BorBoy - Utolsó kommentek
blfr4@https://blog.hu
©2024 blog.hu
https://borboy.blog.hu/2013/10/05/a_meglepetes_erejevel_malatinszky_tenkes/full_commentlist/1#c40669312
Válasz erre: A meglepetés erejével: Malatinszky Tenkes 2007
2021-05-25T19:28:01+02:00
2021-05-25T19:28:01+02:00
Egeszseg figyelo
http://blog.hu/user/1586482
Ez tényyleg egy nagyon jó bor volt! :)
https://borboy.blog.hu/2013/09/17/klasszikusok_klasszikusoktol_ket_olasz_somlorol/full_commentlist/1#c21213900
Válasz erre: Klasszikusok klasszikusoktól: két olasz Somlóról
2013-12-11T14:12:25+01:00
2013-12-11T14:12:25+01:00
Gabssy
http://blog.hu/user/589622
A kontinuitás másféleképpen is megmaradhat. Oda lehet állni Béla bácsi mellé, csinálni, amit csinál egy (sok) éven keresztül, ellesni az apró fogásokat. Béla bácsi örül neki, ha átadhatja a tudását! :-)<br />
(Mondom ezt úgy, hogy az idei évet nála töltöttem - ahogy Lenin mondaná: tanulni, tanulni, tanulni! :-) )
https://borboy.blog.hu/2013/09/17/klasszikusok_klasszikusoktol_ket_olasz_somlorol/full_commentlist/1#c20625491
Válasz erre: Klasszikusok klasszikusoktól: két olasz Somlóról
2013-09-17T18:31:41+02:00
2013-09-17T18:31:41+02:00
rszabi
http://blog.hu/user/675717
Jó cikk, nagyon is valós probléma, ha ez a tudás és érték, amit felhalmoztak nem fog továbbélni a következő generációval. Azzal egyetértek, hogy Fekete Béla és Györgykovács Imre egy korszak meghatározó alakjai voltak és még ma is azok. De azért, szerencsére vitatható, hogy egyedül Takács Lajosnak sikerült felnőni erre a szintre. Egyéni ízlés szerint tetszőleges neveket fel lehetne itt hozni, de szerintem a Somlói Apátsági Pince ma már egyértelműen a borvidék, sőt Magyarország legszűkebb élmezőnyéhez sorolható.
https://borboy.blog.hu/2012/06/12/borok_hetedhethatarbol/full_commentlist/1#c17333931
Válasz erre: Borok HetedHétHatárból
2012-07-17T14:58:29+02:00
2012-07-17T14:58:29+02:00
117
http://blog.hu/user/610882
Sajnos a szőlészeti-borászati kutatóintézeteket helyesebb volna csak szőlészeti kutatóintézeteknek hívni. Egy fajta-nemesítés, termőre fordulás így is hosszú éveket vesz igénybe, a piacon értékelhető eredményeket csak profi borászatok (lennének) képesek produkálni. A mikrotételes vinifikációt a meteorológiához tudnám hasonlítani, amikor azt kérdezem a pesti embertől februárban, hogy tervezhetek-e szabadtéri esküvőt május végén.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c17333829
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-07-17T14:48:05+02:00
2012-07-17T14:48:05+02:00
117
http://blog.hu/user/610882
Szerintem egyik megközelítés megfelelő végrehajtása sem okoz(na) problémát a borvidéken. Sem az akov által védett minimum-sztenderd jogszabályi rögzítése, sem a prémium-kategória megfelelő klasszifikációja. Egyik esetben sem kell azonban arra számítani, hogy hamar sikerül eredményt elérni. A minimum-sztenderd feljebb tornázása ugyanakkor gyorsabbnak tűnik. Az alapvető cél a jó minőségű bor elérése. A minőség azonban nem egzakt fogalom, jogszabályi meghatározása sziszifuszi, és amit a jogszabály nem tilt, azt szabad: rövid időn belül újabb módszerekkel játszák ki a jogszabályi rendelkezéseket. Az egyesületi munka meg sokkal kevesebb eredményt hoz általában, mert nem kötelező mindenkire, és nehéz az önkorlátozás rossz gazdasági körülmények között. A dűlőlehatárolás pedig igenis fontos a JÖVŐRE nézve, és minden borvidéken kötelezővé tenném (pedig már ma is az: enélkül elvileg fel sem lehetne tüntetni egyetlen boron sem azt, hogy mely dűlőből származik!).<br />
<br />
A kulcs mindkét estben, hogy hogyan valósul meg a gyakorlatban. Pl. a sebességkorlátozás önmagában nem akadályozza meg a balesetek számának csökkenését, csak ha megfelelő az ellenőrzés. Így pakolnak ki 40-es táblákat az út mellé, ez nem oldja meg a gondokat.
https://borboy.blog.hu/2012/06/12/borok_hetedhethatarbol/full_commentlist/1#c16978961
Válasz erre: Borok HetedHétHatárból
2012-06-13T09:24:41+02:00
2012-06-13T09:24:41+02:00
hegyaljai
http://blog.hu/user/5007
A 23+6 borból én csak 18-at kóstoltam meg. <br />
Nálam az első három kiemelt a következő:<br />
Palandor 2009, Betsek 2011, Szerelmi 2009 (hárslevelű)<br />
Közöttük igazán nehéz lett volna választani.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16948643
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-10T19:06:06+02:00
2012-06-10T19:06:06+02:00
hegyaljai
http://blog.hu/user/5007
Szeretnék mindenkit kiábrándítani, hogy sem Bél Mátyás korából, sem a Tokajhegyaljai Album megjelenésének évéből (1867) nincsenek olyan pontos dűlőlehatárolást tartalmazó térképek, mint amelyet 418 darabra az EU követelmények szerinti "termékleírások"-hoz a hegyközségek kidolgoztak, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) megrajzolt, és egyezik a jelenlegi ültetvény nyilvántartással, a VINGIS-szel. Alkonyi tulajdonképpen a FÖMI térképére rajzolta be esetleges aldűlő elképzeléseit, és szinezte be az osztálybasorolásnak megfelelően.<br />
Azt, hogy hol volt az adott dűlő határa, hogyan változott Bél Mátyás több mint 250 évvel ezelőtti korához képest, azt nehéz kideríteni, vagy esetleg nem is lehet. Meg kell keresni az úgynevezett "városkönyvekben", a családi és megyei levéltárban a birtok tulajdonos változásait, és azt vissza kell vezetni. Parcellánként! A legkorábbi hiteles hiteles, a mai térképekkel összevethető XIX. század végi térképekhez. No ez nem kis feladvány.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16933033
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-08T11:05:55+02:00
2012-06-08T11:05:55+02:00
demisec
http://blog.hu/user/376406
<a href="http://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi?fullcommentlist=1#c16928515" class="reply_nick_5005" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 16928515 );">@zoli</a>: az új térkép szerzője többet tudna erről mondani, mint én(: Én is tőle hallottam ezt, hogy abszolút nem az aszúra épült Bél Mátyás besorolása, sőt...ahogy már írtam (annak egyre erősebb főszereplésével kezdett egyre halványulni a klasszifikáció jelentősége).
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16928515
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-07T20:01:00+02:00
2012-06-07T20:01:00+02:00
zoli
http://blog.hu/user/5005
<a href="http://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi?fullcommentlist=1#c16924389" class="reply_nick_376406" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 16924389 );">@demisec</a>: lehet, hogy igazad van, nem ismerem Bél Mátyás térképét vagy éppen Szirmay Notitiáját, amint ezt a térképet közzéteszik, talán bölcsebb lehetek. Mindenesetre akkoriban már jócskán teret nyert az aszúbor, elég ha csak a Rákóczi szabadságharc idejére gondolunk, mikor is a fáma szerint aszúborral (is) igyekezett pártfogókat keresni, eszerint tehát a legnagyobb érték mégiscsak az kellett, hogy legyen. A nagyságot, a nemzetközi hírnevet az aszúbor hozta meg Hegyaljának. Józan paraszti ésszel azt gondolom, hogy a klasszifikálás elsődleges célja amolyan értékbecslés jellegű dolog lehetett, a minőségi kritériumok mellett számíthatott az is, mennyit tud teremni az adott dűlő, illetve mennyi aszút terem, stb...leegyszerűsítve mennyi hasznot hoz a gazdájának. Ebből kiindulva nehéz számomra elhinni, hogy kizárólag száraz borról szólt volna a fáma.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16925828
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-07T15:21:09+02:00
2012-06-07T15:21:09+02:00
akov
http://blog.hu/user/158181
<a href="http://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi?fullcommentlist=1#c16925511" class="reply_nick_376406" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 16925511 );">@demisec</a>: pedig el fognak zárkózni tőle, mert marha sok érdeket fog sérteni. Szepsy is ettől tart, érdekeket sért a dűlőknek a valós v. vélt határai, ennek meghatározása stb. Van itt problematika. Éppen ezt mondom, ha Szepsy nem csatlakozik, akkor a "nagyüzemek" sem fognak. Innentől ez hasonló lesz, mint a Mádi Kör meg társai, azaz csak egy termelő csoportosulás. Ne legyen persze igazam... de nem könnyi ebben az országban optimistának lenni.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16925511
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-07T14:54:13+02:00
2012-06-07T14:54:13+02:00
demisec
http://blog.hu/user/376406
<a href="http://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi?fullcommentlist=1#c16925319" class="reply_nick_158181" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 16925319 );">@akov</a>: bocs, de nem látom, nem értem, miből vezeted le egyértelműen a kiválást, polarizálódást! Egyúttal nagyon előre is ugrottunk. <br />
De értesüléseim szerint ez most nem is egy eredetvédelmi egyesület lesz, mint a Mádi Kör vagy a Bormívelők. Szerintem régen rossz, ha valaki ilyen-olyan sérelmek miatt határolódik el egy ilyen összborvidéki dologtól (ami továbbra is: NEM a mai borászatokról vagy rongyrázós közös rendezvényekről szól, hanem a közös múltból táplálkozó közösen épített borvidéki jövőről).
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16925319
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-07T14:36:33+02:00
2012-06-07T14:36:33+02:00
akov
http://blog.hu/user/158181
<a href="http://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi?fullcommentlist=1#c16925261" class="reply_nick_376406" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 16925261 );">@demisec</a>: így van, párbeszédre szükség van, de én szkeptikus vagyok. Azért emlegettem rendeletet/jogszabályt, mert ennek ilyen szinten kell mennie. Értelmetlen, amikor egy termelői csoport kiválik a többiek közül és elkezd plusz dolgokat feltűntetni a címkén. Sajnos egy olyan országban élünk, ahol ezek a bizonyos értelmes és párbeszédképes emberek sem tudnak együttműködni. Részemről szkeptikus vagyok...
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16925261
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-07T14:32:28+02:00
2012-06-07T14:32:28+02:00
demisec
http://blog.hu/user/376406
<a href="http://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi?fullcommentlist=1#c16924987" class="reply_nick_158181" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 16924987 );">@akov</a>: meglátjuk, a lehetőség mindenesetre minden borásznak adott (épp ezért nem gittegylet szerintem, de mindenki azt gondol, amit akar). De pont ennek okán én nem indulnék ki rögtön a széttöredezésből. Szepsy István számára is ugyanúgy adott a lehetőség a párbeszédre, mint a többi hegyaljai borásznak. Ennél jobban nem lehet közelíteni az érdekeket. Higgadt, türelmes eszmecserére van szükség közösségen belül, semmi másra. Ez olyan veszedelmesen nagy kihívás értelmes, tanult emberek számára? Szomorú helyzetkép lenne.<br />
Ahogy szomorú helyzetkép, és értem, amit te is írsz a borminőségi kontrasztokról, de semmi nem utal arra, hogy ott mostanában érdemben történne bármi (és épp ezért kár olyan egészséges gondolkodású közösségekkel példálózni, amiket említesz....látható: nálunk sajnos nem tűnik megvalósíthatónak...várhatunk rá, hogy itt is megtörténik a csoda, de egyelőre nem történt). De szerintem ez nem zárja ki azt, hogy elkötelezett, értelmes emberek párbeszédet folytassanak értékekről, haladva egy bizonyos irányba.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16924987
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-07T14:11:50+02:00
2012-06-07T14:11:50+02:00
akov
http://blog.hu/user/158181
<a href="http://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi?fullcommentlist=1#c16924816" class="reply_nick_376406" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 16924816 );">@demisec</a>: Az a kérdés elérhető-e a konszenzus a termelők teljes spektrumán és mekkora enegiákat fog ez felemészteni? Nem érhető el szvsz, emiatt ebből a besorolósdiból soha sem lesz jogszabály/rendelet. Kérdés, hogy érdemes-e létrehozni egy N. gittegyletet, aminek a Tokaji termelők fele lesz csak tagja, azaz érdekek és koncepciók mellett széttördelni a borvidéket, aztán ehhez a gittegylethez majd csatlakoznak mások, de a bentlévők meg néha összevesznek és kiválnak. Kérdés, szükség van-e ilyesmire? Láttunk már ilyet, ugye. Fura, ugyebár, hogy ezzel a besorolósdival Szepsy István sem ért egyet.<br />
<br />
Egyébiránt is burgundia "wannabe" utóérzése van ennek az egésznek. A cikk pedig nagyon jól megemlékezik arról, hogy inkább termelői stílusok vannak, semint a dűlők ízét lehetne kóstolni. Bár kétségtelen, hogy az egész story rendkívül romantikus.<br />
<br />
Én arról próbáltam megemlékezni, hogy a Tokaji borpiramis alapjai nincsenek rendben. Egy világklasszis borvidéken az nem történhet meg, hogy van 30 kiemelkedő termelő, a többiek meg pillepalackos szemetet készítenek. Felemelkedni akkor lehet, ha az alapok is 100% rendben vannak. Ugye, nem kell most Burgenlandra, Rheingaura és más borvidékekre hivatkoznom?
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16924816
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-07T13:56:44+02:00
2012-06-07T13:56:44+02:00
demisec
http://blog.hu/user/376406
<a href="http://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi?fullcommentlist=1#c16924502" class="reply_nick_158181" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 16924502 );">@akov</a>: érzel valós eredményeket ilyen téren? Vagy akárcsak előremutató komolyabb változásokat pille palack, mustsűrítmény ügyben? Pedig lett volna rá egy pár év. Finoman szólva lassan őrölnek a malmok... Lehet ezt nézni, meg keseregni, sokat hozzátenni az ember nem tud. Alkonyi László megpróbál a dűlők felől hozzátenni valamit a kibontakozó minőséghez. <br />
Amúgy meg szerintem egy teljesen más szerv, teljesen más jellegű feladata, küldetése a termékleírások normalizálása.... Nem is igazán értem, hogy jön ez egy dűlőbesorolási munkához, vagy miért is kéne az egyiket a másiknak alá/fölé rendelni. Ne is haragudj, de ez olyan mintha azt mondanád egy focicsapatra, hogy azért rossz a védekezése, mert gyenge a támadósora. Szerintem ezek különálló problémák, melyeket külön (de legalábbis parallel) kell kezelni.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16924502
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-07T13:28:19+02:00
2012-06-07T13:28:19+02:00
akov
http://blog.hu/user/158181
<a href="http://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi?fullcommentlist=1#c16924389" class="reply_nick_376406" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 16924389 );">@demisec</a>: arra gondolok, hogy a Tokaji bor szempontjából totálisan másodrendű a kérdés, hogy egy adott dűlő 1. v. 2. osztályú és hogyan van ez ráírva a címkére. Egyszerűen ez nem érdekes, a fogyasztók szűk rétegénke mond bármit is, miközben pille palackba kerül a Tokaji borok jó része és szarul van elkészítve és még hamisítják is, olasz mustsűrítmény van benne stb. A Tokaji borok alsó szegmensét kellene előírásokkal és azok konzekvens betartásával rendbe tenni. A dűlőbesorolás totál másodlagos. Nem ez fog ugyanis munkahelyeket teremteni, hanem a minőségi bortermelés.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16924389
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-07T13:16:10+02:00
2012-06-07T13:16:10+02:00
demisec
http://blog.hu/user/376406
<a href="http://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi?fullcommentlist=1#c16904096" class="reply_nick_5005" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 16904096 );">@zoli</a>: szerintem tévedés, amit írsz. Az aszúborok nem lehetnek/nem lehettek Bél Mátyásnál sem értékmérői egy dűlőnek, sőt pont azok egyértelmű térhódításával, később a szárazabb borok háttérbe szorulása miatt sikkadt el a klasszifikáció. Dűlőszelektáltan aszút akkoriban nem hiszem, hogy készítettek. Több dűlőből rakták össze (ahogy általában ma is), pont a sok eltérő fekvés ad/adott nagyobb biztonságot a különböző évjáratokban. A klasszifikáció az én tudomásom szerint a száraz alapanyagról szólt és szól ma is. <br />
<a href="http://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi?fullcommentlist=1#c16896099" class="reply_nick_158181" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 16896099 );">@akov</a>: "van igaz sok jó termelő, de még nem elég. A Bél Mátyás-féle klasszifikáció egyrészt 300 éves, másrészt nem széleskörben elfogadott és hivatalos." Bocs, de nem egészen értem, hogy miért a "jó" termelők száma határozná meg a dűlők besorolását. Ha ezer általad is jónak gondolt termelő lenne, akkor sem elsődlegesen róluk szól ez a sztori, hanem pont, hogy egy olyan rendszert hozna létre, amit egy-egy generáció egy-egy borászata nem söpörhet csakúgy le az asztalról. A besorolások legnagyobb gátja ma pont az, hogy a borászok ezt nem látják be, hanem a rövidtávú (piaci) érdekeiket helyezik előtérbe. Óvatosan a borászok véleményével...ne felejtsük el, hogy nekik (érthető módon) megélhetési szempontok is szerephez juthatnak, amellett persze, hogy elkötelezettek dűlőik mellett.<br />
Továbbá látható, hogy fajtakérdésben, terméshozamok terén még inkább érvényesülnek az ilyen gátló érdekek... Persze, fontos lenne ez is, de én a magam részéről szkeptikus vagyok afelől, hogy a termékleírások hamarabb hoznak ebben az országban valós eredményt a minőség zászlaja alatt, mint egy klasszifikáció, ahol értelmes borászok, értelmes emberek beszélgetnek. De meg kell próbálni.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16911697
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-05T21:26:22+02:00
2012-06-05T21:26:22+02:00
bukovics
http://blog.hu/user/15414
Nem pont az a lényege Alkonyi klasszifikációs rendszerének, hogy - és ezt ő is leszögezte nem egyszer a mesterkurzustól kezdve blogposztokon át interjúkig bezárólag - ez csak egy kiinduló alap, vagy ahogyan ő fogalmazott: zérópont? Pont az a lényeg, hogy csak most indul el az egész folyamat. És ennek a folyamatnak talán a legizgalmasabb része az, hogy bárki jelentkezhet, hogy szerinte egy bizonyos dűlő többet vagy kevesebbet érdemel, mint ami a térképen szerepel. És ez vitát generál. A vita pedig jó, hasznos, és - reméljük - előrevisz.<br />
<br />
A HetedHétHatár kóstolótól azt várni, hogy ott a borászok helyett a dűlők mutassák meg a saját arcukat kevésbé szerencsés úgy, hogy tudtuk előre: egy-egy dűlőről csak egy pince mutat be bort. Nehéz is lett volna találni nagyobb számban olyan dűlőket, amiről többen is készítenek olyan bort, ami képes arra, hogy azt megfelelően meg is jelenítse. Biztos lett volna pár ilyen dűlő, de azt se felejtsük el, hogy a rendezvény arra is kísérletet tett, hogy a dűlők és Hegyalja sokszínűségét is bemutassa. Én azt gondolom (és talán tudni is vélem), hogy Alkonyi László egyrészt alaposan felkutatott minden pincét a legszebb dűlős tételei után, másrészt pedig a dűlős borok készítése csak most fog kapni egy nagyobb lendületet Hegyalján. Nagyon sokan eddig azt sem tudták, valójában milyen értéket művelnek meg nap mint nap!<br />
<br />
Utóbbi mondat alátámasztásához elég csak megkérdezni például egy-két tállyai borászt a terveikről. Nekik nagy biztatás az, hogy Alkonyi nem az elmúlt 15 évhez, hanem jóval korábbra nyúlt vissza.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16910224
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-05T18:57:37+02:00
2012-06-05T18:57:37+02:00
hegyaljai
http://blog.hu/user/5007
Nincs olyan, hogy legjobb dűlő, és olyan sincs, hogy legjobb 50 dűlő. Az egyes dűlők más-más természeti tényező szempontjából jelentenek előnyt, vagy kisebb kockázatot. Aszúképződési hajlam, gombabetegségek kialakulása, nagy hőösszeg, vékony termőréteg miatti aszály kockázat, és lehetne sorolni egy-egy dűlő esetén az előnyök és kockázatok párosait. Ami a dűlők nevének, területének, tulajdonosainak történeti kutatásait illeti, az fontos része - egy-egy birtok, faluközösség és az egész borvidék - értékének, önazonosságának, hitelességének. Tehát ezeket a történeti kutatásokat, és a dűlő földrajzi lehatárolását el kell végezni. Utána következik az adott dűlőből származó borok jellegzetességének, azonos tulajdonságainak megismerése, meghatározása. Csak ezután szabad újraértelmezni az osztálybasorolást, és csak megfelelő konszenzus alapján szabad a marketing kommunikációban alkalmazni.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16904096
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-05T07:47:29+02:00
2012-06-05T07:47:29+02:00
zoli
http://blog.hu/user/5005
Nehéz lesz egy ilyen ügyben konszenzusra jutni, mindenesetre pozitív tény lenne, ha elindulna a párbeszéd és igény is mutatkozna a klasszifikálásra. Szerintem nincs korán, legfeljebb csak 10 év múlva lesz belőle egy ratifikált rendszer, ez csak egy kiindulási alap.<br />
A legnagyobb problémám nekem inkább azzal van, hogy a lehető legobjektívebben közeledve is két különböző megítélése lehet egyazon dűlőnek. Nézhetem ugyanis az aszúképzési hajlam, illetve a mostanában hangsúlyt kapó száraz (furmint) borban rejlő potenciál szemszögéből is. Könnyen lehet innen nézve harmad-, onnan elsőosztályú és vice versa. Ezen a bemutatón pl. száraz borokkal igyekeztek megjeleníteni a dűlőt, nekem viszont van egy olyan sejtésem, hogy Bél Mátyás idejében sokkal fontosabb volt, mennyi aszúszemet adhat egy-egy dűlő, ezt az ellentmondást, kettősséget nem tudom, hogyan lehetne ésszerűen áthidalni...
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16898141
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-04T13:56:33+02:00
2012-06-04T13:56:33+02:00
rszabi
http://blog.hu/user/675717
Amikor erről a témáról volt szó különböző bejegyzésekben mindig voltak olyan hangok a hozzászólásokban, hogy először az alapokra kellene koncentrálni és utána lehetne ezzel folytatni.<br />
Viszont ez az első írás ami nagyon klasszul és tejleskörűen összefoglalja ennek a dűlő besorolásnak a gyermekbetegségeit. A másik dolog, hogy ilyen szintű kérdésben Szepsy István véleményét figyelmen kívül hagyni nem szerencsés dolog. Ezektől függetlenül örülök neki, hogy Alkonyi László ennyi energiát fektet ebbe és nagyon remélem hogy tényleg lesz előrelépés. Hiánypótló írás.
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16896579
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-04T11:08:36+02:00
2012-06-04T11:08:36+02:00
marvin__42
http://blog.hu/user/118987
Nyilván nem értek hozzá eléggé, hogy érdemben is hozzászóljak, de tetszik ez az írás, meg a hozzáállás, amit mögötte érzek.<br />
Azért remélem, nálam hozzáértőbbek véleményéből is okosodhatok majd a kommentek között...
https://borboy.blog.hu/2012/06/03/tokaj_dulomitologiak_dolesszobe_alkonyi/full_commentlist/1#c16896099
Válasz erre: Dűlőmitológiák dőlésszöge
2012-06-04T10:12:05+02:00
2012-06-04T10:12:05+02:00
akov
http://blog.hu/user/158181
Kösz, jó írás. Teljesen egyetértek veled abban, hogy egyelőre keveset tudunk a tűlőkről, van igaz sok jó termelő, de még nem elég. A Bél Mátyás-féle klasszifikáció egyrészt 300 éves, másrészt nem széleskörben elfogadott és hivatalos. Túl korai ez a dolog, inkább Szepsy-vel értek egyet a kérdésben.<br />
<br />
A Tokaji bor alapjait kéne végre rendberakni.... nem a tetejét, az alakul magától.
https://borboy.blog.hu/2012/05/15/leningrad_cowboys_es_begude_l_etoile/full_commentlist/1#c16689565
Válasz erre: Leningrad cowboys és Begude L'Étoile
2012-05-16T21:13:45+02:00
2012-05-16T21:13:45+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
Szívesen ismételném, de a forgalmazó, eltűnt (shop stop, Hűvösvölgy). Tudsz róla valamit?
https://borboy.blog.hu/2012/05/15/leningrad_cowboys_es_begude_l_etoile/full_commentlist/1#c16654883
Válasz erre: Leningrad cowboys és Begude L'Étoile
2012-05-16T08:32:11+02:00
2012-05-16T08:32:11+02:00
csite
http://blog.hu/user/3765
anno nekem is volt egy nagy flash-em egy limoux-i borral:<br />
<a rel="nofollow" href="http://alkoholista.blog.hu/2007/02/22/feher_torony_magaslik_a_voros_ronan">alkoholista.blog.hu/2007/02/22/feher_torony_magaslik_a_voros_ronan</a>
https://borboy.blog.hu/2012/05/01/monostorapati_anzix/full_commentlist/1#c16552897
Válasz erre: A fehér árnyalatai a Káli-medencében
2012-05-04T10:19:05+02:00
2012-05-04T10:19:05+02:00
marvin__42
http://blog.hu/user/118987
Ez érdekes volt, kösz! Jó lehet rejtett kincsekre találni egy iyen kisebb versenyen...nekünk meg ötleteket ad.
https://borboy.blog.hu/2012/01/16/elzaszi_rozsaszin/full_commentlist/1#c15618211
Válasz erre: Elzászi rózsaszín
2012-01-24T14:53:08+01:00
2012-01-24T14:53:08+01:00
spotty
http://blog.hu/user/339668
Javaslom a következő oldal: <a rel="nofollow" href="http://minu.me/-vinopedia">minu.me/-vinopedia</a> olvasgatását, kedv estén publikálni, kiegészíteni is lehet.
https://borboy.blog.hu/2012/01/07/maszterjeloltek_mw_kato_andras/full_commentlist/1#c15445315
Válasz erre: Mászterjelöltek – Első kör
2012-01-09T09:22:45+01:00
2012-01-09T09:22:45+01:00
akov
http://blog.hu/user/158181
Kösz a sorozatot, élvezettek olvassuk. Egy dolgo a 100 pontos chardonnay-ról: tévedésként sokan ezzel szokták az MW-ket szapulni. Mindenki a 100 pontra emlékszik, arra nem, hogy Angela Muir MW utána mit mondott: a táblázatos OIV értékelőlappal történt.<br />
<br />
Ld. pl. itt a csendes borokra: <a rel="nofollow" href="http://www.desszert.eu/node/7702">www.desszert.eu/node/7702</a><br />
<br />
Míg a Parker-féle 100 pontos skála nem próbál a dolgo mélyére nézni, az OIV skála igen. Csak a bor színe kaphat 2-10 pontot (????). Angela Muir azt mondta, hogy a kért pontozási módszer szerint nem tudott a bornak hibapontot adni.
https://borboy.blog.hu/2012/01/07/maszterjeloltek_mw_kato_andras/full_commentlist/1#c15432859
Válasz erre: Mászterjelöltek – Első kör
2012-01-07T22:49:28+01:00
2012-01-07T22:49:28+01:00
marvin__42
http://blog.hu/user/118987
Nagyon jó ötlet ez a mini-sorozat! És örülök annak is, hogy újra 'nekirugaszkodsz', meg drukkolok, hogy tényleg ne legyenek nagy szünetek (de azért akkor sem dől össze a világ, ha mégis lesznek, jól meg van az a világ csinálva...)
https://borboy.blog.hu/2009/07/02/borblogok_hu/full_commentlist/1#c15232521
Válasz erre: Borblogok.hu
2011-12-16T13:33:35+01:00
2011-12-16T13:33:35+01:00
spotty
http://blog.hu/user/339668
Nem blog, de hasznos: <a rel="nofollow" href="http://minu.me/-vinopedia">minu.me/-vinopedia</a> Nézzétek meg, minden a borokról, borászatról.
https://borboy.blog.hu/2011/08/28/absolvent_kencefice_meg_a_bor/full_commentlist/1#c14341293
Válasz erre: Absolvent: kencefice meg a bor
2011-09-01T21:07:09+02:00
2011-09-01T21:07:09+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
Tisztelt Absolvent csapat!<br />
<br />
1. A blogírás nem az oknyomozó újságírás egy változata. De mivel nem ismertem a szóalakot, az „absolvent” szó jelentését megnéztem a. a neten; b. Bakos Idegen szavak szótára c. művében; az Országh-féle angol-magyar nagyszótárban; d. az Eckhardt-féle francia-magyar nagyszótárban; e. végül Györkösy Alajos latin-magyar középszótárában. Egyikben sem találtam ezt a szóalakot. Bakosnál (szótára bár régi, azóta sem készítettek alaposabb munkát a témában), amúgy az „abszolvens” szóalak szerepel az önök által megadott jelentésben. Ezért éreztem korrektebbnek idézni Györkösyt. 2. A kencefice hagyomány: ennek először a Magyar Néprajzi lexikonban (főszerk.: Ortutay Gyula) nem találtam a nyomait, emellett megnéztem három olyan szakácskönyvet – eredménytelenül –, amik kéznél voltak, és amelyektől remélhettem, hogy a hagyományok nyomokban fellelhetők bennük: Patay: A Tisza-család szakácskönyve, Kövi Pál: Erdélyi lakoma, Czifray István: Magyar nemzeti szakácskönyv.<br />
<br />
De mindez lényegtelen, a lényeg ugyanis három mondatban összefoglalható. 1. Én nem borszakértő, hanem borfogyasztó vagyok, és bár érdekel minden (na jó: néhány) borszakértő véleménye, alapvetően a saját orromra-számra-ismereteimre támaszkodom. 2. A kenceficék – hagyomány ide vagy oda – finomak, ahogy a péksütemények is, és tetszik az ezekből összeállított mértéktartó étlap. 3. Nem tetszik a borlap, mert a vonzó célkitűzéshez (amiben én – ismét csak fogyasztóként! – nagy fantáziát látok) kevésnek és esetlegesnek tartom.<br />
<br />
A véleményemet építő jelleggel fogalmaztam meg, azaz szurkolok, hogy az Absolvent sikeres legyen, és minél több kárpát-medencei fajtát tudjon bemutatni a hazai, és a remélhetőleg gyarapodó külföldi közönségnek.<br />
<br />
Üdvözlettel,<br />
<br />
Weér Yvo
https://borboy.blog.hu/2011/08/28/absolvent_kencefice_meg_a_bor/full_commentlist/1#c14323507
Válasz erre: Absolvent: kencefice meg a bor
2011-08-30T18:12:35+02:00
2011-08-30T18:12:35+02:00
absolvent
http://blog.hu/user/645375
Kedves Weér Yvo, <br />
sajnáljuk, hogy nem vette a fáradtságot érdeklődni az írásában felvetett kérdései hátteréről a helyszínen. Akkor nem lenne ennyi „állítólagos”, „aki tud, szóljon” meg „nem tudom” az írásában. Ha csak annyit tesz, hogy ellátogat az Absolvent honlapjára (<a rel="nofollow" href="http://www.absolvent.hu)">www.absolvent.hu)</a>, akkor is minden bizonnyal megtudja, mi a helyzet az Absolvent elnevezéssel, a kenceficékkel, és a borokkal - azok véleményéből, akik előbb megkérdezték, és utána tették közzé az információt. <br />
A találgatásokat, építő jellegű (mi annak vesszük) kritikáját persze köszönjük, viszont nem feltétlen kívánunk minden esetben másokra hasonlítani, hiszen nekünk van saját, egyedi koncepciónk is. <br />
Ami a borválogatást illeti – arról a borászokon kívül több, elismert magyar borszakértő szólt elismeréssel, akikkel folyamatosan konzultálunk, és akik közül jó néhánnyal személyesen is ütköztetheti véleményét az Absolvent havi rendszerességű rendezvényein. Szívesen látjuk, és amennyiben igényt tart rá (kibújik az inkognitójából) szívesen informáljuk ezekről. A nélkül is szeretettel várjuk, mondjuk egy magyarádi mustos fehérre, vagy egy fehér bakatorra, pár frissen készült péksütemény és finom kencefice mellett, amelyeket máshol nem talál. <br />
Üdvözlettel: Az Absolvent csapat
https://borboy.blog.hu/2011/08/25/bor_mamor_benye_2011/full_commentlist/1#c14294579
Válasz erre: Jó volt Bényén
2011-08-26T10:13:31+02:00
2011-08-26T10:13:31+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/08/25/bor_mamor_benye_2011?fullcommentlist=1#c14294165" class="reply_nick_175314" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 14294165 );">@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol)</a>: ingadozó minőség: érdekelnének a részletek is, a jók és a rosszak egyaránt
https://borboy.blog.hu/2011/08/25/bor_mamor_benye_2011/full_commentlist/1#c14294174
Válasz erre: Jó volt Bényén
2011-08-26T09:34:17+02:00
2011-08-26T09:34:17+02:00
Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol)
http://blog.hu/user/175314
...de a hangulat szuper és egy kis jó szándékkal, közös tenni akarással minden helyrehozható.
https://borboy.blog.hu/2011/08/25/bor_mamor_benye_2011/full_commentlist/1#c14294165
Válasz erre: Jó volt Bényén
2011-08-26T09:33:24+02:00
2011-08-26T09:33:24+02:00
Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol)
http://blog.hu/user/175314
Nagy a széthúzás, a borok minősége ingadozó.
https://borboy.blog.hu/2011/07/21/heimann_kekfrankos_2010/full_commentlist/1#c14259007
Válasz erre: Heimann KF 2010-ben
2011-08-21T21:25:50+02:00
2011-08-21T21:25:50+02:00
Daeril
http://blog.hu/user/421577
Mi is nagy melegben ittuk pörkölthöz és nagyon gyorsan kiürült a palack. A Heimann Zoltán a blogján írta, hogy beleraktak 15% idegen évjáratot is
https://borboy.blog.hu/2011/08/07/miert_jobb_benyen_mint_a_szigeten/full_commentlist/1#c14155451
Válasz erre: Miért jobb Bényén, mint a Szigeten?
2011-08-07T12:03:57+02:00
2011-08-07T12:03:57+02:00
B-road
http://blog.hu/user/16014
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/08/07/miert_jobb_benyen_mint_a_szigeten?fullcommentlist=1#c14155122" class="reply_nick_387929" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 14155122 );">@demagofób</a>: Vagy a keleti régió Tokaja?
https://borboy.blog.hu/2011/08/07/miert_jobb_benyen_mint_a_szigeten/full_commentlist/1#c14155122
Válasz erre: Miért jobb Bényén, mint a Szigeten?
2011-08-07T10:41:12+02:00
2011-08-07T10:41:12+02:00
demagofób
http://blog.hu/user/387929
A keleti régió Villánya?
https://borboy.blog.hu/2011/07/21/heimann_kekfrankos_2010/full_commentlist/1#c14040862
Válasz erre: Heimann KF 2010-ben
2011-07-22T10:16:15+02:00
2011-07-22T10:16:15+02:00
marvin__42
http://blog.hu/user/118987
Köszi, ez hiánypótló poszt volt számomra. Nagy kedvencem Heimann KF, de a 2010-estől én is féltem. Így nagyobb bizalommal csapok le rá, amint hozzájutok.<br />
Egyelőre még féltem a 2010-es boroktól, nem is ittam talán csak 1-2 palackkal eddig. Remélem, összességében nekem is jó tapasztalataim lesznek.
https://borboy.blog.hu/2011/07/12/kezmuvesek_orsolya_pince/full_commentlist/1#c13974991
Válasz erre: Kézművesek
2011-07-13T13:40:42+02:00
2011-07-13T13:40:42+02:00
BZoltan
http://blog.hu/user/9564
Jópofa ez a kézművesség téma :) Mindig jót lehet ennek kapcsán beszélgetni.<br />
<br />
Mondjuk én Tarnóczi Zolit megkérdezném, hogy ha családilag gyomirtózik és fajélesztőzik valaki akkor az még kézműves-e és ha a gazda a sorok közének kaszálására napszámost fizet vagy esetleg állandó alkalmazottat vesz fel kisegítőnek akkor az már nem?<br />
<br />
Engem sosem zavart az, hogy a kézművesség nem egy definiált kategória. A töltött káposzta sem az. Ráadásul a töltött káposztát is ahány falu annyiféleképpen főzik. Mégsem okoz problémát senkinek sem a töltött káposzta egzakt definíciójának a hiánya :)<br />
<br />
Arról nem is beszélve, hogy a rossz vagy hibás bor és a jó bor közötti határ messze nem esik egybe az egyes technológiai módszerek avagy termelési modellek közötti határral.
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13621491
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-30T21:15:38+02:00
2011-05-30T21:15:38+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni?fullcommentlist=1#c13619783" class="reply_nick_72158" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 13619783 );">@Thrasher</a>: ez itt utoljára
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13615874
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-30T12:04:40+02:00
2011-05-30T12:04:40+02:00
marvin__42
http://blog.hu/user/118987
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni?fullcommentlist=1#c13614155" class="reply_nick_34470" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 13614155 );">@Mr Garrison</a>: Az, hogy valamit nem értesz, még nem jelenti azt, hogy az biztosan nem is működik/létezik. <br />
Ha belegondolsz egy boros oldal szerzője nem a saját hasznáért ír blogot, nem akar átverni senkit, leírja, hogy ő hogy érzi a dolgokat. Ezzel lehet nem egyetérteni, de minimum az őrülteknek kijáró tisztelettel lehetne fordulni felé. A tisztelet alap. Meg persze ha az ilyen idegesít és hülyeségnek tartod, hát ne idegesítsd magad, és ne olvasd :-)
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13614141
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-30T08:53:02+02:00
2011-05-30T08:53:02+02:00
demagofób
http://blog.hu/user/387929
Én Sárospatakon a Rákóczy pincében láttam pár palack '56-os borocskát. Közelébe sem lehetett menni :)Vastagon állt rajta a nemes penész
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13613786
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-30T06:41:35+02:00
2011-05-30T06:41:35+02:00
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni?fullcommentlist=1#c13611777" class="reply_nick_420572" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 13611777 );">@minja konka</a>: Egyszer próbáld meg a bort nem csak inni, hanem ízlelni. Sokáig én sem hittem az egészet, én is csak valami hablatynak gondoltam, de m már a feleségem is néz rám, amikor egy szép rizlinget megszagolok a pohárban, és odatartva neki, ecsetelem, hogy már az illatában is érzik az enyhe keserűmandulás jelleg, vagy visszatérve az aszúhoz, az enyhe füstös, és aszaltgyümölcsös, mazsolás aroma. De ehhez egyrészt nyugalom kell, másrészt ráhangolódás. A borivás ehhez kevés...
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13613611
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-30T01:04:08+02:00
2011-05-30T01:04:08+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni?fullcommentlist=1#c13613411" class="reply_nick_579072" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 13613411 );">@Dendrobatidae</a>: én meg irigylem azokat, akik még ennél is többet képesek érezni egy borban. <br />
<br />
A boroknak – legalábbis a jó boroknak – ugyanis valóban bonyolult az illatviláguk. A bor lényegében különböző vegyületek vizes oldata, azaz nagyjából 85 százaléka víz (H2O), átlagban 12-13 százaléka alkohol (nem csak etanol, hanem például metanol is!), a maradék 2-3 százalék pedig különböző bonyolult vegyületek elegye. Az aszúknál az összetételt tovább bonyolítja a botrytis cinerea okozta nemesrothadás. Egy aszúban például a puttonyszám függvényében literenként akár 160-180 gramm cukor (glükóz és fruktóz) is lehet, sőt az aszúesszenciában még több. <br />
<br />
Az illat és az íz szempontjából a szerves savak (pl. borkősav, ecetsav, almasav, citromsav), a fenolos vegyületek (pl. antocianin), a nitrogéntartalmú vegyületek (pl. aminosavak), a különféle aromaanyagok (pl. aldehidek, észterek, terpének, polifenolok), az ásványi anyagok (mindenféle anionok és kationok formájában) stb. játsszák a legnagyobb szerepet. A vegyületek egy része persze szagtalan-íztelen, de amelyik nem ilyen, és a borban eléri a mennyisége az érzékelhetőségi küszöbértéket, azt a gyakorlott és érzékeny orrú kóstoló "ki tudja szagolni". És ez nem azonos azzal, amikor te leturmixolsz mazsolát, sárgabarackot, dinnyét stb. A borban ugyanis olyan vegyületet illatát lehet érezni, ami a mazsola vagy éppen a sárgadinnye karakterét meghatározza – erre utalnak a borleírások, hogy szemléletessé tegyék a kóstoló élményét. De amit a kóstoló érez, egyenlő a mazsola vagy a sárgadinnye illatával, hiszen e bizonyos vegyület mellett azokban a gyümölcsökben is még számtalan, az illatukat és ízüket meghatározó más összetevő található. <br />
<br />
De nem is az illatok szálazása a lényeg, hanem az, hogy az összkép harmonikus legyen, amit az érzékelhető és nem érzékelhető vegyületek összessége határoz meg – ezt a harmóniát bárki meg tudja ítélni, aki egy kis figyelmet szentel a bornak.
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13613486
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-29T23:58:53+02:00
2011-05-29T23:58:53+02:00
bigthereal
http://blog.hu/user/43555
nekem van itthon 88-as hatputtonyosom...<br />
<br />
meg még néhány palack egyéb évjárat:)
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13613458
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-29T23:49:19+02:00
2011-05-29T23:49:19+02:00
min
http://blog.hu/user/198408
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni?fullcommentlist=1#c13613375" class="reply_nick_4991" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 13613375 );">@Weér Yvo</a>: Nem azt mondták, hogy nincs palackozva haenm egyáltalán nincs mert mint írtam állításuk szeritn abban az évadban betegség pusztított a környéken. Egy szóval sem említették, hogy esetleg hordóban van egy adott mennyiség amit később esetleg palackoznak is.
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13613411
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-29T23:33:17+02:00
2011-05-29T23:33:17+02:00
Dendrobatidae
http://blog.hu/user/579072
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni?fullcommentlist=1#c13613322" class="reply_nick_4991" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 13613322 );">@Weér Yvo</a>: " 1972, 5 puttonyos, Gyopáros dűlő: szilva, sárgabarack, mazsola, füge, csokoládés kandírozott narancs" <br />
És te ezt mind kiérezted a borból?:)) Mert külön-külön még hagyján, de így egybe... Szerintem, ha ezeket az összetevőket beraknám egy turmixgépbe és utána megkóstoltatnám veled, a büdös életnem nem ismernél rá többet a mazsolára, fügére, de még a narancsra se... <br />
Ennek ellenére én szeretem olvasgatni ezeket a szövegeket a borosüvegek címkéin. Valahogy felvidít!:)
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13613375
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-29T23:22:17+02:00
2011-05-29T23:22:17+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni?fullcommentlist=1#c13613071" class="reply_nick_198408" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 13613071 );">@min</a>: az, hogy van valamilyen évjáratú bora a Kerháznak, még nem jelenti azt, hogy adott pillanatban az forgalomba hozható. Ezeket az aszúkat a forgalomba hozatal előtt újra kellett palackozni (új palack, beállított kénszint, címke stb.).
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13613322
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-29T23:08:15+02:00
2011-05-29T23:08:15+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni?fullcommentlist=1#c13611777" class="reply_nick_420572" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 13611777 );">@minja konka</a>: igen, és ráadásul még jutalékot is kapunk az eladott palackok után.
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13613077
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-29T22:22:56+02:00
2011-05-29T22:22:56+02:00
min
http://blog.hu/user/198408
Tokaj, a hazug!
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13613071
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-29T22:22:19+02:00
2011-05-29T22:22:19+02:00
min
http://blog.hu/user/198408
A szenya Tokaj Kerház. ...Pár éve egy osztrák ismerősöm akart venni 1956-os tokajit mire a kerházban azt mondták nekem, hogy olyan évjáratú boruk nincs mert valami betegség pusztított akkortájt. erre tessék...egy szaros reptéri shopban mégis tudnak árulni. Szargané banda.
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13612849
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-29T21:46:10+02:00
2011-05-29T21:46:10+02:00
Józanparaszt
http://blog.hu/user/57510
Legjobb az, amikor azt mondják, hogy hóvirág (íz?!). Na, az lehet a csúcs! Erre a gyógyfű aromára kíváncsi lennék (kamilla, esetleg fekete nadálytő, nem mindegy). Egyébként élek-halok a jó borért (pláne, ha Tokaji), de ez a forgatom a pohárban, a számban, a szememben, a fülemben, nálam nagyon ki tudja verni a biztosítékot. És ezek után olyan ízvilágot ki tudnak találni, ami a Földön nincs.
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13612807
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-29T21:39:05+02:00
2011-05-29T21:39:05+02:00
- SunDisc -
http://blog.hu/user/256536
Szerintem Modor Tibi álblogja :)
https://borboy.blog.hu/2011/05/28/tokaj_a_zseni/full_commentlist/1#c13611777
Válasz erre: Tokaj, a zseni
2011-05-29T19:52:36+02:00
2011-05-29T19:52:36+02:00
minja konka
http://blog.hu/user/420572
"dohány, avar, dió, méz (hogy gesztenye, hol akác, hol repce, hol selyemfű), aszalt gyümölcsök a körtétől a sárgabarackon át a sárgadinnyéig, mazsoláig és fügéig, olykor kenyérhéj, füstös vagy zöld tea, vanília, csillagánizs, gyógyfű"<br />
<br />
ti amúgy komplett hülyének nézitek az olvasót, ugye? közben röhögtök, hogy van, aki ezt a sok blöfföt komoly képpel beveszi
https://borboy.blog.hu/2011/05/13/egerszolati_vegyesotos_olaszrizling_2009_bol/full_commentlist/1#c13470148
Válasz erre: Egerszóláti vegyesötös 2009-ből
2011-05-13T09:24:52+02:00
2011-05-13T09:24:52+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/05/13/egerszolati_vegyesotos_olaszrizling_2009_bol?fullcommentlist=1#c13469771" class="reply_nick_2316" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 13469771 );">@e_easy</a>: számomra az adott honlapot épp a hosszú távú tervezés és stratégia hiányát példázza: ha folyamatosan frissítenék, fel lehetne építeni belőle egy informatív borvidéki honlapot - amire azért van követhető minta szerte a világban. Az egyik kedvenc példám: <a rel="nofollow" href="http://www.washingtonwine.org/">www.washingtonwine.org/</a><br />
<br />
Remek olaszrizlingekből van sok – és sokféle stílusú: a fenti borászoké mellett csak amiket a közelmúltban kóstoltam: mindenekelőtt Szászi 2006-os Kabócása, Losonci Bálint Úrráteszi olasza, de a maradékcukros 2009-es is izgalmas, Jásdi 2008-as Siralomvágója, Borbély Tamás 2009-ese, Pálffy Pince 2009-ese... Szóval választékban nincs hiány.
https://borboy.blog.hu/2011/05/13/egerszolati_vegyesotos_olaszrizling_2009_bol/full_commentlist/1#c13469771
Válasz erre: Egerszóláti vegyesötös 2009-ből
2011-05-13T08:44:19+02:00
2011-05-13T08:44:19+02:00
e_easy
http://blog.hu/user/2316
Sokadszor olvasok errol a borrol es kedvenc fajtam az olasz ezert meg is fogom kostolni - de nem a postok hatasara... ertem en h nem rosz, de az keves. Valami nagyon penge bor kene a palackba.<br />
Az altalad emlitett honlap tokeletes peldaja a hosszutavu terevezesnek es strategianak
https://borboy.blog.hu/2011/05/04/unnep_van_van_unnep/full_commentlist/1#c13397178
Válasz erre: Van ünnep
2011-05-04T16:55:52+02:00
2011-05-04T16:55:52+02:00
marvin__42
http://blog.hu/user/118987
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/05/04/unnep_van_van_unnep?fullcommentlist=1#c13394888" class="reply_nick_4991" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 13394888 );">@Weér Yvo</a>: Egyértelmű volt, hogy idézel, de az is, hogy azért, mert egyetérzel vele, és ha idézet, akkor is tetszik :-)
https://borboy.blog.hu/2011/05/04/unnep_van_van_unnep/full_commentlist/1#c13394888
Válasz erre: Van ünnep
2011-05-04T13:29:45+02:00
2011-05-04T13:29:45+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
<a href="http://borboy.blog.hu/2011/05/04/unnep_van_van_unnep?fullcommentlist=1#c13394823" class="reply_nick_118987" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 13394823 );">@marvin__42</a>: az a rész nekem is, de sajnos nem én, hanem a költő/Költő írta, ha személyét nem is nevesítettem. Gyorsan oda is teszem az idézőjelet, hogy egyértelműbb legyen.
https://borboy.blog.hu/2011/05/04/unnep_van_van_unnep/full_commentlist/1#c13394823
Válasz erre: Van ünnep
2011-05-04T13:24:15+02:00
2011-05-04T13:24:15+02:00
marvin__42
http://blog.hu/user/118987
Ez szép volt... Kedvem támadt ott lenni, jó lehetett :-) <br />
Főleg az ünnepről írt rész tetszett.
https://borboy.blog.hu/2011/05/01/take_off_mikloscsabival/full_commentlist/1#c13375929
Válasz erre: Take off Miklóscsabival
2011-05-02T15:25:24+02:00
2011-05-02T15:25:24+02:00
marvin__42
http://blog.hu/user/118987
"a pénzkereső foglalkozásban fellépő átmeneti kényszerszünet" feloldására sok sikert, viszont jó volt újra posztot olvasni itt!
https://borboy.blog.hu/2010/12/31/2010_utolso_posztja/full_commentlist/1#c12053956
Válasz erre: 2010 utolsó posztja
2011-01-03T12:31:43+01:00
2011-01-03T12:31:43+01:00
marvin__42
http://blog.hu/user/118987
Boldog új évet, minden jót, és (ha szabad önzőnek is lennem :-) gyakoribb posztokat kívánok!
https://borboy.blog.hu/2010/12/08/erdobenye_a_radayban/full_commentlist/1#c11839741
Válasz erre: Erdőbénye a Rádayban
2010-12-09T21:26:06+01:00
2010-12-09T21:26:06+01:00
bugart
http://blog.hu/user/91951
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/12/08/erdobenye_a_radayban?fullcommentlist=1#c11820763" class="reply_nick_2316" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 11820763 );">@e_easy</a>: <br />
király de akkor az már nagyon régen még idő előtt lehetett:)
https://borboy.blog.hu/2010/12/08/erdobenye_a_radayban/full_commentlist/1#c11820763
Válasz erre: Erdőbénye a Rádayban
2010-12-08T10:10:10+01:00
2010-12-08T10:10:10+01:00
e_easy
http://blog.hu/user/2316
nagyon orulok ennek a rendezvenynek, egyreszt mert eddig folyton keresztulhuzta valami az erdobenyere tervezett latogatast, masreszt mert a karadi&bergerrel eddig csak 1 felemas talalkozasom volt, nem utolso sorban pedig olyan reg lattam Enikot es Petert utoljara, hogy akkor meg nem is boraszkodtak :)
https://borboy.blog.hu/2010/09/03/zenes_setak_budafokon_hagyomanyorzes_szentendren/full_commentlist/1#c11590387
Válasz erre: Zenés séták Budafokon, hagyományőrzés Szentendrén
2010-11-16T11:20:02+01:00
2010-11-16T11:20:02+01:00
Palchy
http://blog.hu/user/86111
Kedves Szerző Úr! Kiegészíteném a tájékozódást annyival, hogy a szentendrei Skanzenben Egert a Demeter Pincészeti is képviselte.
https://borboy.blog.hu/2010/11/08/bozsole_liba_melle_ele_utan/full_commentlist/1#c11533662
Válasz erre: Bozsolé liba mellé, elé, után
2010-11-09T17:41:31+01:00
2010-11-09T17:41:31+01:00
trendo+
http://blog.hu/user/379199
A hajamat bezseléztem<br />
és egy frankót bozsoléztam :)
https://borboy.blog.hu/2010/09/08/apak_es_fiokak_vorosben/full_commentlist/1#c10995389
Válasz erre: Apák és fiókák – vörösben
2010-09-12T22:55:18+02:00
2010-09-12T22:55:18+02:00
marvin__42
http://blog.hu/user/118987
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/09/08/apak_es_fiokak_vorosben?fullcommentlist=1#c10977653" class="reply_nick_4991" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10977653 );">@Weér Yvo</a>: Hát csak legyen poszt belőle bátran, mert rám is vár itthon egy palack, és kíváncsi lennék a véleményedre! :-) <br />
(Nekem amúgy az 'előd', a 2006-os Figula Fülöp alapján pozitív előítéleteim vannak.)
https://borboy.blog.hu/2010/09/08/apak_es_fiokak_vorosben/full_commentlist/1#c10977653
Válasz erre: Apák és fiókák – vörösben
2010-09-10T19:04:30+02:00
2010-09-10T19:04:30+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/09/08/apak_es_fiokak_vorosben?fullcommentlist=1#c10976451" class="reply_nick_30333" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10976451 );">@kukko</a>: sajnos ott kimaradt. De van belőle egy palackkal, és talán majd poszt is lesz róla.
https://borboy.blog.hu/2010/09/08/apak_es_fiokak_vorosben/full_commentlist/1#c10976451
Válasz erre: Apák és fiókák – vörösben
2010-09-10T17:07:11+02:00
2010-09-10T17:07:11+02:00
kukko
http://blog.hu/user/30333
A Figula Cabernet Franc-ja kimaradt? Nekem talán az tetszett a legjobban!
https://borboy.blog.hu/2010/09/03/gabor_az_alkoholista/full_commentlist/1#c10935837
Válasz erre: Gábor, az alkoholista
2010-09-07T06:24:37+02:00
2010-09-07T06:24:37+02:00
drbarta
http://blog.hu/user/142170
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/09/03/gabor_az_alkoholista?fullcommentlist=1#c10910668" class="reply_nick_9564" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10910668 );">@BZoltan</a>: Köszönöm szépen a figyelemfelkeltő sorokat!<br />
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/09/03/gabor_az_alkoholista?fullcommentlist=1#c10910863" class="reply_nick_4991" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10910863 );">@Weér Yvo</a>: Köszönöm szépen a linket!
https://borboy.blog.hu/2010/09/03/gabor_az_alkoholista/full_commentlist/1#c10933124
Válasz erre: Gábor, az alkoholista
2010-09-06T20:19:44+02:00
2010-09-06T20:19:44+02:00
czudarka
http://blog.hu/user/137720
Szeretem, ha Gábor iszik!!!!!!<br />
azt is ha ezeket megírja!!!!!!!!!!!!<br />
Én szeretem Gábort! / a globális felmelegedés, még mindig kerül engem!/hál Isten!//<br />
<br />
Egyszerűen hajrá B.G.
https://borboy.blog.hu/2010/09/03/gabor_az_alkoholista/full_commentlist/1#c10910863
Válasz erre: Gábor, az alkoholista
2010-09-04T08:39:39+02:00
2010-09-04T08:39:39+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/09/03/gabor_az_alkoholista?fullcommentlist=1#c10910668" class="reply_nick_9564" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10910668 );">@BZoltan</a>: Köszönöm a javaslatokat. Mindkettőt becsatornáztam a google readerembe.
https://borboy.blog.hu/2010/09/03/gabor_az_alkoholista/full_commentlist/1#c10910668
Válasz erre: Gábor, az alkoholista
2010-09-04T07:58:20+02:00
2010-09-04T07:58:20+02:00
BZoltan
http://blog.hu/user/9564
Szerintem érdemes bevenni a sorba az immár fél éve rendszeresen (néhány naponta) frissülő ugyancsak alföldi kötődésű blogot a Borrajongót (<a rel="nofollow" href="http://borrajongo.blog.hu/)">borrajongo.blog.hu/)</a> ahol Barta doki és Pardi Norbi egyesítette az erőit.<br />
<br />
Ugyancsak hasznos olvasmány (főleg a magyarul nem tudó, hazánkban ideigelensen állomásozó egységek számára) a Wine Guide to Hungary (<a rel="nofollow" href="http://budapestdailyreview.com/wineguide/)">budapestdailyreview.com/wineguide/)</a> ami egy magyar borissza angol nyelvű kóstolójegyzeteinek a gyüjteménye.
https://borboy.blog.hu/2010/08/18/erdobenye_2010_ben/full_commentlist/1#c10799830
Válasz erre: Erdőbénye – először
2010-08-23T20:47:26+02:00
2010-08-23T20:47:26+02:00
Noname Cowboy
http://blog.hu/user/21909
Mi is ott voltunk. Sőt szintén a Béres Szőlőbirtokon fejeztük be. S nagyon kellemes emberléptékű eseményen vehettünk részt.<br />
Jövőre szintén ott leszünk. Nekem némi keveredést mutatott egy művészeti fesztivállal. De kellemes egyveleg volt. Így lehet egy 'szinte isten háta mögötti' faluban színvonalas eseményt rendezni.
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10799200
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-23T19:26:23+02:00
2010-08-23T19:26:23+02:00
chateautorres
http://blog.hu/user/181513
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban?fullcommentlist=1#c10788494" class="reply_nick_93100" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10788494 );">@erdőjáró</a>: Bocsánat, hogy így kissé megkésve kapcsolódok csak be a polemizálásba, de nem feltétlenül értek veled egyet. A szerző által felvázolt és kívánatosnak tekinthető termelő/eladói hálózat kimondottan jól működik a világ sok borvidékén, és azokat igenis a pincék, termelők hozzák létre, s tartják fent, pontosan azon okból, amit a szerző is említett válaszában, hogy az adott település (vagy kisebb régió) minden termelője elérhető legyen egy helyen, mind a helybelieknek, mind az átutazóknak. Én úgy gondolom, hogy egyikőjüknek sem jelent ez piaci hátrányt, sőt ... (Feltételezem, hogy áldozatvállalást igényel a dolog, talán a birtoknagyság vagy ismertség arányában.) Csak Burgenlanba kell elmenni, Deutschkreutz-ban van az egész borvidéket átfogó borbolt, de pl. emellett (6 km távolságra) Horitschon-ban van csak a falu pincéinek is borboltja. Én rendszeresen vásárlok mindkettőben, hat palacktól pinceáron, kevesebbnél alig felette. De Németországban abszolút jellemző ez borvidékekre, Dél-Rhone-ban meg minden falunak van egy (Gigondas, Vayqueyras, Orange, Sablet stb.)<br />
Tehát meg lehetne találni a módját, hogy egy több borászattal rendelkező település, vagy kisebb régió akár egy szatócsboltjába levinni a boraitokat. Akinek nincs ideje, vagy nem akar a pincébe menni, könnyebben rátalálna a termékre.
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10795717
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-23T13:14:26+02:00
2010-08-23T13:14:26+02:00
BZoltan
http://blog.hu/user/9564
Jó írás. Kimért, szakszerű, tárgyilagos. Elismerés érte.<br />
<br />
A Vargáktól ez az akció nagyon dicséretes. Az árvízkárosultak megsegítése és a problémáikra való figyelem felkeltése szép dolog. Le a kalappal előttük.<br />
<br />
Ugyanakkor nyilvánvaló hogy ez az akció része a Varga bor marketinggépezetének és ez egy fikarcnyit sem csökkenti a gesztusuk nemességét.<br />
<br />
Ez egy jó megmozdulás volt arra, hogy jópárezer fogyasztó poharába becsempésszék a prémiumnak szánt boraikat reménykedve abban, hogy később filantróp árukapcsolás nélkül is leveszik a boraikat a polcról. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen akció kapcsán már beindul a közösségi média ahol közismert okok miatt ritka az önfeledt tapsorkán ha a Varga borokról esik szó.<br />
<br />
Összességében ügyes és szép a kezdeményezés. Főleg azt tartom benne zseniálisnak, hogy olyan apropót találtak a boraik köré ami miatt a szokásos kritikus véleményeket nehéz jó szájízzel újra elmondani.<br />
<br />
Én személy szerint annak örülnék ha nem csak drága jótékonykodás kapcsán lehetne pozitív kontextust találni a Vargaborokkal kapcsolatban.
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10793880
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-23T10:03:59+02:00
2010-08-23T10:03:59+02:00
borpancsoló
http://blog.hu/user/221542
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban?fullcommentlist=1#c10792038" class="reply_nick_4991" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10792038 );">@Weér Yvo</a>: Én már annak is örülnék, ha a Káli-medencében a három "káli" nevű faluban nem mi egyedül lennénk napközben nyitva, mert akkor talán elindulna a borturizmus
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10793729
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-23T09:44:00+02:00
2010-08-23T09:44:00+02:00
borpancsoló
http://blog.hu/user/221542
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban?fullcommentlist=1#c10790155" class="reply_nick_39413" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10790155 );">@vargabalint_VBA</a>: A valahát úgy értem, hogy amikor elindult, én ennek a tetszjét sejtettem mögötte. Azt nem tudom, hogy fogyásban milyen, de én ár-érték arányban nagyon magasra tartom ezt a sorozatot, de ez talán pont azért van, mert egy nagyon erős elutasítással fogadják a borait.
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10792038
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-22T22:12:00+02:00
2010-08-22T22:12:00+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
@erdőjáró: Egyfelől: szerintem a marketing a kereskedő és a termelő közös feladata lenne, feltéve ha van a borászatnak kereskedelmi kapcsolata. Másfelől: mi lesz azokkal a kis pincészetekkel, melyek valamiért (méret, mennyiség, ismertség stb.) nem kerülnek be a kereskedelmi rendszerekbe? Velük ki foglalkozik? Én, egyszerű fogyasztó, honnan tudok majd róluk; a konkrét példánál maradva: honnan tudom meg, hogy Badacsonytomaj környékén kihez érdemes elmenni a három-négy ismertebb nevű pincészetek kívül? Vagy: a pincéjüknél értékesítő borászok várják ölbe tett kézzel, hogy majd jön a megfelelően képzett éttermes/pincér/kereskedő, felfedezi őket, és jól megmondja a tutit nekem? És ettől majd úgy fog özönleni hozzájuk a rengeteg látogató, helyben vásárló, hogy ki sem látszanak a mosatlan poharak halma mögül? Szóval ez a cipész-kaptafa dolgot é kicsit bonyodalmasabbnak látom.
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10790155
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-22T17:23:37+02:00
2010-08-22T17:23:37+02:00
vargabalint_VBA
http://blog.hu/user/39413
@borpancsoló >>: miert valaha? Az Aranymetszes borcsalad a vartnal jobban teljesit.
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10789470
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-22T14:58:37+02:00
2010-08-22T14:58:37+02:00
borpancsoló
http://blog.hu/user/221542
Miután láttam néhányszor Vargáék technológiáját, azt kell mondjam, ha holnap úgy döntenek hogy a minőség irányába mozdulnak, nem lesz technológiai korlátjuk, minden adott hozzá. <br />
<br />
Sokkal érdekesebb, hogy mi az eladható. Sajnos Ők azzal kűzdenek, hogy amíg Varga felirat van a palackon, az nem törhet ki a Max középmezőnyből. Az Aranymetszés szerintem ennek a tesztje volt valaha.
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10788494
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-22T11:55:21+02:00
2010-08-22T11:55:21+02:00
Heimann Zoltán
http://blog.hu/user/93100
"De tehetne az összes többi borász is, például azzal, hogy egy-egy település kiemelt helyén közösen üzemeltetnek egy kis boltot, ahol a helyi borászatok palackjait lehetne megvenni teszem azt pinceáron."<br />
<br />
Weér Yvo, ezt szerintem nem a borászoktól kéne elvárni. Van nekünk bőven elég dolgunk, közdeni a magyar bürokráciával, és hidd el, mindig tudunk hova invesztálni a borászaton belül is (minőségjavítás a cél).<br />
<br />
Kellene olyan vendéglátós-képzés Magyarországon, ahol borhoz értő pincéreket, éttermeseket képeznek, akik a magyar bor hiteles nagykövetei tudnának lenni. A cipész meg hadd maradjon a kaptafánál...
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10783263
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-21T12:44:20+02:00
2010-08-21T12:44:20+02:00
zoli
http://blog.hu/user/5005
Alapvető különbség, hogy a "Hilltop Zrt., Szőlőskert Zrt – felszámolás alatt, Danubiana Bt." inkább exportra termel, ott mások a borivási szokások és a minimáligényesség. <br />
Az alapkérdések azok, amiben inkább érdemes cézári hüvelykújjat játszani Vargáék megítélésekor, hogy :<br />
-simán csak kiszolgálják vagy formálják is piaci igényeket?<br />
-amennyiben hirtelen igényesebb lenne a magyar (utópia, nyilván), képesek lennének-e a minőségi ugrásra komolyabb árbeli ugrás nélkül?<br />
<br />
Előbbire a válasz sztem: leginkább csak fagyasztják a megörökölt igénytelenséget, az új termékek bevezetése és az ezzel járó reklám túlontúl költséges foglalatosság és ingoványos talaj is egyben, lásd Aranymetszés aktuális bolti évjáratait.<br />
A második kérdés a nehezebb dió, de kóstolva a 2009-es Danubiana borokat, azt kell, hogy mondjam, ebben a kategóriában nemigen találnának kihívóra...
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10780640
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-20T22:24:45+02:00
2010-08-20T22:24:45+02:00
Mikrobi
http://blog.hu/user/17529
Rózsakőt Laposáéktól vettem. Hét nyelven beszélt. Varga... no comment. Nekem csak a félédes cukrozott löttyök jutnak róla eszembe. Amíg ilyet gyártanak, hallani sem akarok erről a borgyárról.
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10779999
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-20T20:45:50+02:00
2010-08-20T20:45:50+02:00
Yeto
http://blog.hu/user/28145
A Rózsakő abszolút bejött, a másikkal még nem mertem jótékonykodni, de ezek után nem is fogok. Van közel ennyiért szintén Aranymetszés CabSav 2006 ugyanott, az ugyan nem jótékony, de finom.
https://borboy.blog.hu/2010/08/20/vargaek_akcioban/full_commentlist/1#c10777921
Válasz erre: Vargáék akcióban
2010-08-20T14:26:17+02:00
2010-08-20T14:26:17+02:00
loading
http://blog.hu/user/122203
A kékfrankos pontszámával egyetértek. Nálam nem volt barnás és a kocsmai kékfrankosok "illatát" idézte. Csak jótékonysági okokból vettem,de legközelebb befizetem magam.<br />
A fehéret nem vettem/kóstoltam.
https://borboy.blog.hu/2010/08/19/utazas_tokajba_2010_ben_2/full_commentlist/1#c10776046
Válasz erre: Erdőbénye – másodszor
2010-08-20T09:30:03+02:00
2010-08-20T09:30:03+02:00
anteus
http://blog.hu/user/31267
mi is most voltunk először és teljesen elvarázsolt a hely és a borok is. a Karádi-Berger házból én is egy nagy zsák LP-vel távoztam :-)
https://borboy.blog.hu/2010/08/18/erdobenye_2010_ben/full_commentlist/1#c10762223
Válasz erre: Erdőbénye – először
2010-08-18T18:16:20+02:00
2010-08-18T18:16:20+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/08/18/erdobenye_2010_ben?fullcommentlist=1#c10759017" class="reply_nick_18771" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10759017 );">@Mákvirág</a>: az olvasó mindig tud meglepetést okozni: te például például új - számomra meglepő - funkcióval gazdagítottad a blogot. Éljen az interaktivitás és az interoperabilitás! Természetesen szurkolok, hogy mihamarabb kerüljön elő a feledékeny gazdi (remélem, nem került az ufók markába.)
https://borboy.blog.hu/2010/08/18/erdobenye_2010_ben/full_commentlist/1#c10759017
Válasz erre: Erdőbénye – először
2010-08-18T13:26:29+02:00
2010-08-18T13:26:29+02:00
Mákvirág
http://blog.hu/user/18771
Valaki lent felejtette a tacskóját. (szálkásszőrű, kb 1 éves).<br />
V.
https://borboy.blog.hu/2010/07/26/tesco_gazdasagos_chardonnay/full_commentlist/1#c10707561
Válasz erre: Tesco-gazdaságos chardonnay
2010-08-12T09:24:44+02:00
2010-08-12T09:24:44+02:00
takács bálint - zsebtévé
http://blog.hu/user/103003
Szászi Endre Szent György-hegyi Szürkebarát 2008 (félszáraz).<br />
Csalódás. Valahogy "tisztább-félszárazabb érzést" vártam. Ehelyett legyengült, lassan mozgó, fáradt, már-már olajos bort kaptam. Se íze, se bűze. Pont a Szászi féle savak hiánya a feltűnő. (BBT-s bezerzés).<br />
<br />
tb - zstv
https://borboy.blog.hu/2010/08/02/boreklektika/full_commentlist/1#c10686077
Válasz erre: Boreklektika
2010-08-09T22:49:27+02:00
2010-08-09T22:49:27+02:00
marvin__42
http://blog.hu/user/118987
Érdekesen hangzik ez a bor, lehet, hogy megkóstolom, ha megint jönnek a meleg napok... <br />
Azért ne add fel azt a tervet sem, hogy körbejárod Figuláékat és a boraikat, és következtetéseket vonsz le - én arra is kíváncsi lennék.
https://borboy.blog.hu/2010/07/26/tesco_gazdasagos_chardonnay/full_commentlist/1#c10663997
Válasz erre: Tesco-gazdaságos chardonnay
2010-08-06T17:30:40+02:00
2010-08-06T17:30:40+02:00
takács bálint - zsebtévé
http://blog.hu/user/103003
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/07/26/tesco_gazdasagos_chardonnay?fullcommentlist=1#c10577014" class="reply_nick_4991" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10577014 );">@Weér Yvo</a>: Én-e? Általában nem szoktam.<br />
<br />
tb - zstv
https://borboy.blog.hu/2010/08/06/cava_majdnem_champagne/full_commentlist/1#c10661578
Válasz erre: Cava – majdnem champagne
2010-08-06T13:51:59+02:00
2010-08-06T13:51:59+02:00
Mitzi von Küche
http://blog.hu/user/73895
Malvoisie = malvázia.<br />
Xarel.lo írásmódja azért ilyen, hogy szokás szerint ne lágyan ejtsék a második l-t (mint pl. Mallorca kiejtése Maljorka), hanem l-nek. V.ö. Barcelonában: Paral.lel (ejtsd: parallel és nem paraljel).<br />
A lényegen ezek az apróságok nem változtatnak, jó a poszt és különösen jó a CAVA!
https://borboy.blog.hu/2010/07/26/tesco_gazdasagos_chardonnay/full_commentlist/1#c10636674
Válasz erre: Tesco-gazdaságos chardonnay
2010-08-04T00:52:31+02:00
2010-08-04T00:52:31+02:00
epody
http://blog.hu/user/242442
Egy kiskőrösi születésű borkereskedő vagyok, a szőlő és egy vegyesbolt között éltem gyermekkorom, 10. születésnapomra fél hold öregszőlőt kaptam édesapámtól, hogy újra telepítve megtanuljam a szőlőtermesztést és borkészítést alapjait. Amióta liberalizálták a magyar borexportot, azóta foglalkozom bor kereskedelemmel, kis tételekben, kizárólag reprezentációs és gasztronómiai célokra, a magyar borok legjavából, a Világ több tucatnyi országába. Mivel, foglalkoztat a kevésbé borértő fogyasztók véleménye is, ezért időnként beleolvasok egy-egy blogbejegyzésbe, így kerültem ide. <br />
Sajnos általános tapasztalatom, hogy a kommentek egy része minősíthetetlenek trágárkodás, értelmetlen zagyvaság. <br />
Határozottan visszautasítok minden területi és termelői általánosítást! A Kiskunságban sok évszázados hagyománya van a szőlő és borkultúrának. Sajnos a szocializmus korában sikeresen lerombolták azt, mint az egész magyar borászatot, amit a ’90-es évek, olajszőkítőkből lett bortermelői sem emeltek magasra. Legnagyobb sajnálatomra, az elmúlt évtizedek során, az egykori olajosok, sok rangosabb borvidéken is tulajdont szereztek, pusztán azért hogy a meghatározhatatlan eredetű és összetételű folyadékot tartalmazó palackjaikra felkerülhessen néhány kedvelt borvidékünk neve. Így ki kell ábrándítanom azokat, akik úgy vélik, hogy a „lőrék” forrása területileg meghatározható. A termelők (kizárva az előbb említetteket) védelmében csak annyit engedjenek megjegyezni, hogy magas minőségű borok készítése, (többek között) évjárati adottságok és szigorú termés válogatás eredménye, nos a maradékot is értékesíteni kell, hiszen a borászoknak nem csak alkotni kell, hanem gazdálkodni is. Ha tanácsolhatom, borászaink olcsóbb borait ne elemezgessük, fogyasszuk hétköznap vagy készítsünk azokból egy üdítő fröccsöt. Értékeljünk egy kellemes vasárnap délutáni borozgatáshoz vagy étkezéshez felbontott tartalmasabb klasszikus vagy prémium bora alapján.<br />
<br />
Köszönöm figyelmüket, és ocsmány szövegek megfogalmazása helyett, mindenkinek kellemes borozgatás kívánok!
https://borboy.blog.hu/2010/07/26/tesco_gazdasagos_chardonnay/full_commentlist/1#c10633441
Válasz erre: Tesco-gazdaságos chardonnay
2010-08-03T18:28:42+02:00
2010-08-03T18:28:42+02:00
Tóth Ferenc
http://blog.hu/user/475495
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/07/26/tesco_gazdasagos_chardonnay?fullcommentlist=1#c10627998" class="reply_nick_350991" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10627998 );">@election sc.monitor</a>: Mondom én, hogy hülye vagy.
https://borboy.blog.hu/2010/07/26/tesco_gazdasagos_chardonnay/full_commentlist/1#c10627998
Válasz erre: Tesco-gazdaságos chardonnay
2010-08-03T10:44:53+02:00
2010-08-03T10:44:53+02:00
election sc.monitor (törölt)
http://blog.hu/user/350991
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/07/26/tesco_gazdasagos_chardonnay?fullcommentlist=1#c10574383" class="reply_nick_475495" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10574383 );">@Tóth Ferenc</a>: <br />
akkor igyál kiskőrösi pancsolt lőrét életed végéig, csak meg ne vakuljál.<br />
Bár voltam már hivatalos borkóstoláson, de nem értek hozzá beismerem. Viszont ha a fosra 88 pontot adsz és aranyba csomagolod, akkor sem iszom meg, ha 100 diplomád van akkor sem. A Kecel-Kiskőrös-Izsák-Soltvadkert menthetetlen vidék, ha 100% ezer Ft-os szőlőböl csinálják akkor sem lesz bor, még ha 5 ezer Ft egy üveg, akkor sem.
https://borboy.blog.hu/2010/07/29/bort_pici_kortyokban/full_commentlist/1#c10597419
Válasz erre: Bort pici kortyokban
2010-07-30T00:22:19+02:00
2010-07-30T00:22:19+02:00
mossberg operator
http://blog.hu/user/97046
Nekem kicsit mas a velemenyem. Nem vitatkozni szeretnek.<br />
En nem szoktam kopni, csak ha vizsgan kostolok, vagy annyira sok a tetel, mint pl mult oktoberben volt 90 boros napom, de szerintem a kopo/kiontonek van letjogosultsaga. Kell, ahogy a hideg viz is. Szvsz.
https://borboy.blog.hu/2010/07/29/bort_pici_kortyokban/full_commentlist/1#c10594210
Válasz erre: Bort pici kortyokban
2010-07-29T17:54:32+02:00
2010-07-29T17:54:32+02:00
vörös és fehér
http://blog.hu/user/81936
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/07/29/bort_pici_kortyokban?fullcommentlist=1#c10592811" class="reply_nick_4991" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10592811 );">@Weér Yvo</a>: hát szerintem is inkább az utolsó deci felton roadon vesszünk :)
https://borboy.blog.hu/2010/07/29/bort_pici_kortyokban/full_commentlist/1#c10592811
Válasz erre: Bort pici kortyokban
2010-07-29T15:39:32+02:00
2010-07-29T15:39:32+02:00
Weér Yvo
http://blog.hu/user/4991
<a href="http://borboy.blog.hu/2010/07/29/bort_pici_kortyokban?fullcommentlist=1#c10592727" class="reply_nick_81936" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 10592727 );">@vörös és fehér</a>: ezen nem fogunk összeveszni :-)
https://borboy.blog.hu/2010/07/29/bort_pici_kortyokban/full_commentlist/1#c10592727
Válasz erre: Bort pici kortyokban
2010-07-29T15:33:55+02:00
2010-07-29T15:33:55+02:00
vörös és fehér
http://blog.hu/user/81936
ajjaj, kiöntőt meg ne lássak. velencében szerinted van? illik egy ilyen helyhez? én inkább a féldecis mnnyiségek felé mozdulnék el, no nem úgy persze, hogy mindenből legyen az is, hanem 6-8-10 elemű kóstolósorkat raknék össze, ha már úgyis fajtákra vannak kihegyezve az aktuális sorok, akkor akár abból is, 10 pinot, 8000 forint, benne francia, magyar, újzélandi, ilyesmi.<br />
szóval kiöntőt ne, kérlek.