Skip to content


Bor, mámor – Hencidától Boncidáig

Ismét érdemes felcsatolni a tarsoly mellé a borkóstoló kupát a nyeregre. Nyári borkalandozások a Kárpát-medencében. Mindenekelőtt: Schengen van, tehát irány Szlovákia, mert hétvégén, július 24-25-én rendezik a Kürti Fesztivált.. Komoly felhozatal lesz a helyi borászatokból, ott lesz egy sor izgalmas szlovák borász más vidékekről, de lesznek csehek, románok, bolgárok... Ha tehetem, én megyek.

A többiről a kép alatt, egy katt után olvashatnak.

Balatonon is beindult a borisszák szezonja. Már javában tart a Badacsonyi Borhetek, melynek utolsó napja augusztus 1. Ott lehet találkozni többek között a Borbély Családi Pincészet, az Istvándy Pincészet, Laposáék, az egyre magabiztosabb VáliBor és Szeremley Huba boraival is. A kísérő programokból egyet emelnék: július 30-án, 21 órától tartja Dévényi Háromkívánság Tibi bácsi retrodiszkóját. Nemzetünk cyber Honti Hannája tavaly láttam: szürreális élmény, alkoholos befolyásoltság esetén különösen veszélyes!

A déli partról is ajánlok rendezvényt. Augusztus 1-10. között Balatonlellén lehet iddogálni a Móló sétányon. E rendezvény egyik legnagyobb hiányossága, hogy a helyi nagyságok (pl. Konyári, a Légliek...) rendre távol maradnak. Ellenben bizton számíthatunk Bujdosóékra. A rendezvény olyan, amilyen. Kicsit... kicsit..., de a miénk.

Ha eluntuk a magyar tengert, kerekedjünk fel, és autózzunk szélsebesen (természetesen tiszta fejjel, zéró tolerancia!) Erdőbényére. Tokaji borok, zempléni ízek, Erdőbénye borászatai, Hegyalja legjobb éttermei, templomi koncertek, jazz, népzene, worldmusic, játszóház, bárányfogócska, teaház, örömzene kicsiknek és nagyoknak – ezeket ígérik ugyanis az augusztus 6-7-én odaérkezőknek a Bor, Mámor, Bénye szervezői. De hogy praktikus tanácsokkal is szolgáljak. A falu már szűkében van szabad szálláshelyeknek, de néhány lelkes borász – az amúgy egy helyi romkocsmát is üzemeltető Karádi-Berger Borászat biztosan – alkalmi kempinget is kialakít a házánál/pincéjénél. Szóval kell sátor, polifom, hálózsák – és a szállás jelképes áron megoldott. A borok izgalmasnak ígérkeznek: ott lesz az Ábrahám Pince, a helyi nagyság, azaz a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Csite Norbert háztáji birtoka, a H. Bardon, Homonna Attila, az Illés Pince, a Jakab pince, a Karádi-Berger, a Kerékgyártó Pince, az Olze-Vin, a Vissy és a Vivamus. A programokról folyamatosan közvetít a rendezvény honlapja.

Ha még visszavágynánk a Balatonhoz, próbálkozzunk az északi parttal: augusztus 7. és 29. között rendezik az egyik legnívósabb balatoni borfesztivált, a Balatonfüredi Borheteket. A Tagore sétány ideális helyszíne a laza szalonspicc beállításához. Mivel az alkoholos italok fogyasztása befolyásolhatja mozgáskoordinációs készségünket, már két pohár bor után sem javallott Balaton-átúszással próbálkozni – bármennyire is csábítana a víz közelsége, őrizzük meg nyugalmunkat.

És ha Füredet bevettük, támadjunk ismét északon: a VIII. Bormustrát hozta össze az Egri Bormíves Céh az „egri piaczra”, azaz a Dobó térre augusztus 19-22-én. Ezen négy borvidék – Mátra, Eger, Bükkalja és Tokaj-Hegyalja – borászai kínálják lelkesen a boraikat.

Igyanak jókat, és ha valami érdekesre bukkantak, osszák meg velem is!

Címkék: szlovákia tokaj eger badacsony rendezvény dél balaton balatonfüred csopak

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr232170317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása