Skip to content


Egerszóláti vegyesötös 2009-ből

Tavaly a bor éve volt Egerben, amit meg kellett ünnepelni íziben (az eseményt egy kis honlap is népszerűsítette, amit azóta sajnálatosan magára hagytak a szerkesztői, pedig jó alapja lehetne egy online borvidéki kalauznak). Öt borász, név szerint Gál Lajos, Lőrincz György, Hagymási József, Rabóczki Attila és Sike Tamás úgy vigadtak, hogy házasították négy egerszóláti dűlőjük (Boldogságos, Kántor tag, Rózsás, Szarvas) olaszrizlingjét. Ahogy rövid netes kutatással ki tudtam deríteni, kész borokat házasítottak, de előtte alaposan válogattak, megvizsgáltak több tíz mintát, vegyítették őket így-úgy, aztán lepalackoztak 2010 palackot a legjobbnak ítélt házasításból.

Ha jól emlékszem, Egerben van hagyománya a borvidéki küvéknek. Mintha néhány éve egy nagyobb szabású házasítás is készült volna, vörösekből – az eredmény pedig közel ihatatlan volt. Az ünnepi 2009-es Egerszóláti Olaszrizling semmiképpen sem az a kategória. Amúgy nem tartom az ördögtől valónak, hogy ilyen kísérletek is készülnek. Ahogy egyes borászok készítenek mindenféle – többnyire a maradékelven alapuló – küvéket saját, más-más dűlőből származó boraikból, ugyanúgy lehet készíteni öt borász külön szüretelt-erjesztett-kezelt boraiból elfogadható, sőt akár kitűnő küvét. (Persze az előzetes összebeszélés olykor kedvezően hathat a végeredményre.) Nem az olaszrizling csúcsa az „Összefogás Olaszrizling”, ezt bátran kijelenthetem. De. Kellően összetett, talán kicsit több fa került bele, mint amennyit én szeretek. A fától markánsan kiérzik belőle a mogyoró és a vanília. A citrusok így kevésbé érvényesülnek, ellenben van bőven alma, rozzsal érő körte, birs, gyümölcskenyér egy kanálnyi fahéjas cukorral nyakon öntve. Szájban vaskosan húsos, édeskés, a savak meg szögletesek. A krémesség és az édesség valahogy nem tudott összebékülni a savakkal. Ormótlansága ellenére kellemes, zamatos, és az alkohol is rendben van. Alkalmi kísérlet, aminek inkább szimbolikus jelentősége lehet, például szakmai közösségük és a nekem is oly kedves olaszrizling melletti elkötelezettségük kifejezése. Persze bornak sem utolsó: 4 pont, azaz jó.

Címkék: olaszrizling st. andrea eger lőrincz györgy sike tamás gál lajos hagymási józsef 4 pont rabóczki attila

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr452898849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e_easy 2011.05.13. 08:44:19

Sokadszor olvasok errol a borrol es kedvenc fajtam az olasz ezert meg is fogom kostolni - de nem a postok hatasara... ertem en h nem rosz, de az keves. Valami nagyon penge bor kene a palackba.
Az altalad emlitett honlap tokeletes peldaja a hosszutavu terevezesnek es strategianak

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2011.05.13. 09:24:52

@e_easy: számomra az adott honlapot épp a hosszú távú tervezés és stratégia hiányát példázza: ha folyamatosan frissítenék, fel lehetne építeni belőle egy informatív borvidéki honlapot - amire azért van követhető minta szerte a világban. Az egyik kedvenc példám: www.washingtonwine.org/

Remek olaszrizlingekből van sok – és sokféle stílusú: a fenti borászoké mellett csak amiket a közelmúltban kóstoltam: mindenekelőtt Szászi 2006-os Kabócása, Losonci Bálint Úrráteszi olasza, de a maradékcukros 2009-es is izgalmas, Jásdi 2008-as Siralomvágója, Borbély Tamás 2009-ese, Pálffy Pince 2009-ese... Szóval választékban nincs hiány.

süti beállítások módosítása