Skip to content


Boldog németek

A németek szaksajtó optimista a 2007-es újborok jövőjét illetően. A VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) közelmúltban közzétett jelentése szerint minden feltétel adott volt ahhoz, hogy ebben az évjáratban remek borok készülhessenek. (A jelentést – jó dolog a nemzeti büszkeség – minden számottevő német boros portál és weblap közölte.) Az időjárás is segítette a borászokat: hosszú volt a vegetációs periódus; a kellőképpen száraz időjárát és a hőmérséklet ideális alakulása (meleg nappalok és hűvös éjszakák) is sokat segített a német vincelléreknek abban, hogy egészséges és tökéletesen beérett, magas cukorfokú szőlőt szüretelhessenek, bár a savak a késő októberig elhúzódó szüret miatt némileg csökkentek. Különösen a rizlinghez fűznek komoly reményeket.

Az új prémium kategóriájú borok általános jellemzőjeként a mineralitást, a test és a savak egyensúlyát és a nem túl magas alkoholt emelték ki.

A borászok is egyetértenek a szervezet véleményével.

Laible, Baden: a fehérborok egyszerre gyümölcsösek és minerálisak remek, szervesen beépült savakkal. A borok már most nagyon jók.

Bürgerspital-Weingut, Würzburg: ragyogó, tiszta aromák. A mineralitást jó savgerinc erősíti. A borvidéken a 2007-es évjárat nyertesei a vörösborok és természetesen a rizling.

Brüder Dr. Becker, Rheinhessen: nagyon jól megfigyelhető a különböző karakterek fejlődésén a szüreti időpont hatása. A rizling: finom aromák komoly savakkal. Aromás fajtákkal szemben szerényebbek az elvárások, de azok is kezdenek kinyílni.

Peter-Jakob Kühn, Rheingau: a borok fejlődése egyenletes, az erjedés rendben végbement. A legtöbb bor minden gond nélkül szárazra erjedt, néhánynál azonban még mindig tart az erjedés. A borok kiemelkedőek, a gyümölcsösség, a mineralitás és a savak egyensúlya jellemzi őket. Magas extraktúak, feltűnően sűrűek, de egyúttal finomak és simulékonyak.

Graf Adelmann, Württemberg: a fehéreknél a gyümölcsösség eleganciával párosul. A csúcs rizlingek egy része még ki sem erjedt teljesen. A vörösek mélyek, tömörek, illatuk rendkívül gazdag.

Egyesek a legendásan jó 1990-es évjárathoz hasonlítják a 2007-est. Hogy valóban igazuk volt-e, majd megírjuk 2024-ben.

A poszt A Művelt Alkoholistán jelent meg.

Címkék: németország

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr571164579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása