Skip to content


Tokaj reménységei

Az úgy kezdődött, hogy kaptam két palack bort, csak úgy, barátságból, és az egyiket azon melegében – na jó, némi hűtés után – fel is bontottam. Készítette egy általam soha nem hallott kis pince, a tulajdonos a szerencsi illetőségű Béres László, akihez tartozik egy telefonszám – ennyit sikerült megtudnom a netről a Béres Pincéről, amely ezt a bort jegyzi (akit érdekel, a google segít). Cimke nem volt, a dugó egyszerű szilikon. Azt még kiderítettem, hogy sárgamuskotály 2008-ból vagy 2009-ből. Tiszta illat, remek zamatok: mezei virágok, méz, dió, aszalt sárgabarack, egy kis sárgadinnye, a frissen szedett, ideálisan beérett muskotályos csemegeszőlők üdesége, maradékcukor rendesen, gömbölyded, de eleven savak, leheletnyi mineralitás, remek egyensúly – az alkohol tekintetében is – kicsit röviden, kortyközépi lyukacskákkal. De mindezek csak nyafogások, mert alapvetően semmi kifogásolnivalót nem találni a borban, ami ráadásul könnyed eleganciával libben át az illatos fajtákra leselkedő egyik legnagyobb csapdán: egy pillanatig sem érzni gejlnek. Öröm volt inni: 5 pont.
És akkor vissza az elejére, vagyis a címhez: sokan úgy vélik, hogy Tokaj jövője Szepsi Istvánon meg Demeter Zoltánon, az Oremuson és a Hétszőlőn, Bott Juditon és Homonna Attilán, Alkonyi Lászlón és Berger Zsolton (a sort szerencsére még folytathatnám) múlik. És igazuk is van. De csak részben. Mert szerintem azon is áll vagy bukik Tokaj – és bármely más borvidék – jövője, hogy az a tudás, amit ők, az újítók, a referenciaborok megalkotói, a stílusok kidolgozói, a lehetőségek kikutatói, a borvidék tendenciáinak feltárói és leírói, a borvidéki élet megszervezői, felhalmoztak, leszivárog-e a Béres Lászlókhoz. Mert ha leszivárog, akkor bármelyik sarkon is fordul be a naiv borfogyasztó a 37-es útról Szerencs és Sátoraljaújhely között, nem érheti csalódás akkor sem, ha egy palack borra nincs legaláb 3-4-5 ezer forintja – és akkor talán nem a gázra, hanem a fékre lép, amikor borkóstolási lehetőséget lát kitáblázva. Béres László táblájánál már érdemes fékezni.

A képet innen lőttem.

Címkék: tokaj sárgamuskotály 5 pont béres pince

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr581829442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borkősav 2010.03.11. 07:44:18

Hat azert lehetne még ott fent szemezgetni, mert ez elég gyenge mintavétel volt..

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2010.03.11. 08:17:34

@borkősav: örömmel mélyítek. Javaslatod is van? (Természetesen beszerzési forrással.)

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.03.11. 16:54:24

nagy kár, hogy aki épp a pedált nyomja az sose kóstolhat...

süti beállítások módosítása