Skip to content


Pinot-variációk

A Bor és Piac pinot-körképétől megihletve feltúrtam a felszámolás alatt álló kamrát pinot noirok után. Találtam is kettőt, ráadásul azonos évjáratból: Simon József Síkhegyijét 2006-ból, valamint a muzslai hegyoldalból Bott Frigyes 2006-osát. A pinot noirokkal kapcsolatos élményeimet egyszer már összefoglaltam néhány poszttal korábban. Ez a két bor sem cáfolta akkori véleményemet.

Méltatlanul ritkán, akkor is csak futólag foglalkoztam az egri borvidék rovásírás szakos néptanítójával, Simon Józseffel, miközben borait kedvelem, némelyiket képzeletbeli borrangsorom élvonalába helyeztem. Az első nagy bora a 2003-as bikavére. Úgy tapasztalom, a pinot noirral sem áll rosszul. Annak idején a 2005-össel is ki voltam békülve: nem nagy, de jól iható, könnyen érthető pinot – jegyeztem, fel róla. A 2006-os Sikhegyi Pinot Noir annál izgalmasabb – igaz, 2006-ban az időjárás is kegyesebb volt a borászokhoz. Illatát a gyümölcsök uralják, fanyar meggy kis kesernyésséggel, némi zöldfűszerrel, fehér borssal és kávéval. Kitöltés után még mindezt körüllengte a nedves bőr illata, ami levegőzés után szinte nyomtalanul eltűnt. Maradt ellenben az ásványosság – az egyik legszebb vonása ennek a bornak –, melytől szikárabb, de elegánsabb lesz. Szájban pikáns együttest alkot a gyümölcsösség, a kesernyésség és az extraktédesség. A korty telt, lendületes, a lecsengés fanyarsága kellemes. A savak szertelensége azonban kibillenti az egyensúlyából, ezért 5 pont.

Összetéveszthetetlenül pinot noir, mégis egészen más karakter Bott Frigyes 2006-sa. Korábban a kollégáknak kevésbé tetszett, Albert gazda bő két és fél éve még fiatalnak gondolta, ez év elején vörös és fehér sem volt elragadtatva tőle. Nekem azonban most határozottan tetszett. Illatában első hely az ásványoké, a második a gyümölcsöké: kovakő, kavics, nedves agyagos föld illata, leheletnyi füstösség, utána cseresznye, ribizli, áfonya, friss borsikafű és árnyalatnyi gomba, avar, bőr. A korty kerek, a tanninok finomak. A savak azonban itt sem szelídültek meg, karcolnak még rendesen, s gyanítom, ez már így is marad. Ezzel együtt is jó struktúrájú, elegáns, remekül kezelt bor. A hordó fája nem tolakodó, keretbe foglal, az erényeket kiemeli. Élvezet minden kortya: 6 pont.

Címkék: szlovákia eger pinot noir bott frigyes simon józsef felszámolás 6 pont 5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://borboy.blog.hu/api/trackback/id/tr431628079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása