Skip to content


A 2009. év utolsó posztja

Eljutottam az év utolsó posztjához. Összegezhetnék, főleg a hiányokat: amiket szerettem volna, de idő, energia, tehetség (divatos szóval erőforrások) hiányában nem tudtam megírni. Nem sikerült kidolgoznom a magyar bor minden problémájára választ adó alapvetésemet, de még egy jó kis furmint-apoteózist sem; nem választottam év borászát, sőt év borát sem; nem csináltam gyorsabban frissülő BorBoy TV-t. Vannak azonban súlyosabb mulasztásaim: nem írtam arról, hogy miért tetszenek jobban vakon is Taklerék borai, mint például Sauskáéké; nyár óta tervezem, mégsem írtam Báthori Tiborról, pedig idén emlékezhettünk meg halálának ötödik, születésének ötvenötödik évfordulójáról. Und so weiter und so fort...

Írok ellenben évbúcsúztatóként két borról, kivételesen két franciáról, még kivételesebben két dél-franciáról. Most nem részletezném (értsd: lényegtelen), miért kedvelem a dél-francia borokat, de szeretem, amiért is örültem erősen a MonVin nevű borszaküzlet megnyitásának (első áradozásomat lásd egy kattintásnyira.) Ott találtam két Côtes du Rhône bort a La Cava des Vignerons de Rochegude-tól. Rochegude nagyjából a Côtes du Rhône Villages terület közepén fekszik, Gigondas-tól mintegy 20 kilométerre északnyugatra, a Drôme Provençale szívében. A pincéről sokat nem lehet mondani, valószínűleg szövetkezeti formában működik, a kínálatában alapkategóriájú (vin de pays, Côtes du Rhône) borok vannak.

A 2007-es Réserve de Cassius syrah-ból (60% és grenache-ból (40%) készül. Legfőbb erénye a kiegyensúlyozottság. Nem vastag, inkább elegáns szeretne lenni. Illatában a szokásos piros bogyós gyümölcsök kakukkfűvel, borsikafűvel, izzadt lóbőrrel és cherrys csokoládéval fűszerezve, szájban kerek, a csersavai érettek, finomak, a savaira sem lehet panasz, déli zamatai kellemesek. Elég vastag ahhoz a bor, hogy a 13,5% alkohol sem okozzon feltűnést. Jutalma azonban 4 pont, mert a hibátlanság önmagában nem erény. Az összetettség, a játék, az egyediség hiányzik belőle. Ehhez képest kicsit drága. A MonVinnél 3100 forint, de ha valaki be tudja szerezni a pincétől, egy kartonért (6 palack) mindössze 27 eurót kérnek. Na, annyiért jó vétel. A Concours des Vines Orange 2008 versenyen mindenesetre begyűjtött egy aranyérmet.


A Rochegude terroir

Státusz: Côtes du Rhône Villages Rochegude (1967-től)
Szőlőterület: 134 hektár (évente kb. 5000 hl bor)
Talaj: vörös agyag, kovasavas zónákkal
Klíma: mediterrán
Vörös fajták: grenache, mourvèdre, syrah
Fehér fajták: bourboulenc, clairette, grenache blanc, marsanne, roussanne, viognier


A 2008-as Cuvée du Président szintén aranyérmes, szintén az orange-i borverseny díjazta aranyéremmel, és szintén küvé: fele-fele arányban syrah és grenache. A borhoz használt ültetvényekben már alkalmaztak terméskorlátozást: 42 hl bor jött össze hektáronként (bár más forrásból úgy tűnt, ez alapkövetelmény azon a vidéken) a harmincegynéhány éves ültetvényekről. Kétségtelenül koncentráltabb, mint az előző bor, illata összetettebb, a korty bársonyosabb és hosszabb. Meggy és ribizli, kávé és zöld fűszerek, csipetnyi őrölt paprika, bors és konyakosság, majd ismét a friss gyümölcsök: egy kis erdei szamóca és vadszeder. A korty hosszú, kellemesen simogató, a cserek érettek, de nem köszön vissza a kortyban az illat gazdagsága. Zamataiban jóval puritánabb, szikárabb. Ezzel együtt is jóval gazdagabb bor, mint az előző: 6 pont. A pincénél 28 eurót kérnek kartonjáért. A MonVinnél szintén 3100 forintot kóstál.

Most pedig fogom, nem a poharamat, hanem a családomat, és elmegyek elbúcsúztatni az óévet a barátaimmal. Tegyék ezt Önök is, és igyanak egy kortyot éjfélkor az én egészségemre is, ahogy én az Önökére. Az új évre is sok szép és izgalmas borélményt kívánok.

Címkék: franciaország 6 pont 4 pont rhône rochegude

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr731635583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása