Skip to content


Új elnökség jól seper?

Nemzeti hírügynökségünk közzétette, de a sajtó csak mérsékelt vehemenciával csapott le rá. Pedig ha a magyar borászat aktuális eseményeit nézzük, több okból is igencsak érdekes a hír: a Magyar Bor Akadémia új elnökséget választott. Valójában persze magasságos az Akadémia sem verte nagy dobra a változtatást. Saját weboldalán a legfrissebb híreket egy 2007. decemberi és egy 2008. márciusi hír képviseli. Pedig...

Pedig a nemes testületnek nem ártana minden csatornánk hangsúlyozni: odafigyel az idő szavára. Nemrégiben ugyanis maga a most búcsúzó elnök, Sümegi József került kellemetlen helyzetbe: bezáratták egyik borászatát. A hetekben pedig a 2005-ös Év Bortermelőjének választott Vincze Béla nevétől volt hangos a boros és nem boros sajtó, bár ő csak közvetve, az elnyert címen keresztül kapcsolódik a Magyar Bor Akadémiához, és amúgy sem cukrozáson, hanem glicerinezésen kapták az OBI ellenőrei. De hát így is szép pár lehetnek ők ketten, lenyomatai ennek az egzotikus világunknak, amelyben már azon sem lepődnénk meg, ha eddig ismeretlen kannibál törzsek bukkannának fel az ország valamely szegletében. (A probléma sokakat megihletett, két írást emelnék ki: Albert gazdáét és Jásdi Istvánét.)

Kíváncsi leszek, hogy az új testület a szép szavakon túl tud-e tenni is azért, hogy végre valóban borral folyó Kánaánban érezhessük magunkat. Mindenesetre tudásban nem lesz hiány, hiszen az új elnök Dr. Kállay Miklós (a képen), aki a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett vegyészmérnöki oklevelet, és jelenleg a legrangosabb hazai borászati képzés feje, ő igazgatja ugyanis a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának Borászati Tanszékét. A tisztújításkor megfogalmazott gondolatok olyan szépek, hogy ide is másolom őket úgy, ahogy nemzeti hírügynökségünk mondatokká tárgyiasította őket:

„A Magyar Bor Akadémia továbbra is ragaszkodik az alapszabályban foglalt, az akadémia működését meghatározó alapelvek, a minőség, hitelesség és tisztesség töretlen érvényesüléséhez. Ennek alapján az akadémia elítél minden, a borral kapcsolatos jogszabálysértést, szabálytalanságot és visszaélést. Az akadémia különösen elvárja tagjaitól, hogy a borral kapcsolatos írott és íratlan szabályokat betartsák.
Az Akadémia fontosnak tartja továbbá a szabályok betartásának ellenőrzését, és az arányosság, valamint a méltányosság elvének érvényesítését is, ugyanúgy, mint a közvélemény hiteles és szakszerű tájékoztatását. Ez utóbbi érdekében az akadémia kész szakmai állásfoglalásokat kialakítani, vagy ilyenek elkészítésében közreműködni.
A Magyar Bor Akadémia kifejezi meggyőződését, hogy a magyar borászok és borászatok döntő többsége szakmai elhivatottsággal és a szabályokat betartva végzi munkáját. Teszi ezt annak érdekében, hogy a fogyasztók asztalára megfelelő minőségű, tisztességesen előállított és a szükséges ellenőrzések után hitelesített magyar bor kerüljön.”

Hát így legyen. Ámen. És az új testület: Dr. Kállay Miklós elnök, Zilai Zoltán fõtitkár, Dr. Lelkes Lajos alelnök Niszkács Miklós alelnök Dr. Zelnik József alelnök Arnold Mihály kincstárnok, ifj. Dr. Zilai János jogtanácsos.

(Dr. Kállay Miklós fotója innen származik.)

Címkék: magyar bor akadémia

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr601458754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása