Skip to content


Felszámolom a kamrát

„Önéletrajzi elemekben bővelkedve elmesélem,” hogy (majdnem) önszántamból (ön-kényből) felszámolom szerény borkészletemet. Gyűjteménynek nem nevezném, különösebb szervező elv nélkül kerültek egymásra a palackok. Nagynak és átfogónak sem mondanám; esetleges így is, úgy is. A felszámolásnak lesz lenyomata, mert azt gondolom, érdekes. Egyrészt szembesülhetek azzal, hogy hány élete van egy bornak, meg azzal is, hogy hány élete van a számnak. Feltárok, szembesítek és szembesülök – nagyzolhatnék. De voltaképpen csak iszom, mert kell, és még élvezem is.

Első tétel: Petrányi Cabernet Sauvignon 2007. Kétségtelen, hogy a Petrányi Pince nem a Balatonfüred-Csopak borvidék legismertebb pincészete, és a honlapja alapján nekem úgy tűnik, nem is törekszik erre: olvashatunk ott sokat Csopak történelméről, ám semmit a pince történetéről. Azt is csak a Google árulta el sokadkézből, hogy a főborász Ritecz János. Az online rendelésnél feltűnik ugyan valamiféle homályos kapcsolat a Ford Petrányival, de ennél több nem derül ki. Mindez azonban itt és most lényegtelen, mert fő helyen a bor áll: CabSav 2007-ből.

Bizonyára lehet hivatkozni évjárati hatásra, talajra, terroirrra meg akármire, akár még a Ford autómárka ázsiójára is, de borfogyasztóként ezek egyike sem hat meg olyan nagyon: azaz jó bort akarok inni jó áron. Pontosabban: számomra megfizethető áron (ami persze erősen relativizálja az értékrendet). Ez a bor spec. 1900 forintért szerezhető be a borászat online boltjában – kartonnyi mennyiség esetén. Szóval nem a legolcsóbb. Illatában szép gyümölcsök, főleg málna és meggy, melyeket kevéske fűszer színez, meg némi kovás büdösség. Szájban először gömbölydednek hat, bár testileg alulfejlett, később azonban kibuknak a csersavak, melyek mennyiségi korlátjuk ellenére nyersek, és maga a bor is vékonyka. Ha csupán technikailag nézzük, a bor hibátlannak tekinthető; a korty jólesően csúszik, de talán a honlapon szereplő árért (1900 Ft) ennél többet is elvárhatunk. Lecsengésében zöld, éretlen ízek is vegyülnek, és így 4 pontnál nem kaphat többet – tőlem.

Címkék: cabernet sauvignon balatonfüred csopak felszámolás 4 pont petrányi pince

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr361400952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marvin__42 2009.09.25. 15:51:29

Ez izgalmasan hangzik, kíváncsi vagyok, mik kerülnek még elő abból a kamrából (akármilyen esetleges is), és milyennek találod őket...
Jó ivást és írást!

süti beállítások módosítása