Skip to content


Káli kalandtúra III: Kaal Villa

A Fekete-hegy kilátójából nézve – mindegy, hogy Köveskál vagy Szentbékkálla irányába meresztjük a szemünket – erősen befészkeli magát fejünkbe a gondolat: a Káli-medence manapság ígéretesebb terep a medenceépítőknek, mint az oltványosoknak. Szőlő alig, és bár a nyaralóépítési láz sem lendíti az építőipart, az úszómedencék frontján mintha lenne néminemű előretörés – sturm und drang, ein heldenleben usw. Emiatt is dicsérnünk kell azokat, akik az oltványosok pártján vannak. A káli-medencei kalandpark következő állomása: Mindszentkálla, Kaal Villa.

kaal_villa_02_k_borboy.jpg

Sokat nem tudni a borászatról – egyelőre. És a hazai viszonyokat ismerve mindaddig, amíg valamelyik jelentősebb hazai kereskedés nem fedezi fel magának, a szélesebb közönség ez irányú tudatlansága meg is marad. Meglehet persze, hogy csak mi bánkódunk ezen, a Kaal Villa meg elvan szép csendben Mindszentkállán. A borászat ugyanis önreklámban sem jeleskedik, még a saját honlap nyújtotta lehetőségeket is visszafogottan használja, ami részben érthető, hiszen a forráshiányos borászatoknál (melyik kis borászat nem az?) gyakran dönteni kell: honlap vagy hordó... A Kaal Villa honlapja a lényegre tör; az van raja, ami mindenképpen kell: név, telefonszám, mailcím, cím – lehet menni Mindszentkállára, ott minden kiderül.

Bár az alábbiakban a Mindszentkálla mellett, a tapolcai útra néző Szűcs-hegyen termelt borokról (olaszrizling, zenit) lesz szó, a pincészet túlnyúlik a Káli-medencén. A Szűcs-hegy 4,6 hektárja mellett van egy kisebb sárgamuskotály ültetvény a Csobáncon (Badacsonyi Borvidék), ahonnan a szortiment szélesítéséhez vásárolnak is szőlőt, elsősorban kékfrankost, pinot noirt meg némi rajnai rizlinget. A birtok mindenese, szőlésze-borásza-kereskedője, Timár Csaba kékfrankost és pinót szerte is telepíteni a Szűcs-hegyen az elkövetkező két évben.

A pincetechnika korszerű: vannak hűthető erjesztőtartályok, 225 és 300 literes hordók, ülepített musttal dolgoznak, és ha egészséges a termés, néhány órát vagy akár egy napot is áztatják héjon a fehér szőlőket – a kéket meg három-négy hétig. És persze kísérleteznek. A szőlőben, a pincében, szelektált élesztőkultúrákkal (fajélesztő), spontán erjesztéssel, hűtött acéltartállyal, fahordóval... A boraik tehát kísérleti eredmények. Az első, nyilvánosság előtt is bemutatott évjárat alapján tehetséges kutatónak látszanak.

A 2011-es olaszrizling kisméretű fahordóban erjedt. De nem a hordós iskolázás határozza meg a bort; sem a fa, sem az oxidáció nem viszi félre a virágos, körtés, trópusi gyümölcsös, fűszeres illatot. Az illatban a finom, mézes édességének és a a korty krémes textúrájának és ásványosságának összhangját a káli-medencei savak tartják kordában. Hiába a meleg évjárat, hiába a fajta lágyulós jelleme, hiába az ásványok simító hatása, a korty a végén mégis négyszögesített keréken gördül a garatba, és még az olaszos kesernyéről is megfeledkezünk. 5 pont csont nélkül. Ennek ellenére kifejezetten tehetséges bor. A tavaszi káli-medencei borversenyen a hetedik legmagasabb pontszámot szerző bor volt, és mint ilyen, a legjobbra értékelt olaszrizling. Elegáns entrée.

A 2011-es zenit az olasszal szemben inkább ellenmondásaival hívja fel a figyelmet. Miközben a fajta – elvileg – lubickolna a vulkanikus talajban, és ontaná az illatokat, ez kifejezetten szemérmes. Hosszasan kell várni, hogy a banán és barack citrusokkal feldobott illatvilága kibontható legyen. Segít rajta, ha nem jéghideg, az illatok kinyílnak, a korty krémesebbé válik, a savak a helyükre kerülnek, de a zamatok sokrétűsége, az illatok játéka hiányzik belőle. Mindezzel együtt tisztes munka, és ami a legfontosabb, kóstolásra érdemes. Jó bor, de arctalan, ezzel a teljesítménnyel bizonytalanul lebeg a 3 és 4 pont között, bár mintha a 4-hez egy paraszthajszállal közelebb lenne.

Kaal Villa Szőlőbirtok és Borház
Saját terület: 4,6 ha (egy része művelt, a többi telepítésre vár)
Termelt fajták: olaszrizling, zenit, sárgamuskotály (Csobáncon); felvásárolt tételek rajnai rizling, kékfrankos, pinot noir
Borász: Timár Csaba
Honlap: www.kaalvilla.hu
Cím: 8282 Mindszentkálla, Szűcs-hegy 768/1 hrsz. (a tapolcai út mellett)

Címkék: olaszrizling zenit káli medence 4 pont 5 pont 3 pont gault&millau kaal villa

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr884889360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása