Skip to content


Az olcsó vörös portugál

Baráti ajándék Portugáliából, amelyet leginkább az ára tesz érdekessé: az, hogy megközelítőleg annyit kérnek érte, mint az általam is felmagasztalt Akutyfájáért, amit viszont egyesek még mindig túlárazottnak gondolnak. A bort jegyző Cava do Solar de São Domingos több borvidéken is jelen van, ennek megfelelően bő és sokszínű a kínálata. A 2003-as São Domingos Reserva, amely a Lisszabontól északra elterülő Beiras borvidékről származik, valamivel több mint 6 euró, és mindenféle hiperekben árulják. Gyanítom, arrafelé általában ennyit kérhetnek egy ilyen minőségű és presztízsű borért.
Küvé: van benne baga (az óceánhoz közelebb fekvő Bairrada régióból), touriga nacional, alfrocheiro és tinta roriz (utóbbi három a Dão régióból). Illata markáns, sok piros bogyós gyümölccsel, kis lekváros jelleggel, csipetnyi animalitással és cassisos likőrösséggel, amihez vanília (pedig hordót nem látott) és helyenként ánizs is társul: kerek, de kimódoltnak tűnő illatvilág, amitől kicsit unalmas. Szájban vékonyka. Tanninjai érettek ugyan, de a testhez képest túlzóak, ahogy az alkohol is (pedig mindössze 13%), savaiból pedig hiányzik a lendület, izgalmat legfeljebb az enyhe sáványossága hoz a zamatokba. Érett, anyagból készített böcsületes szakmunka, amit kellemes inni. Hiányzik belőle az egyéniség, így 4 pont. De innen nézve vajon drága-e Lőrincz György alap vöröse?

Címkék: portugália dão beiras bairrada

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr411243098

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: instrumentals 2018.09.16. 03:45:58

Azeroth életre kel - Kritizátor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Félédes Zweigelt 2009.07.17. 14:41:36

Jól értem, hogy ez a bor nem egy borvidékröl van?
Egyébként szerintem a túlárazottság vitát az okozza, hogy a magyar borok ártartománya széles, viszont az ár-minöség arány nagyon szór. (Tapasztalatom szerint a portugál borok még ilyenebbek.)
Ezért aztán, ha valaki ismeri a magyar borokat és tudja, hogy mi a kedvence, akkor azt fogja mondani, hogy világbajnokok vagyunk, mert Kutyafáját meg Tóth István. Aki meg mellényúl háromezerért (ami azért nem valószínütlen), az azt mondja, hogy vettem volna 12 euróért egy standard spanyolt, franciát vagy Chileit.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.07.17. 21:28:27

@Félédes Zweigelt:
igen, jól érted: www.cavesaodomingos.com/english/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=55&Itemid=108

A túlárazással kapcsolatban egyetértünk. Annyit tennék hozzá, hogy a chilei, argentin, francia boroknál is mellé lehet nyúlni - főleg Chilében, Argentínában és Franciaországban, ahogy a magyar borokkal Magyarországon, hozzánk külföldről már erősen szűrve érkeznek a borok.

süti beállítások módosítása