyira fair a régi nagy válogatásokhoz hasonlítani (nekem amúgy a 99-es volt a kedvencem), mert ez nem az. Kérdés persze, hogy ha lesz mondjuk 2006-os válogatás, hogy fogják hívni.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.08.27. 17:18:22

@Félédes Zweigelt: Hasonlíthattam volna a 2002-es és 2003-as alap bikavérhez is, mert szerintem (futólag készített jegyzeteim szerint) azok is szebbek, tartalmasabbak voltak. Csakhogy a superior elvileg a kiemelt minőségi kategóriát hivatott jelölni, ezért is emlegettem a mások által megénekelt válogatásokat. Azt hiszem, ez így jobban rávilágít a bikavér-szabályozás problémáira.

Benikuty 2009.08.27. 19:53:26

@Félédes Zweigelt: Soha nem tenne ilyet, ettől az évjárattól nyilván ennyi tellett. A 99-s, 02-s, 03-s eleven csoda, de azt a kultikus 97-s Nála kóstoltat talán semmi nem fogja felülmúlni.
off
a 2005-s superiort nem kóstoltam, kizárólag korábbi tapasztalataimat extrapoláltam, és kérdem, akkor most István lopott kabátot, vagy Tőle loptak. Azért, mert én úgy tudom, utóbbi verzió nemesedett urban legendé:)

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.08.27. 21:39:38

@Benikuty: A kabátlopás kérdésköréhez: forrása egy anekdota (állítólag Deme László nyelvésztől ered). Kovácsnak ellopták a kabátját. Szállt, terjedt a hír; mígnem így megy át a köztudatba: Kovács valami kabátlopási ügybe keveredett...

De annyi tanulsága van a dolognak, hogy egy rossz, átgondolatlan minőségbiztosítási rendszer károsabb, mintha nem használnának semmit.

Félédes Zweigelt 2009.08.28. 15:03:50

@Benikuty:
Elnézést kérek, különösen Tóth Istvántól, mert valóban félreérthetöen fogalmaztam. Szó sincs kabátról. A feltevésem az volt, hogy mostantól az alapbikára ráírja a superiort, teljesen korrekt módon, hiszen megfelel az elöírásnak - a válogatás pedig marad válogatás. Nyomós érvem e mellett összesen annyi volt, hogy (1) a teckóban a 2004-es sima bikát a 2005-ös superior váltotta, (2) az ára is közelebb van az alapbikához, mint a válogatáshoz.
Kicsit utánaguglizva sem lett tisztább a dolog, de továbbra is valószínüsítem, hogy a superior nem a válogatás. Ha nem is az alapbikavér, akkor valami új.

Briós 2009.09.08. 17:30:00

Pénteken voltam Nála, és egy árban volt a 2003-as válogatás és a 2005-ös superior, simát már nem lehetett kapni egyátalán

süti beállítások módosítása