Skip to content


Budavári Borfesztivál 20×

Az ember teljesség iránti vágya abban is megmutatkozni látszik, hogy minden kerek évfordulónak örül, ünnepli lelkesen, olykor még pezsgőt is durrantgat meg tűzijátékot. Most a Borfesztivál ért meg  szép kerek évfordulót: 20 éves lett. Ezt is ünneplik a szervezők jövő hét szerdától vasárnapig, azaz szeptember 7-től 11-ig a budai várban.

Készültek is erősen. Először is meghívták díszvendégnek a legborosabb nemzetet, a franciát. Öt borvidék mutatkozik be a fesztivál honlapja szerint: Alsace, Bordeaux, Champagne, Languedoc és Val de Loire. Magyarországról pedig szinte mindenki ott lesz, aki számít – meg persze lesznek szép számmal bizonyára olyanok is, akik nem. Mindenesetre ha valaki szeretné látni a magyar borászat jelenlegi állapotát mindenféle metszetben és felbontásban, nehezen találna jobb alkalmat az év legnagyobb hazai boreseményénél. A rendezvény honlapját sikerült elég informatívra varázsolni. A kiállítók között lehet bogarászni standszám szerint, de a módszeres kóstolóknak talán hasznosabb a borvidékek szerinti nézet.


Ráhangolók

Borfesztiválra lehet hangolódni szemptember 2-án, azaz ma 16 órától a Junibor szokásos nyárbúcsúztató etyeki buliján. A helyszín ismét a kellemes Rókusfalvy Terasz, a társaság alig változott az elmúlt évben. A hangulat kellemes, a borok pedig érdekesek – általában így volt ez az elmúlt években, szerintem így lesz ma is. Az esti buli pedig fergeteges. Kezdés délután 4-kor, kóstolás 8-ig, utána buli hajnalig. (A beharangozó szerint Petikkel, Titikkel, Andikkal – még jó, hogy nem Andikákkal! –, Misikkel, Tomikkal stb. lehet találkozni.) A belépő 3500 Ft, diákoknak 2500 Ft.

Aki gyorsan regenerálódik az etyeki kiruccanásután, szombaton reggel indulhat Szentendrére a Skanzenbe (bor nélkül is nagyon jó hely – borral meg egyenesen isteni!), ahol szeptember 3-4-én. a fesztiválra hangolódás jegyében tartják a Borünnepet, más néven a Szüreti sokadalmat 23 kiváló borásszal. Többek között Karner Gábor, Losonci Bálint, Bősz Adrián, Györgykovács Imre, Jásdi István, Légli Géza, a Tamás Ervin, Takács Lajos (Hollóvár) és a Pontica Pince borait is lehet kóstolni. Az egyszerűség kedvéért Budapestről a Madách térről indulnak buszok a skanzenhez, hogy büntetlenül ihasson, akinek az a vágya. A belépőjegy 1600 Ft a felnőtteknek, fele a gyerekeknek, de ha már ketten vannak, 400 Ft/gyerek áron is megúszhatjuk. (Plusz kisvonatozás a fiúnak, sminkkészlet a lánynak...)


Ismét lesz boregyetem. A témák: szarvasgomba és a bor Szakács Józseffel, Dula Bencével és Kalla Kálmánnal, Franciaország borvidékeinek megismerése Mészáros Gabriella vezetésével. A fesztivál nyitó napján rendezik a Tokaj Hétszőlő szervezésében a Tokaji Lösz Arcai kóstolót a Magyar Borok Háza (1014 Budapest, Szentháromság tér 6.) ahol Balassa István, Demeter Zoltán, a Dorogi Testvérek, a Gizella Pincészet, a Hétszőlő, a Hímesudvar, a Kikelet Pince, a Paulay Borház, ifj. Szepsy István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. és a Zöld Birtok löszön termett borait lehet kóstolni (2500 forintért, és korlátozott számban).

Emellett lesz tánc, muzsika, ének, ahogy az ünnephez illik: Csík Zenekar, a kötelező Ghymes, Benkó Dixiland Band, Etnofon Zenei Társulás Bognár Szilviával, és még sokan mások. A napijegy 2500 Ft, amihez jár egy darab kristálypohár; a bérlet 7000 Ft, de ahhoz is csak egy poharat adnak. Olcsóbban jutunk be, ha a kapuknál 12 évesnek vagy fiatalabbnak adjuk ki magunkat – már ha a szekrény méretű, nullásgéppel fésülködő jegyszedő néni elhiszi.

Címkék: borfesztivál junibor szüreti sokadalom szentendrei skanzen

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr463196579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása