Skip to content


Fehér szépség

Jó két éve annak, hogy végigkóstolhattam Sike Tamás teljes kínálatát, fehéreket és vöröseket, és emlékeimben legfőképpen az az ellenmondás maradt meg, hogy miközben az Egervinnél egykor szakmai gyakorlatot szerzett borász erőteljesen hájpolta a vöröseit, a fehérei sokkal jobban tetszettek: biztos kézről, maximális szakmai felkészültségről, kísérletező kedvről, ugyanakkor remek arányérzékről tanúskodott mindegyik. (A vörösek is szépek voltak, de a fehérek mellett erőltetettnek, mesterkéltnek hatottak.) A 2008-as sauvignon blanc-ját az Egri Borok Gáláján kóstoltam futtában, és már akkor nagyon tetszett. (Itt olvashatnak a gálán bemutatott borokról bővebben.) Azóta beszereztem néhány palackot, és meg is ittam mindegyiket.

A 2008-as Sauvignon Blanc-nak (a címke szerint Sike Tamás Selection) a hazai átlagos felhozatalnál mélyebb a színe. Illata könnyed, virágos, bodzás, selymesen füves, citrusos, édes-mézes, de egyáltalán nem gejl, inkább simogató. Talán éppen az az egyik legnagyobb erénye, hogy illata komplex, de nem harsogó. Kiegyensúlyozott savai, az intenzív zamatok, a mineralitása – ami sokszor legkiválóbb magyar SB-okban is ritkaság –, a befutott új-zélandiakra emlékeztettek. A 13-as alkohol azonban itt sok, de ettől még jó inni, és természetesen a műfaj hazai élvonalában a helye, vastag 5 pont, tlán kicsit több is, tehát tehetség, emellett besztbáj is: 1300 és 1500 között kínálják (én a Winebarban vettem, a belváros közepén, de a CorVinumnál online is beszerezhető.

Címkék: best buy eger sauvignon blanc sike tamás 5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr351186878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása