Skip to content


A ritkaság ára – kőtengerből chardonnay

Az úgy volt, hogy belefutottam egy megbízható borboltban egy kellemes kinézetű palackba (még mondja valaki, hogy a csomagolás másodlagos!). Termelte és forgalmazza: Borbán Kft. Elegánsan hosszúkás, bordói jellegű palack, visszafogott, ízléses, mégis karakteres címke... Persze valószínűleg az is befolyásolt, hogy jókat olvastam róla. Azaz amikor megláttam a vinotéka polcán, nem haboztam kiadni érte 2 darab ezrest, pedig... Azt gondoltam ugyanis, hogy ma Magyarországon ennyi pénzért egyéniséget kapok. Vagy nem kérnek érte ennyit (már ha viszonylag ismeretlen borászatról van szó, mert a befutottaknál bármi előfordulhat). Summa summárum, most egy ellentmondásról lesz szó, amely az 2009-es Orbán Kőtenger Chardonnay-ban testesült meg.
A szőlész-borász Orbán Gergely birodalmáról és az ott készített borokról minden lényegeset – és lényegre törően – elárul a birtok honlapja: 6,5 hektár két tagban, a fajtaválaszték mindösszesen két fajta: van chardonnay-ban (4,5 ha), és van szürkebarát (2 ha). A chardonnay-ról 4,5 tonna szőlőt szüretelnek hektáronként a Szentbékkálla melletti Farkastetőn. Van zárt rendszerű prés, modern (hűthető) acéltartály és fahordó is bőven. Azaz a technológia adott szinte bármire. Ezt a bort speciel szeptember második felében szüretelték, 16-17 °C-on erjesztették, hat hétig finomseprőn tartották, majd december közepén gyorsan le is palackozták. Készült belőle mintegy 2700 palacknyi. Ha a silány műanyag dugót sikerült kivadászni a palackból, az magában fél siker. Nem hiába költöttük a pénzünket. Először tiszta, már-már neutrálisan egyszerű illat, amit enyhe virágosság, füvesség színez, pát perc szellőzés után ehhez jön az eper és a fekete ribizli, aztán még némi őszibarack, citrusok meg banán. A korty feszes, a savak karakteresek, az a pár gramm maradékcukor (a honlapon található adatok szerint 3,9 g/l) fel sem tűnik. Ehhez talán hozzájárulnak a kortyban érződő citrusok és a leheletnyi ásványosság is. Jó egyensúlyú, könnyed, egyszerű, mégis élvezetes: 4 pont. Jó bor, ahogy az írva vagyon, és az is kétségtelen, hogy erősen kacsintgat felfelé. Ami mégis a 4-es felé nyomja, hogy ilyen bort jó ízlés és szaktudás birtokában bárhol, bármikor, bárki... Vélelmezem, iszunk még Orbáén Gergelytől ennél jobb chardonnay-t. Meg érdekesebbet is, aminek nem a viszonylag kis mennyiségben, hanem a palack tartalmában gyökeredzik az egyedisége.

(A kép innen származik.)

Címkék: chardonnay balaton felvidék 4 pont borbán borászat

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr132162827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thinkgeek 2010.07.23. 11:22:23

Az utolsó gondolatok vélekedése megalapozott, épp az imént fejeztem be a múlt hétvégi kóstolónk bejegyzését:
borkostolo.blogspot.com/2010/07/orban-borban.html

süti beállítások módosítása