Skip to content


Mátrai rajnai

Drágán jó bort találni viszonylag egyszerű, ellenben olcsón már-már művészet, de legalábbis nagy mázli meg alapos helyismeret kell hozzá. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a minőség több eredője (a hozamkorlátozás, a kíméletes, de hatásos növényvédelmi program, a minőségi zöldmunka és talajművelés) költséges – és többnyire meg is jelenik az árcédulán. Mégis, időnként megtörténik az a csoda, amikor a szőlőkaró is elsül, és mindenféle odafigyelés nélkül előrobban valami átlagon felüli – ez persze tág fogalom –, jó. Nemrégiben Tompa dr. Nemtudomka Imre szervezte kóstolón volt részem ilyen meglepetésben. (A borokról részletes beszámolót egy kattintással arrébb olvashatnak.

A meglepetést a Borpalota Mátrai Rajnai Rizling 2008 okozta. A Borpalota, Dunai György Sándorné birodalma, egyelőre nem a Mátra éke. A törekvés a jóra persze megvan, de ami a Borpalota kupolája, az sok helyen a járólap. A borász, Varga Péter, a Hilltopnál tanult bele a mesterségbe (még tán tanulhatott volna), a technológia alapjait pedig Báthori Tibor rakta le, akinek utolsó éveiben Dunaiék nyújtottak menedéket. (Az utolsó Báthori-tételek is a Borpalota birtokában vannak.) Dunaiék törik erősen a fejüket a javuláson, alakítottak termékpiramist, rendeltek dizájnt – természetesen Ipacs Gézától. Nem tudom, ez hatott-e vissza erre a borra. Akárhogyan is történt, a szortiment derekát adó Borpalota sorozat 2008-as rajnaija jól sikerült. Virágos, enyhén petrolos illatában sárgabarack, aszalt gyümölcsök, trópusi színek és zöldfűszerek keverednek. A korty sem szakad el az illattól, nem ül le, igaz, a savak nem is engednék, merthogy van belőlük bőséggel, talán több is, mint amennyit a test könnyedén elvisel. A savhangsúly azonban nem lépi át a zavaró mértéket, a zamatos, érett gyümölcsös jelleget nem radírozza ki a szájból. Persze lehetne hosszabb, szélesebb, magasabb, rafináltabb, meg talán a kortyvégi kesernye sem illeszkedik a minden ízjegyhez maradéktalanul, de ár-érték arányban, a közepesen vastag rajnaik között nehéz lenne jobbat találni a hazaiak között. Szépsége nem a letisztult formavilágban, nem a feszes konstrukcióban, sokkal inkább a vibrálásban és az apró szépségekben gyökeredzik. Ezerért igencsak jó vétel, ami megérdemli az 5 pontot.

Címkék: rajnai rizling mátra 5 pont borpalota

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr872467966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása