Skip to content


Nagy Össznémet Pinot Kupa 2004

Albert gazda Művelt Alkoholista postja (Burgundia Burgenlandban)) arra sarkallt, hogy utánajárjak ennek a burgenlandi burgundi históriának. Mert bár Albert gazda a Bortársaság révén jutott az izgalmas nedűkhöz, a rettenthetetlen ungarische borbuzi szabadcsapatok az ünnepek alatt valószínűleg többször is lecsapnak a labanc állásokra, hogy éltető nedűt zsákmányoljanak - folytatva igaz magyar őseink legnemesebb hagyományait: ma bor, tegnap gorenje; tegnap trabant, ma bicikli...

Szóval további infók után kutatva fedeztem fel egy érdekes összefoglalót a német Alles über Wein bormagazin és a degustation.de internetes borlap 2004-es össznémet Pinot Kupájáról, melyen Ausztria és Németország korosztályos, azaz 2001-es évjáratú Pinot-válogatottja mérkőzött meg egymással. A két 15-ös keretbe a nagy nemzeti Pinot-versenyek legjobbjait válogatták be. De hogy legyen mihez viszonyítani a harminc versenyzőt, választottak egy újvilági referenciabort. Az pedig Kaliforniából érkezett, a Wine & Spirit által 1998-ban az Év Borászatának választott Caneros Birtokról. A 2001-es Avant-Garde Pinot-juk (a 2005-ös évjárat ára 23 USD körüli a wine-searcher.com szerint) az Internationale Wine Challenge Pinot Noir versenyén 264 versenytársát győzte le. A vert mezőnyben volt például a Domaine Gros, a Boillot, a Morot, a La Pousse d´Or, a Labouré- Roi, az Au Bon Climat, a kaliforniai Kendall-Jackson és az új-zélandi Palliser is.

A „Nagy Össznémet Pinot Kupa” érdekessége, hogy a győztes Burgenlandból érkezett. Megjegyzem, az alábbi tizenkettes listában mindössze négy osztrák termelő van, de három az öt legjobb között (!) – a Bortársaság listájában pedig mindössze egy olyan termelőt találtam, aki ebben a listában is szerepel: a golsi Heinrichet. És még egy érdekesség: a verseny győztese, Josef „Pepi” Umathum honlapján mindösszesen két csillaggal (ötös skálán) jutalmazta a 2001-es évjáratot.

Tehát a mezőny tizenkét legjobbja (a sógorokat az egyszerűség kedvéért megkövérítettem):

Pinot Noir Unter den Terrassen von Jois (termelő: Josef „Pepi” Umathum, Frauenkirchen, Neusiedlersee): 91,4 pont

Pinot Noir SD (termelő: Jacob Duijn, Bühl-Kappelwindeck, Baden): 91,3 pont

Pinot Noir Reserve (termelő: Markowitsch, Göttlesbrunn, Carnuntum): 91,3 pont

Pinot Noir (termelő: Iby, Horitschon, Mittelburgenland) 91,3 pont

Spätburgunder Selection „A“ (termelő: Schwarzer Adler/Franz Keller, Vogtsburg-Oberbergen, Baden) 90,8 pont

Spätburgunder Barrique (termelő: Martinshof, Dienheim, Rheinhessen): 90,4 pont

Simonroth „R“ (termelő: Rainer Schnaitmann, Fellbach, Württemberg): 90,3 pont

Spätburgunder (termelő: Weinmanufaktur Untertürkheim, Württemberg): 90,1 pont

Spätburhgunder „SJ“ (termelő: Karl Heinz Johner, Vogtsburg-Bischoffingen, Baden): 89,7 pont

Pinot Noir (Gernot Heinrich, Gols, Neusiedlersee): 89,4 pont

Spätburgunder Reserve (termelő: Bernhard Huber, Malterdingen, Baden) 89,4 pont

Spätburgunder „R“ (termelő: Kopp, Sinzheim-Ebenung, Baden): 89,3 pont

Címkék: ausztria pinot noir németország

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr411160668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása