Skip to content


Nyárra vörösből csak középnehezet!

A sok munka eredménye: ritkás poszttermés. De most ismét törlesztek: egy könnyed és egy középkönnyed borral. Légli Géza keze munkája mindkettő. Április végén a Kislaki Bormanufaktúra, azaz Légli Géza rendezett egy kellemes dzsemborit vendégborásszal, vendégszakáccsal barátoknak, érdeklődőknek. Ottjártomkor megkóstoltam a Bormanufaktúra kínálatát (is), aztán otthon abból két palackkal újfent megküzdöttem, szigorúan négyszemközt.

Lapozás után élménybeszámoló.

A 2008-as Pirosbor (civilben merlot siller) talán a legjobb siller, amit valaha is ittam. (Régebben Wunderlichére esküdtem, tavasztól a 2009-es Heimann Fuchsli vezetett – eddig.) Több, mint meggylé, kevesebb, mint meggybor. Színe mély, kopoltyúvörös. Illatában a friss gyümölcsök (meggy, ribizli, kevés szilva) keverednek a mentával, a borsos fűszerességgel. A korty zamatos, húsos, szinte már harapható, sima, csúszik is lefele rendesen. Az élénk savak finom, kökényes fanyarsággal (leheletnyi tannin) párosulnak. Egy paraszthajszállal vastagabb az alkohol, mint kellene, amúgy minden rendben. Nem hosszú bor, de maradéktalan élvezetet nyújt. Ezért pedig csillagos 5-öst érdemel. És ismét megerősítést nyertem: van élet a rozé és a vörösbor között. Csak ezt még kevesen érzékelik.

A 2008-as Jánoshegyi Merlot elődeiből számos palack elfogyott magam s barátaim örömére, még az egy évvel korábbiből is, pedig a 2007-ből a Merlot válogatás harmonikusabbnak, teltebbnek, érettebbnek tűnt, mint a Jánoshegyi vezetéknevű párja – csak ugye ár is van a világon. A 2008-as Jánoshegyi azonban, melyből 5500 palack készült, mindent vitt. De nem vágnék elébe egy bornak. Friss, bíboros-lilás szín, behízelgően gazdag, gyümölcsös illat, leheletnyi fa, fűszereket, érett és arányos tanninok, kedves édesség, közepesen hosszú lecsengés. Mindent épp ott van, ahol lennie kell. A gyümölcsök a szilvától a meggyen át a vadszederig, a fűszerek a borsikafűtől a mentán át a kakukkfűig, a vaníliáig, a szegfűszegig ívelnek. A korty játékos, a savak lendületesen repítik a bársonyos, finom szemcséjű, érett csereket a garatba simuló vég felé. Lehet egy bor vastagabb, összetettebb, nagyobb... Itt azonban a harmónia az úr. Ha nagyon részrehajlok, sima hetes, józanul inkább a 6 pont csúcsa.

A kép eredetijét itt leltem.

Címkék: merlot siller dél balaton 6 pont 5 pont légli géza

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr512099790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marvin__42 2010.06.23. 10:17:31

Huhh, ezek nagyon jól hangzanak... Nem tudod, hogy a Pirosborhoz hol lehet hozzájutni Budapesten?

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2010.06.23. 10:23:55

A 2008-as még szerepel a Decanter bolt (wineandarts.hu/) listáján, a 2009-est a Pinceáron oldalán nézd meg (www.pincearon.hu/catalog/pincek/legli-geza)

marvin__42 2010.06.23. 15:40:07

@Weér Yvo: Kössz, kedvem kerekedett kipróbálni őket. Hogy időm is kerekedik-e elmenni, meg pénzem megvenni, az (szokás szerint) más kérdés... :-)

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.07.05. 17:32:24

A Pirosbort a borfaluban is lehet kapni. Jó fröccsnek is kitűnő ebben a nyárban...

süti beállítások módosítása