Skip to content


Tesco-gazdaságos chardonnay

A nagy angol bevásárlók-kedvence-éjjel-nappal kis honunkban (is) jelentős súllyal szerepel a borértékesítésben: bármelyik hazai nagyker-kisker-borászat örömében seggét veri a földhöz, ha megfelelő kondíciók ellenében (értsd: fizetsz, mint a katonatiszt, természetesen kizárólag mint egy horthysta/kommunista – szabadon választható a nemi identitásnak megfelelően) sikerül valami jó kis bizniszt kialkudnia, és bekerül a visszautasíthatatlan ajánlatok képezte feketelyukba. Azt is lehet tudni, hogy a lánc Nagy Szigeteken lévő üzleteinek polcain szintén komoly borgyűjteményt érlel a hullaházias neonfény (ahogy konkurenseinél is). A gyűjteményben szép számmal vannak ún. saját márkás termékek, melyek között még maga Jancis Robinson is talál ajánlásra érdemeset. Mint ahogy azt JR-magyar-hangja meg is írta egykor: a nagyasszony még a 10 font alatti kategóriát sem tartotta rangon alulinak megkóstolni a Financial Times olvasóinak a kedvéért.

A cég hazai bevásárlóüzem-csarnokainak gondoláin is ott sorakoznak a különböző saját márkás borok: szigorúan ezer alatt a világ minden tájáról. Legnagyobb megelégedésemre a spanyol cavák, az ausztrál chardonnay-k, az új-zélandi sauvingnon blanc-ok, az argentin malbecek, a kaliforniai zinfandelek, a mindenféle francia vin de pays-ek és grand vin de Bordeaux-k mellet a múlt év második felében megjelentek a magyar válogatások is a gondolákon: vörös, fehér, édes – nagyjából ebben a sorrendben... Végre! A magyar palackok mindegyike konkrét borvidékhez kötődik (Szekszárd, Balaton-mellék, Tokaj), de ahogy a külföldről származóknál, a magyaroknál sincs sem termelő, sem egyéb fogyasztást csigázó infó, illetve van egy igazán nyomós érv: a megdöbbentően alacsony ár.

Jelen dolgozat témája egy chardonnay: Tesco vásárlók részére Balaton melléki chardonnay, száraz fehér tájbor 2009 – áll a címkén (termelte: ki tudja?; palackozta: H 0013. Meg egy megdöbbentő árcédula: 399 Ft. Az ilyent kapásból elutasítanám... Csakhogy egynehányszor rá kellett döbbennem: az ár nem minden. Valóban nem az, de egy árszint alatt legfeljebb a csodában reménykedhetünk, ami ritkán bekövetkezik. Ám többnyire elmarad – ahogy jelen esetben is. Itt például reménykedhettem az áruházlánc fogyasztónevelés iránti elkötelezettségében, azaz hogy egy megdöbbentően olcsó, ám kiváló minőségű borral megmutatja a sok műveletlen alkoholistának: lehet jókat is inni. Ez a chardonnay azonban semmire sem alkalmas. Csak halványan emlékeztet a fajtára. Híg, jellegtelen, üres. Ha nagyon koncentrálok, illatában feldereng némi virág és fű, amúgy meg úgy viszonyul egy zamatos, tiszta illatú, könnyed chardonny-hoz, mint egy kristálytiszta tengerszem egy nyári alföldi pocsolyához. Igazi ipari munka, igazi ipari zamatok, punnyadt savakkal. Kínai tömegáru a minőség érintése nélkül. Alkohol van benne (12%), és valószínűleg szőlőből készült – fel sem tételezném az ellenkezőjét –, de sokkal több erényét nem tudnám felsorolni. Még azt is el tudom képzelni, hogy a palackozás (palack, dugó, kapszula, címke, szállítás, a palackozó gépsor bérleti díja stb.) összességében többe kerül, mint az a lé, ami a palackba került. Az ihatóság határát épp hogy megüti: 2 pont. Csak egyet nem értek: miért kellett lepalackozni?


Szar bor projekt
A bor és egy szintén boros – nevezetesen szar boros – esetből jött az ötlet. Versenyt hirdetek. Mégpedig keresem a legszarabb borokat. Amikhez várom az Önök ajánlatait. Az ajánlatokból válogatok, és hetente egyet (ennyit be merek vállalni) megkóstolok, élményeimet megírom. Természetesen a PET palackos Bivalybasznádi Rettenetes nem ér... Tehát olyan javaslatokat várok (kommentben, levélben – weer[pont]yvo[kukac]gmail[pont]com – kinek ahogy kényelmesebb), melyek legalább minimálisan hordozzák az ihatóság ígéretét.


Címkék: chardonnay tesco 2 pont balaton mellék

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr952176523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mossberg operator 2010.07.26. 11:54:37

Kiraktam Facebookra, erdemes elolvasni...
Javasolnek is valamit, ami nalam lefolyoban kotott ki 2 honapja, igaz a Muvelt Alkoholista-n 4 potra adtak, szerintem, technokol szaga (sic), s ize volt. Lesence Pinot Noir.

eran 2010.07.26. 11:57:40

H 0013: Weinhaus Kft. 6235 Bócsa
Több bora is megtalálható a T.-ban, és máshol is.

"borok hamis elnevezése miatt a borászati üzemet harminc napra bezáratták"
index.hu/gazdasag/magyar/brzr081222/
index.hu/gazdasag/magyar/wnhs090106/

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.07.26. 12:01:28

Jó dolgom van, kevés rettenetet iszok, de néha becsúszik egy-két ihatatlan: hozamkorlat.blog.hu/2010/03/25/homoki_voros

Rutger Hauer 2010.07.26. 12:07:55

varga pincészet borai? :)

jet set 2010.07.26. 12:23:59

A sztárborászok is ipari módszerekkel készítik a borokat.

Kivancsi 2010.07.26. 12:36:23

Nem kell az occcs bort tullihegni :):)

Ilyen nem csak otthon van hanem az eu ban minden nagymeretu supermarketban.
nagyon akciosan 1.5eurotol indul.
de eleg bo a valasztek 4eu alatt a VILAG minden tajarol valogathatsz.

Ugyhogy az 1000ft -os kategoria NEM magyar tulajdonsag!!!
Na most a minoseg??
Hogy a magyar fos (399ft) meguti-e az ausztral, ujzelandi, delamerikai esetleg francia, spanyol, portugal fost (2.5-3.99 eu) ???

Nos ez jo kerdes!!
De mint a blog mutatja NEM...
Szoval meg elfogadhato minosegu SZART sem vagyunk kepessek csinalni :):):)

Varom hogy Viki kiraly azt is megoldja :):):)

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.07.26. 12:41:45

Az ihatóbb kategória talán olyan 5-600 HUF-nál kezdődik. De lehetnek szerencsés akciók, amikor egy közepes bor ára leesik 400HUF körülire. De ezek a borok tényleg, inkább a bátraké:)

egri Fehér 2010.07.26. 12:49:52

@Kivancsi: többé-kevésbé iható, némi jelleget is felmutató fehérbort készíteni lehet 400 Ft-ból is, úgy tűnik, most nem sikerült, de ez nem a magyar borászok, hanem az adott borász hibája

eran 2010.07.26. 12:56:12

"elindult a borcsinálás"
O VB/4-10/2000. O VB/4-10/ 1998-2000.
KIVONAT
Jegyzőkönyv az Országgyűlés az olajügyek és a szervezett bűnözés között
az esetleges korrupciós ügyek feltárására létrehozott vizsgálóbizottságának
2000. június 8-án (csütörtökön) 14 órakor az Országház főemelet 11. számú üléstermében megtartott z á r t üléséről
www.politaktika.hu/dosszie/olajugy/olaj_nogradi-jelentes

Vajon mit tud erről Uncle Sanyi?

Bélabácsi 2010.07.26. 13:07:12

"Csak egyet nem értek: miért kellett lepalackozni?"

Válaszolhatok ? Mert a magyar borvásárlók 80%-a igénytelen és sokszor tudatlan, neki édesmindegy hogy milyen szar ami az üvegben van, amikor ÖTSZÁZ ALATT meg lehet venni és ÜVEGBEN VAN.

Két hete a Corában állok a vörösboroknál, mellém ér egy négyfös társaság, szemmel láthatóan apu-anyu-nagypapa-nagymama, ajándékot kerestek Sanyi bácsinak, a választás egy Ostoros Bikavérre (.......) esett, mert "az jó, ez legutóbb is ízlett neki, ugye ez volt az, Pali" ?

Nulla fogalom, nulla ismeret - de minek ? Ha így is boldogok, ám légyen. No, nekik a teszkós Chardonnay öccázé' ideális választás. Ipari mellékíz ? Haldokló aroma ? Miröl beszélsz te ? ÖCCÁZ ALATT és ÜVEGBE VAN, oszt ennyi.

tlantos 2010.07.26. 13:08:17

Soltvadkert kornyeken borrol beszelni... :))
Amugy nekem tokeletesen megfelel a 3-400ft-os is (csak szaraz legyen), fozeshez szoktam csak hasznalni. :)

Valaki1 (törölt) 2010.07.26. 13:15:50

gyökér sznobok vagytok mind!
aki igazi borivó az csakis "borivó"-t vesz, a pennyben a multkor 2-őt fizet 3-at kapban 270 Ft volt a 2 literes petben.
de normál esetben 300-350 az auchanban vagy a pennyben vagy szinte mindenhol van hasonló árfekvésű jó bor.
KI AZ A BAROM???? aki ezek után 1000et ad egy gagyi 7 decisért?

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2010.07.26. 13:23:08

Tisztelt Kommentelők, nem visszakozni akarnék, de kétségtelenül magas labda volt: írjon mindenki szar bort. Valóban, könnyű írni ilyeneket. Másrészt meg nehéz. Ugyanis sokkal érdekesebb lenne, ha nem csak vagdalkoznánk a köz által – okkal vagy ok nélkül – felkapott nevekkel. Talán más olvasóknak is okulásul szolgálna, ha olyan konkrét termékekről beszélnénk (termelő, fajta, évjárat), amiket valaki valamiért (kíváncsiságból, bizalomból) megvásárolt, de ihatatlannak vagy éppen ihatónak minősítette. Merthogy a Varga borok nem en bloc szarok – szerintem. Valószínűleg van olyan is, meg van közepes is, meg van egészen eltalált darab is. Ahogy nagyon sokak borászatnál. Én (is) arra lennék kíváncsi, amikor valaki nagyot csalódott. Szóval valahogy így...

eran 2010.07.26. 14:17:18

Pl.
Nagy csalódás: Teleki Villányi Cabernet Sauvignon - Csányi Pincészet, Balatoni Óvörös Barrique Cuvée - Varga Pincészet.

Dagobert MegCsíp 2010.07.26. 14:18:56

Talán egy Gacsó-féle Bikavér... Lehet, hogy dobogós lenne...

E.G.O. 2010.07.26. 15:06:01

@tlantos: Bocs, igen Soltvadkerten borról beszélni.
Nagyon nem ide tartozik (szerencsére), de tessék bemenni a Font pincéhez, remek boraik vannak megfizethető áron. De ugye van arrafelé egy Frittmann is, tehát kéretik a sztereotipiákat kétszer meggondolni!

Kutyaütő bort nemrég Portugáliából kóstoltam: egy Vinho Verdében annyi volt a szabad kén, hogy szinte fehéredtek az orrszőrök...

E.G.O. 2010.07.26. 15:09:38

Olcsón jót írni ér? Múlt héten leltem egy szépet!

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2010.07.26. 15:29:43

Ne mán!
kiskőrösi-keceli-soltvadkerti bort inni eléggé igénytelenség még ha üvegben van akkor is, attól még Valaki1 olvtársat is többre becsülöm a "Borivó" vagy "Budget" boros kategóriájával, mert ő nem rombol illúziót, nyomhatunk hozzá egy kis winny kólát , magunk által főzött pálinkával meg elkísérhetjük.

Gabenmongya 2010.07.26. 15:49:27

Tényleg kicsit tájékozódni kellene, mielőtt igénytelenséget emlegettek. A Font pincét írta már E.G.O., és tökéletesen igaza van. Tessék megkóstolni a Font Kövidinkát, és utána mondogatni, hogy arrafelé csak pancsolt és szar bor van. Mert az nem igaz.
Másrészt a szar bor relatív. Van, aki a legnyilvánvalóbb borhibát, pl. a dugóízt sem érzi meg a borban, azt hiszi, hogy "annak olyannak kell lennie".
Ja, és ha ihatatlant akartok, próbálkozzatok a "Káptalani borok" család kékfrankos (vagy bármely más) tagjával. Ha pedig olcsón jót, akkor a Szt. István Korona családból mondjuk a chardonnayt, vagy az irsait, ami nem bonyolult bor - értsd: mindenki kedveli, és nyert is már...
genyatrade.blogter.hu/368234/gyoztesek_es_eselyesek__akik_nyertek_a_varban_es_akik_diadalmaskodhatnak_etyeken

P.A.N. 2010.07.26. 16:21:13

Valójában azon érdemes elgondolkodni: hogyan lehetséges az, hogy a bejegyzés elején felületesen megemlített, fél világot átutazó TECSÓ-s ausztrál, chilei, amerikai, afrikai és egyéb borok, úgy kétszer jobbak, mint némelyik 1000+ HUF-ba kerülő szép nevű magyar bor.
Mert bizony ha valaki olcsón akar szárazat (és nem savanyút), az alighanem magasan jobban jár ezekkel a külföldiekkel. Pedig azok utaznak hidegben-melegben, rázva ütve-vágva.
Ehelyett a felső polcokon évekig aszalódó nagynevű magyarok sok pénzért állnak évekig, míg valaki balfék módon megveszi ajándékba, és jól kicseszik az értő ivóval.

E.G.O. 2010.07.26. 16:24:02

@election sc.monitor: Ok, akkor a Rosé du Monde összes bírálója igénytelen, ratyi és bizonyára nem ért a borhoz. Mert a Font rosé kapott egy aranyat...
Én nem vagyok etalon, de nálam 87-88 pontra gyütt ki.

Nem vagyok a bértollnokuk (mielőtt jön az össztűz), csak szeretem a boraikat.

takács bálint - zsebtévé 2010.07.26. 22:17:43

@Weér Yvo: Nem tudom érdemes-e így. Ha most felsorolnám amikben kimondottan csalódtam mostanában, abban lenne Árvay, Béres, Bussay, Ráspi, Szentesi, Takler,... szigorúan ÁBÉCÉ sorrendben.
Volt köztük multis és vinotékás beszerzés egyaránt. Volt szétesett tétel (ugyanabból több palack) és volt egyenként "nemértemhogymiértlepalackozott" is.
Szerintem sokan vannak, akik egy szétesett bort nem tudnak megkülönböztetni egy szimplán szartól. Főleg, ha szaküzletben vásárolták és bíznak is benne.
Amit mégis kiemelnék: a Veritas legutóbbi 50%-os akciójából megkóstoltam egy tucatot és kb. két olyan bort találtam, amiből féláron bevásároltam kicsit többet, de egészpénzt max.egyért adtam volna.

takács bálint - zsebtévé

Ja, az InterSmár "Pincemester Válogatás" sorozatában vannak jónevű termelők, és ezt fel is tüntetik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.27. 06:37:09

Kedves Weér Yvo,

Azt írod, hogy valószínűleg szőlőből készült és fel sem tételeznéd az ellenkezőjét.

Szerintem az ilyen borok esetében a legeslegelső kérdés, hogy miből is készült.

Biztosíthatlak, hogy ez az "ital" nem szőlőből készült. Nagy nyugalommal állíthatom, hogy az ilyen italok a szabályozás nyújtotta összes kiskaput kihasználva kerülnek a fogyasztó elé a polcokra.
Tehát a törvény által engedélyezett mértékben bizony javították a must cukortartalmát akár hozzáadott cukorral akár sűrítményezéssel, egészen biztosan manipulálták, javították a savtartalmát. Száz százalék, hogy a szabályozás által lehetőséget nyújtott kereteket szélsőségesen kihasználva aromásított, szín-javított és úgy általában manipulált termékekről van itt szó.

Egészen biztos vagyok benne, hogy az ilyen szeszes-italok termelői amikor belevágnak az üzletbe akkor nem szőlésszel és borásszal konzultálnak először, hanem egy jogásszal és egy élelmiszer-ipari mérnökkel. Nekik ugyanis a fő kihívás az, hogy a törvényeket még épphogy betartsák. A bor, az alapanyag és más békebeli értékek nekik csak mellékes nyűg. Nekik nem a borkultúra és más magasztos érték a szempont, hanem a minél nagyobb nyereség minél gyorsabb elkönyvelése. Az okozott kár nekik huszadrangú. Komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy törvényesek legyenek és ezért a magamfajta akadékoskodók mehetnek is a fenébe.

Szerintem nagyon-nagyon fontos, hogy minden alkalommal, mindenhol hangsúlyozzuk, hogy a bor az az az ital amit a szőlő kipréselt levéből erjesztenek és amiből semmit el nem vesznek és amihez semmit hozzá nem adnak. Természetesen az ésszerűség határain belül. Vagyis ként azért lehet a borhoz adni és a seprőt ki lehet venni a borból :) De azért ugye mindenki számára világos, hogy mi a bor. A szőlő manipulálatlan levéből erjesztett ital! Ennyi. Aki ezen a kiskapukat keresi az már eleve rossz úton jár.

Márpedig az ilyen lőrék készítői pontosan a kiskapukat keresve és kihasználva verik át a fogyasztót.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.07.27. 18:46:35

@BZoltan: Sajnos készülhetett szőlőből. 40 ft-osból.

takács bálint - zsebtévé 2010.07.27. 21:01:46

Jól látom, hogy nem látom a tegnapi kommentemet meg egy két másikat sem. Éjféltájt még megvolt.

tb - zstv

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2010.07.28. 00:51:26

@takács bálint - zsebtévé: Jól láttad, bár nem értem, mi történt. A moderálás ugyanis alapvetően elveim ellen való (természetesen ez nem vonatkozik az öncélú trágárságokra, amiket továbbra is irtok). W.Y.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.28. 11:05:03

@Tóth Ferenc: Az a negyven forintos szőlő eléri a 18 mustfok körüli értéket?

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.07.28. 18:59:23

@BZoltan: Igen. A 18-asnál gyöngébb szőlőért még ennyit sem adtak tavaly. Valami nagyon el van itt b......

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.29. 08:01:33

@Tóth Ferenc: Ez brutális. Engem tényleg nagyon érdekelne, hogy akkor is ilyen alacsonyak lennének-e a felvásárlási árak, ha nem lehetne semmilyen módon javítani a must cukortartalmát. Ugyanis attól tartok, hogy a felvásárolóknak konkrétan nem éri meg megfizetni a természetes mustfokot amikor olcsón és törvényesen lehet tuningolni.

Persze biztos vannak más tényezők is, de az fix, hogy valahol itt kell keresni a magyar borkultúra problémájának az eredetét.

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2010.08.03. 10:44:53

@Tóth Ferenc:
akkor igyál kiskőrösi pancsolt lőrét életed végéig, csak meg ne vakuljál.
Bár voltam már hivatalos borkóstoláson, de nem értek hozzá beismerem. Viszont ha a fosra 88 pontot adsz és aranyba csomagolod, akkor sem iszom meg, ha 100 diplomád van akkor sem. A Kecel-Kiskőrös-Izsák-Soltvadkert menthetetlen vidék, ha 100% ezer Ft-os szőlőböl csinálják akkor sem lesz bor, még ha 5 ezer Ft egy üveg, akkor sem.

epody 2010.08.04. 00:52:31

Egy kiskőrösi születésű borkereskedő vagyok, a szőlő és egy vegyesbolt között éltem gyermekkorom, 10. születésnapomra fél hold öregszőlőt kaptam édesapámtól, hogy újra telepítve megtanuljam a szőlőtermesztést és borkészítést alapjait. Amióta liberalizálták a magyar borexportot, azóta foglalkozom bor kereskedelemmel, kis tételekben, kizárólag reprezentációs és gasztronómiai célokra, a magyar borok legjavából, a Világ több tucatnyi országába. Mivel, foglalkoztat a kevésbé borértő fogyasztók véleménye is, ezért időnként beleolvasok egy-egy blogbejegyzésbe, így kerültem ide.
Sajnos általános tapasztalatom, hogy a kommentek egy része minősíthetetlenek trágárkodás, értelmetlen zagyvaság.
Határozottan visszautasítok minden területi és termelői általánosítást! A Kiskunságban sok évszázados hagyománya van a szőlő és borkultúrának. Sajnos a szocializmus korában sikeresen lerombolták azt, mint az egész magyar borászatot, amit a ’90-es évek, olajszőkítőkből lett bortermelői sem emeltek magasra. Legnagyobb sajnálatomra, az elmúlt évtizedek során, az egykori olajosok, sok rangosabb borvidéken is tulajdont szereztek, pusztán azért hogy a meghatározhatatlan eredetű és összetételű folyadékot tartalmazó palackjaikra felkerülhessen néhány kedvelt borvidékünk neve. Így ki kell ábrándítanom azokat, akik úgy vélik, hogy a „lőrék” forrása területileg meghatározható. A termelők (kizárva az előbb említetteket) védelmében csak annyit engedjenek megjegyezni, hogy magas minőségű borok készítése, (többek között) évjárati adottságok és szigorú termés válogatás eredménye, nos a maradékot is értékesíteni kell, hiszen a borászoknak nem csak alkotni kell, hanem gazdálkodni is. Ha tanácsolhatom, borászaink olcsóbb borait ne elemezgessük, fogyasszuk hétköznap vagy készítsünk azokból egy üdítő fröccsöt. Értékeljünk egy kellemes vasárnap délutáni borozgatáshoz vagy étkezéshez felbontott tartalmasabb klasszikus vagy prémium bora alapján.

Köszönöm figyelmüket, és ocsmány szövegek megfogalmazása helyett, mindenkinek kellemes borozgatás kívánok!

takács bálint - zsebtévé 2010.08.06. 17:30:40

@Weér Yvo: Én-e? Általában nem szoktam.

tb - zstv

takács bálint - zsebtévé 2010.08.12. 09:24:44

Szászi Endre Szent György-hegyi Szürkebarát 2008 (félszáraz).
Csalódás. Valahogy "tisztább-félszárazabb érzést" vártam. Ehelyett legyengült, lassan mozgó, fáradt, már-már olajos bort kaptam. Se íze, se bűze. Pont a Szászi féle savak hiánya a feltűnő. (BBT-s bezerzés).

tb - zstv

süti beállítások módosítása